EM fodbold

Kun Brasilien har formået at gøre, hvad Danmark gjorde mod Belgien

Danmark havde 22 afslutninger mod Belgien, hvilket er historisk meget. Ekspert beskriver det som et "voldsomt" antal.

Landstræner Kasper Hjulmand ville ikke skjule sin frustration efter en af de bedste danske landsholdspræstationer i mange år. Han var "grænseløst irriteret". Irriteret over at have tabt to kampe. Irriteret over at stå med nul point.

Det var faktisk surrealistisk for ham, lod han pressen forstå efter 2-1-nederlaget til Belgien.

Ud over at mange nok kan forstå Kasper Hjulmand ud fra et følelsesmæssigt perspektiv, har landstræneren faktisk også en hel del statistikker at underbygge sin frustration med.

Lad os starte med noget af det mest konkrete og målbare: skudstatistikken.

22 afslutninger

Mod Belgien havde Danmark 22 skudforsøg i løbet af kampen. Belgierne havde seks.

Af de 22 danske skudforsøg var 6 på mål, 7 gik forbi mål, og 9 blev blokeret af en belgisk spiller.

Belgien havde fire skud på mål, hvoraf to af dem gik ind. Derudover skød de en bold forbi mål, og et forsøg blev bremset af en dansk spiller.

 • Mål

  1
  2
 • Skudforsøg i alt

  22
  6
 • Skud på mål

  6
  4
 • Skud forbi mål

  7
  1
 • Blokerede skud

  9
  1

Kilde: UEFA.COM

Ifølge TV 2 SPORTs fodboldredaktør, Carsten Werge, viser kampen mod Belgien, at Danmark er blevet et mere offensivt hold under Kasper Hjulmand, og at flere spillere kan skabe store chancer. Men den udstiller også, hvad der længe har været Danmarks problem, siger han:

- Vi vidste i forvejen, at hvis der var et sted i vores trup, hvor vi mangler noget, er det manglen på målscorere. Den absolutte førsteangriber har vi ikke, siger Carsten Werge.

En helt unik præstation

At Danmark overhovedet kunne producere 22 chancer mod Belgien er en helt unik præstation, fortæller Benjamin Leander, der fodboldanalytiker hos SpilXperten, og beskæftiger sig indgående med fodboldstatistik:

- Ud over Brasilien i VM-kvartfinalen i 2018 er der ingen hold siden 2014, der har skabt så mange chancer mod Belgien, som Danmark gjorde torsdag aften, siger fodboldanalytikeren.

Benjamin Leander hæfter sig samtidig ved, at Belgien på grund af deres store kvalitet, der de seneste år har bragt dem langt ved EM, VM og Nations League, har mødt nogle af verdens bedste hold.

- Det er voldsomt at komme frem til så mange afslutninger mod Belgien, siger fodboldanalytikeren.

Dansk overlegenhed

Og der er faktisk flere "voldsomme" tal fra kampen mod Belgien, der underbygger, hvor god den danske præstation var.

Danskerne vandt nemlig et historisk stort antal dueller i kampen, fortæller Benjamin Leander, der har trukket tal fra fodbolddatabasen WyScout.

WyScouts data viser, at der i løbet af kampen var 220 dueller. Danskerne vandt 130 af dem, mens Belgien vandt 90.

- Der er intet hold, der har været i nærheden af at vinde så mange dueller mod Belgien i en betydende kamp. Det tætteste, vi kommer, er Brasilien i 2018, hvor de vandt 109 dueller. Det er vejen frem, det skal man blive ved med. Det er en gigantisk præstation at få belgierne så meget ud af fatning, siger SpilXpertens fodboldanalytiker.

Dominans mod Finland

Går man videre og kigger på kampen mod Finland – og her kan man spørge sig selv, om den kamp overhovedet kan tages i betragtning på grund af omstændighederne – tegner der sig et lignende billede.

