Gule kort kan afgøre EM-skæbnen - sådan kommer Danmark videre

Antallet af gule og røde kort kan blive afgørende, når regnskabet skal gøres op i Danmarks EM-gruppe.

Danmark har ryggen mod muren, når de mandag aften går på banen til den sidste gruppekamp mod Rusland.

Alt andet end en sejr er ubrugeligt.

Men skulle det lykkedes at besejre russerne, er der til gengæld gode muligheder for at gå videre til ottendedelsfinalerne, selvom Danmark efter de to første kampe står noteret for nul point.

De to bedste hold i hver gruppe er sikker på at gå videre til knockoutfasen, mens også de fire bedste treere vil gå videre fra de seks grupper.

Herunder kan du se scenarierne for, hvordan Danmark kommer videre til ottendedelsfinalen.

Scenarierne for Danmark

Intro

Danmark skal vinde over Rusland i dette scenarie. Og her kan det blive afgørende, hvor stort Danmark vinder over Rusland. For vi kan meget vel komme ud i en situation, hvor både Rusland, Finland og Danmark har tre point i gruppen. Det sker, hvis Belgien slår Finland.

Danmark vinder over Rusland
  • Belgien vinder over Finland: Det er drømmeresultatet for Danmark, for så har de stadig muligheden for at blive nummer to. Det kræver en dansk sejr på mindst 2-1, 3-2, 4-3 osv. over Rusland, hvis Danmark skal være sikker på at gå videre på andenpladsen. En tomålssejr eller mere gør også Danmark til toer. Hvis Danmark vinder 1-0 over Rusland, har Finland, Rusland og Danmark alle 1-1 i indbyrdes målscore. Derfor kommer samlet målscore i gruppen i spil, og dermed kommer størrelsen af holdenes nederlag til Belgien i spil. Rusland tabte 0-3 til Belgien, så Danmarks 1-2-nederlag til Belgien er ikke uvæsentligt - målt på størrelsen. Hvis Finland taber med mere end et mål til Belgien, vil Danmark blive toer uanset sejrens størrelse mod Rusland. Hvis Danmark vinder 1-0 over Rusland, og Finland taber 1-2 mod Belgien, vil Danmark og Finland stå med lige mange point og en identisk målscore. Det vil betyde, at disciplinære point skal afgøres Danmarks og Finlands placering i gruppen. Disciplinære point er gule og røde kort, hvor er gult kort giver ét point, mens et rødt kort giver tre point. Inden sidste runde har Danmark tre point, mens Finland har fire. Hvis de også her vil stå lige efter sidste runde, skal det afgøres på præstationen i kvalifikationen til EM. Her vil Danmark vinde, da de samlet hentede 16 point mod Finlands 12. 
  • Belgien og Finland spiller uafgjort: Så skal Danmark håbe på at gå videre som en af de fire bedste treere. Det kræver en sejr over Rusland og gerne på flere mål. Da alle grupper ikke er færdigspillet, ved vi ikke, hvor meget Danmark skal vinde med. Ved EM i 2016, hvor fire ud af seks treere også gik videre, gik Portugal og Nordirland videre med tre point og en målscore på 0. Tyrkiet og Albanien, der også havde tre point, gik ikke videre, da de havde en målscore på -2.
  • Finland slår Belgien: Læs ovenstående. Uafgjort eller finsk sejr imod Belgien er nemlig lige meget. Så vil Finland og Belgien begge være stukket af fra Danmark.
Danmark spiller uafgjort eller taber til Rusland

Så er Danmark ude af EM.

Mulige modstandere

Skulle det lykkes Danmark at gå videre til ottendedelsfinalerne, ser de ind i følgende scenarier:

  • Andenpladsen i gruppen: Så kommer Danmark til at møde nummer to fra gruppe A, Wales. 
  • Tredjepladsen i gruppen (og blandt de fire bedste treere): Så venter vinderen af enten gruppe E eller F. Se stillingerne her.