EM fodbold

Eriksen-hyldest kan give bagslag, mener sportspsykolog

Holdet og fællesskabet skal bære Danmark igennem kampen mod Belgien, lyder det fra to eksperter.

Størrelsen på den opgave, som det danske landshold har foran sig, er næsten ikke til at beskrive.

De har kæmpet en hård mental kamp, siden Christian Eriksens hjertestop lørdag aften. Nu skal de tilmed kæmpe mod et af verdens bedste landshold.

For landsholdsspillerne bliver det en kamp for at kunne være i nuet, lyder det fra en sportspsykolog og en mentaltræner som TV 2 har talt med.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at der ikke er tidspunkter, hvor de bliver flået i mentalt. Det kan være et indkast, der minder dem om, det der skete med Eriksen, fortæller sportspsykolog Kristoffer Novrup Henriksen med henvisning til situationen lørdag aften i kampen mod Finland, hvor Christian Eriksen faldt om.

- Ikke hensigtsmæssigt

Forud for kampen er det blevet annonceret, at der vil være en hyldest til Christian Eriksen i det tiende minut.

En smuk gestus, men også en, der kan have en negativ effekt på de danske landsholdsspillere fortæller Christian Engell, der er mentaltræner og leder det sportspsykologiske arbejde i FCK:

- Jeg synes ikke, at det er hensigtsmæssigt. Jeg ville have gjort det inden kampen, så man kan skille tingene ad. Det havde gjort det nemmere for spillerne.

- Det hjælper dem ikke med at være til stede i nuet. Det gør det modsatte, siger Christian Engell, der understreger, at han intet har imod at hylde Christian Eriksen. Han er bare imod den måde, som det bliver gjort på.

Heller ikke Kristoffer Novrup Henriksen er begejstreret.

- Det nemmeste ville være, hvis de bare havde fået lov til at spille. Men vi må også erkende, at der er et behov for at få det her markeret.

For at komme mentalt tilbage i kampen efter det tiende minut kan landsholdet benytte sig af nogle små tricks, fortæller Kristoffer Novrup Henriksen:

- Nogle vil lave en kort sprint, nogle vil tale til hinanden, andre vil gøre noget tredje.

Bliver spillet stoppet eller ej?

På et pressemøde onsdag sagde landstræner Kasper Hjulmand, at det danske landshold ikke havde planer om at stoppe kampen for at klappe sammen med de 25.000 fans, der vil være til stede i Parken.

Nogle timer senere gjorde den belgiske stjerne Romelu Lukaku det imidlertid klart, at Belgien var klar til at afbryde kampen:

- Jeg synes som spiller, at det er den mest naturlige ting i verden, at vi ti minutter inde i kampen sparker bolden ud. For at ære situationen. Vi har flere spillere på vores hold, som har spillet sammen med ham (Christian Eriksen, red.).

Er spillerne overhovedet klar til det?

Et af spørgsmålene forud for kampen mod Belgien i Parken torsdag aften er, om spillerne overhovedet kan være mentalt klar til at spille, efter det de har oplevet.

Som spiller kan man tænke, at det her kan man sagtens, men pludselig kan man alligevel ikke

Kristoffer Novrup Henriksen, sportspsykolog.

Ifølge de to eksperter er det en fordel, at der er tale om idrætsfolk, der er vant til at spille under enormt pres. De understreger dog samtidig, at situationen er meget speciel, og derfor er det svært at forudse, hvad der kommer til at ske.

- Som spiller kan man tænke, at det her kan man sagtens, men pludselig kan man alligevel ikke, fortæller Kristoffer Novrup Henriksen.

På onsdagens pressemøde påpegede Kasper Hjulmand, at Danmark var "klare underdogs" mod Belgien. En forståelig og rigtig analyse mener Christian Engell, der peger på, at den mentalitet kan være med til at få spillerne til at spille mere frit.

Samtidig ser han dog også nogle klare faresignaler forud for kampen.

- Jeg frygter for, at spillerne kommer i modgang og møder afmagten. Afmagten er der, hvor man taber al energi. Lad os sige, at vi brænder et straffespark, og man kan se, at det hele er forfærdeligt. Det er afmagt.

- Samtidig kan jeg frygte, at det er nemmere for spillerne at komme hen i en negativ mental spiral, siger han.

- Kan blive vanvittigt godt

For at undgå at spillerne havner i et mentalt sort hul under kampen, er det ifølge Christian Engell og Kristoffer Novrup Henriksen afgørende, at de har en så normal optakt til kampen som muligt.

Spillerne skal gøre de samme ting, som de ville gøre forud for enhver anden vigtig kamp. Det samme skal trænerstaben.

Og så skal de være glade for det fællesskab og den gruppe af ledere, de har i truppen, mener Christian Engell og peger på, at rigtig mange af spillerne er anførere i deres klubber, og derfor er vant til at tage ansvar.

- Får vi et tidligt mål, kan det blive vanvittigt godt, tror jeg, siger Christian Engell.

Kristoffer Novrup Henriksen noterer sig det sammenhold, som spillerne har vist hen over de seneste dage. Det kan blive nøglen i aften, mener han:

- De kommer til at løbe på banen som et hold, der har mission, der rækker ud over EM.