EM fodbold

Danmark taber trods drømmestart

Det danske landshold leverede en mandfolkeindsats mod verdensrangslistens nummer et. Belgien endte dog med at vinde EM-kampen i Parken.

Det var med følelserne uden på tøjet. Hos både spillere og fans. Fra morgenstund til aftenstund.

Torsdagens EM-kamp mellem Danmark og Belgien var én stor hyldest til Christian Eriksen, der i lørdagens kamp mod Finland kollapsede og sidenhen har været indlagt på Rigshospitalet.

Da klokken slog 18, handlede det om fodbold, og danskerne var i den grad klar. Danmark leverede en stor indsats med en tidlig scoring, men desværre var det ikke nok til at besejre Belgien, der rejste sig efter at have været bagud ved pause.

Danmark - Belgien: 1-2

  • 2’ 1-0: Yussuf Poulsen
  • 55' 1-1: Thorgan Hazard
  • 70' 1-2: Kevin de Bruyne
  • Tilskuere: 25.000

Danmarks chancer ved EM er ikke slukket endnu. Faktisk har landsholdet stadig en fornuftig mulighed for at blive nummer to i gruppen. Se alle scenarierne her.

Perfekt dansk start

Et stort Eriksen-banner prydede græstæppet kort før kampstart. Efterfulgt af den smukke You’ll Never Walk Alone i højtalerne. Det lød smukt, men det, ser skete efterfølgende, fremtvang i den grad kuldegysninger.

Mens solens stråler viste sit ansigt, stod et godt fyldt Parken og skrålede med på den danske nationalmelodi. Og det blevet leveret med kærlighed, følelser og sammenhold. Akkurat som det skal være.

En rigtig og flot start på kampen.

Og da kampens dommer havde fløjtet kampen op, blev det bare endnu flottere.

Der var ikke spillet to minutter, da danskerne fik Parken til at eksplodere. Et godt presspil resulterede i, at Pierre-Emile Højbjerg kunne spille Yussuf Poulsen helt fri. Og Poulsen svigtede ikke!

Med en kold inderside gav han Danmark en drømmestart. 1-0 til det danske landshold og resten af Danmark.

De efterfølgende minutter fortsatte Danmark det fornemme spil, hvor Damsgaard og Braithwaite kombinerede sig frem til en god chance.

Historiske scener

Hele kampen blev efter ti minutter afbrudt, da historiske scener udspillede sig i Parken. Kampens dommer fløjtede kampen af, og så stod hele stadion og begge holds spillere ellers og klappede til ære for Christian Eriksen i et helt minut.

Spillerne fra begge mandskaber var tydeligt rørt, og der var vidunderlige scener af belgiske og danske spillere, der omfavnede hinanden.

Da minuttet til ære for Eriksen var overstået, gjaldt det fodboldspillet igen. Og Danmark fortsatte de flotte takter.

Det kunne dog godt tyde på, at belgierne efterhånden blev mere fokuserede og fattede. For selvom danskerne fortsatte det gode spil, kom Belgien bedre med i kampen.

Landsholdet kunne dog bryste sig af, at Belgien efter en halv times spil stadig ikke havde spillet sig frem til en oplagt scoringsmulighed.

En af kaninerne i Hjulmands hat til denne kamp var Mikkel Damsgaard. Og den unge Sampdoria-dansker sprudlede. Efter 35 minutter dansede han sig igennem det belgiske forsvar, men afslutningen med venstrebenet sneg sig desværre lige forbi stolpen.

De sidste ti minutter viste Danmark sig fortsat fra en imponerende side. Mandfolkeindsats, defensive, tunge sprinter, vild gejst og højt tempo.

Kort før pausen fik Martin Braithwaite en alletiders mulighed, hvor han kunne sende den på tværs til Joakim Mæhle, men Barca-angriberen prøvede selv og sendte den langt forbi mål.

Lyn-analyse

De bedste 55 minutter under Kasper Hjulmand med intelligent fodbold. Men så viste belgierne, hvad verdensklasse er lavet af. To omstillinger af høj karat, og resultattavlen ændrede sig. En flot aften og spillerne kom igennem denne mentale udfordring. Vi fik mange store danske præstationer – den største i mine øjne fra Pierre-Emile Højbjerg. Og en fantastisk kulisse – 25.000 danske fans – Men of the Match. Det danske landshold lever endnu trods nederlaget.

En mere end godkendt indsats i 1. halvleg betød, at Danmark gik til pause med 1-0.

Stjernen kom ind og gjorde det onde

I pausen kom Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne ind. Til sine første minutter siden skaden i Champions League-finalen i maj.

Og han var ikke kommet ud af form.

Ti minutter inde i 2. halvleg spillede han en stor rolle, da belgierne udlignede til 1-1. Romelu Lukaku blev sendt afsted, og de danske forsvarsspillere kunne ikke følge ham.

Han fandt de Bruyne, og den kloge belgier havde is i maven. I stedet for at afslutte trådte han på bolden, og med en maskeret aflevering fandt han Thorgan Hazard, der bare skulle sætte en inderside på.

1-1 i Parken efter en lille time.

Den belgiske udligning satte i den grad gang i verdensranglistens nummer et. Med de Bruyne, Eden Hazard og Axel Witsel på banen var Belgien lige pludselig en yderst skræmmende modstander. Og det tog godt fat i kampen.

Danskerne blev mere og mere desperate, og efter godt 70 minutters spil så Mikkel Damsgaard gult. Han forsøgte at filme sig til et straffespark, og der var ikke to meninger om, hvorvidt der skulle være straffe eller ej.

Kort efter var stjernen på spil i den anden ende. En situation, der var tæt på at være død, endte lige pludselig for fødderne af de Bruyne. Bolden kom trillende fra Eden Hazard til hans venstreben uden for feltet, og mere skulle der ikke til, før belgierne bragte sig foran.

En kæmpe mavepuster for Danmark, der ellers havde leveret stort.

I løbet af 2. halvleg havde fire nye danskere set banen. Andreas Cornelius, Mathias Jensen, Christian Nørgaard og Jens Stryger Larsen var sendt på banen for at sikre Danmark et resultat.

De sidste fast af kampen var belgierne rigtig dygtige til at holde fast i kuglen. Danskerne fightede bravt, men de havde store problemer med at stille noget op det sidste kvarter.

I de sidste minutter fik danskerne kombineret sig frem til et par fine indlæg. I alle tilfælde manglede der dog lige et par centimeter, før det blev rigtig farligt. Og dog.

Efter 87 minutter fandt netop indskiftede Andreas Skov Olsen Martin Braithwaite med et flot indlæg. Barca-spillerens hovedstød ramte dog overliggeren, og derfor kunne belgierne ånde lettet op.

Dommeren fandt fem minutters tillægstid, hvor belgierne havde besluttet sig for at forsvare føringen hjem. Og det gjorde de.

2-1 til Belgien er facit efter torsdagens EM-brag, hvor det danske landshold trods nederlaget vandt en masse hjerter.