EM fodbold

Nordmakedonien kræver hård straf til østrigsk stjerne

Marko Arnautovic er blevet anmeldt til UEFA for et "nationalistisk udbrud" efter sin scoring mod Nordmakedonien ved EM. UEFA undersøger hændelsen.

Østrigske Marko Arnautovic gik på få sekunder fra helt til skurk i søndagens EM-kamp mod Nordmakedonien.

Angriberen lukkede kampen med en scoring til 3-1 et minut før slutfløjtet, men det var den efterfølgende 'fejring' af målet, der siden er blevet genstand for stor kritik fra flere sider.

Under sin jubel skulle han efter sigende have råbt nationalistiske skældsord mod nordmakedonske Ezdjan Alioski, der har albanske rødder. Selv har Arnautovic serbiske rødder, og der spekuleres derfor i, at Kosovo-konflikten, hvor de to lande var i konflikt med hinanden, skulle være baggrunden for det verbale udbrud.

Et udbrud, der nu har fået det nordmakedonske fodboldforbund til at skride ind. Forbundet har således indsendt en officiel klage til UEFA, hvori de kræver "den strengeste straf" til Arnautovic.

- Vi er altid imod nationalisme, diskrimination og alle andre former for fornærmelser og udbrud, der ikke er i fodboldens ånd og de værdier, som vi alle sammen har. Vi vil altid stå op og forsvare de makedonske nationale spilleres interesser og værdighed, uanset hvor de optræder, skriver forbundet på deres Facebook-side.

Tirsdag middag oplyser UEFA, at forbundets disciplinærinstans undersøger hændelsen, der involverer Marko Arnautovic.

Undskylder sin reaktion

Allerede under kampen var det tydeligt, at der blev sagt noget, der nok ikke skulle have været sagt.

Arnautovics holdkammerat David Alaba var i hvert fald hurtig til at mase sin fingre rundt om Arnautovics mund, mens han var i færd med at råbe mod Alioski.

Hovedpersonen selv har siden forstået situationens alvor, og han har efterfølgende sendt en undskyldning i retning af de nordmakedonske spillere via en Instagram-historie.

- I går var der nogle ord-udvekslinger og stærke følelser i kampen, som jeg gerne vil undskylde, især til mine venner fra Nordmakedonien og Albanien. Jeg vil gerne gøre en ting meget klart: Jeg er ikke racist! Jeg har venner i næsten alle lande, og jeg forsvarer mangfoldighed. Alle, der kender mig, ved det, skriver han blandt andet.

På trods af østrigerens undskyldning har Nordmakedonien ikke valgt at trække klagen tilbage. Og det er nu op til UEFA at beslutte, hvorvidt Arnautovic skal straffes for sine ytringer.

Østrig vandt kampen 3-1 og fører nu gruppe C sammen med Holland.

Marko Arnautovic spiller til daglig i kinesiske Shanghai Port.