EM fodbold

Eriksen skal tage den med ro de næste uger, vurderer overlæge

Patienter, der har fået indopereret en ICD-enhed, kan inden for nogle uger begynde at dyrke motion igen, fortæller forskningschef

Efter flere dages indlæggelse på Rigshospitalet er Christian Eriksen nu blevet opereret og udskrevet.

Den 29-årige landsholdsstjerne faldt om med hjertestop i Danmarks EM-åbningskamp mod Finland lørdag og måtte genoplives på banen.

For at forhindre, at det sker igen, har han fået indopereret en avanceret pacemaker i kroppen – en såkaldt ICD-enhed.

Og nu skal han tage den med ro – i hvert fald de første par uger. Det fortæller Gunnar Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen, professor i kardiologi og overlæge på Gentofte Hospital.

Han understreger dog, at han udtaler sig generelt, da han ikke har kendskab til Christian Eriksens konkrete forløb.

- Man har måske lidt smerter i venstre side af brystkassen efter operationen. Og så skal man forholde sig lidt i ro den første tid, for ICD'en skal have lov til at sætte sig fast.

Kan stille og roligt genoptræne

ICD-enheden er på størrelse med en tændstikæske og er lagt i en slags lomme i brystet, som nu skal have lov til at gro sammen efter operationen.

Derfor skal kroppen have ro, og ifølge Gunnar Gislason må landsholdsstjernen blandt andet ikke løfte venstre arm over skulderhøjde.

ICD-hjertestarter

  • ICD står for Implanterbar Cardioverter Defibrillator, der betyder, at den er indopereret og kan afgive stød for et genoprette normal hjerterytme. Den kan altså forhindre hjertestop på to måder.
  • En ICD-enhed kan enten stimulere hjertet lidt hurtigere og dermed overtage hjerterytmen, hvis der er rytmeforstyrrelser. Det kan man ikke mærke, at den gør.
  • Den kan også give et stød, der nulstiller strømmen i hjertet og genopretter normal hjerterytme. Er man ved bevidsthed, når det sker, bliver det beskrevet som meget smertefuldt.

Kilde: Hjerteforeningen

Det næste vigtige skridt er nu at sikre, at enheden virker, som den skal.

Normalt kan personer, der får indopereret en ICD relativt hurtigt begynde at gå ture, så længe de ikke overanstrenger sig.

Og går alt godt, kan man normalt begynde at dyrke motion to til fire uger efter operationen.

- Man kan stille og roligt genoptræne over nogle måneder, hvor man mærker efter, hvor meget man kan. Og når den første måned er gået, er der som sådan ikke nogen begrænsninger, fortæller forskningschefen.

Skal til flere kontroller på hospitalet

Efter nogle måneder bliver patienter med en ICD-enhed indkaldt til en række kontroller, hvor den aflæses med en særlig computer.

Her tjekkes blandt andet strømforbruget og enhedens indstillinger.

- Man skal være sikker på, at den fungerer korrekt, og for eksempel ikke giver behandling, når det ikke er nødvendigt, fortæller Gunnar Gislason.

Derefter følger endnu en kontrol efter cirka et år – og herefter skal patienten møde op til et tjek hvert andet år.

ICD-patienter kan ofte træne på højt niveau

Hvis alt forløber, som det skal, er der gode udsigter for Christian Eriksen.

- Nu skal jeg ikke udtale mig konkret om Christian Eriksen, men efter det første stykke tid, kan man normalt sagtens træne på et højt niveau. Det vigtigste er bare, at man er tryg og mærker efter, siger Gunnar Gislason.

Selvom ICD-patienter som udgangspunkt ikke må dyrke eksempelvis boksning, er der flere fodboldspillere, der er lykkedes med at fortsætte karrieren med den lille kasse under huden.

Det fortæller Jens Cosedis Nielsen, der er ledende professor i hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Det afhænger dog både af, hvilken hjertelidelse der er grund til operationen, samt spillerens fysiske og mentale tilstand.

- Man kan ikke udtale sig om, om en ICD-patient kan dyrke eliteidræt eller ej. Det er en vurdering, der må tages af den enkelte idrætsudøver, siger Jens Cosedis Nielsen