Mod Finland havde Danmark 23 skudforsøg, mens Finland havde ét - som de så scorede på.

Ti af de danske forsøg var forbi mål, seks var på mål, og de sidste syv blev blokeret af Finland.

 • Mål

  0
  1
 • Skudforsøg i alt

  23
  1
 • Skud på mål

  6
  1
 • Skud forbi mål

  10
  0
 • Blokerede skud

  7
  0

Kilde: UEFA.COM

Kun Italien overgår Danmark

Altså har Danmark hen over de to første kampe ved EM haft 55 skudforsøg, mens modstanderne samlet har haft 7.

Det er flest af alle de hold ved EM, der har spillet to kampe.

Kigger man på listen over, hvilke hold der har haft flest skudforsøg i en enkelt kamp ved EM, ligger Danmark på henholdsvis anden og tredjepladsen. Kun Italien overgår danskerne.

Én ting er, hvor mange forsøg et hold har. Noget andet er kvaliteten af dem.

Danmark har lavet nok chancer til at vinde

I løbet af de seneste år har udtrykket expected goals (xg) vundet frem. Det dækker groft sagt over, hvor mange mål et hold kan forvente at score ud fra størrelsen af de chancer, som de producerer.

Også her skiller den danske præstation ved EM sig ud.

I kampen mod Finland havde Danmark en xg-score på 1,87, viser tal fra The xG Philosophy. Det vil sige, at Danmark havde chancer til mindst ét mål og næsten også yderligere et. Imens havde Finland en xg-score på 0,5, hvilket svarer til et halvt mål. Danmark tabte som bekendt 0-1.

Mod Belgien var billedet det samme. Danmark havde en xg-score på 2,35, mens Belgien havde en score på 0,98.

- Vi kan bruge expected goals som en stok, som vi kan støtte os til og sige, at hvis vi genskaber de har chancer over tid, så vinder vi. Men vores problem lige nu er, at tiden er ved at løbe fra os, siger Benjamin Leander og henviser til, at Danmark kun har en enkelt kamp tilbage i gruppespillet.

1 procent chance for nul point

En bruger skriver i et tweet til The xG Philosophy, at der er omkring 1 procent chance for, at Danmark ville stå med nul point efter de to første kampe.

I brugerens simulation når han frem til, at der var cirka 60 procent chance for, at Danmark havde seks point på nuværende tidspunkt, 27 procent chance for fire point og 8 procent chance for tre point.

Mindst sandsynligt var det, at Danmark ville have nul point baseret på den måde, kampene har udviklet sig på.

Ifølge Benjamin Leander skal man være varsom med den form for simulationer. Han påpeger dog samtidig, at det er bemærkelsesværdigt, at Danmark ikke har fået point i de første to kampe.

- Men hvis man ser på kampene mod Finland og Belgien, den måde som vi spiller på, og de chancer som vi kommer frem til, kunne vi godt have haft fire eller seks point, siger han og tilføjer:

- Selvfølgelig er det ikke fedt at stå med nul point. Men danskerne har virkelig ikke lavet mange fejl, og de to mål, som Belgien laver, er rene PlayStation-mål, hvor man ikke kan gøre det store.

Redaktør: Vi kan få et godt resultat mod Rusland

Danmarks sidste kamp i gruppespillet er mod Rusland på mandag, hvor Danmark skal bruge en sejr for at komme videre ved EM.

Hvis de får den, og Finland samtidig taber til Belgien, kan det danske landshold gå videre fra puljen som nummer to.

Det mener TV 2 SPORTs fodboldredaktør, at der er gode muligheder for.

- Hvis vi kan skabe lige så mange chancer mod Rusland, vil det være mærkeligt, hvis vi ikke får et godt resultat. I sidste ende er det her også et spørgsmål om held og uheld. Men jeg er optimist i forhold til en dansk sejr mod Rusland, siger Carsten Werge.