EM fodbold

Dansker fik hjertestop - nu cykler han tværs over USA med ICD-hjertestarter

Henrik "Holmer" Hansen kollapsede under et cykelløb i 2013, men ser ingen hindringer for at dyrke ekstremsport.

Det er ikke slut med det gode liv. Heller ikke med det hårde og krævende idrætsliv, selvom man er tvunget til at leve videre med en hjertestarter.

Henrik "Holmer" Hansen fik indopereret en såkaldt ICD-enhed i 2013. Og nu er han i fuld gang med at gennemføre ekstremcykelløbet Race Across America på 5000 kilometer tværs over USA.

Så han taler med en vis erfaring.

- Man skal sunde sig efter operationen og så ellers tage det skridt for skridt, siger den 51-årige supermotionist fra Bjerringbro til TV 2.

Fredag kunne DBU fortælle, at den danske landsholdspiller Christian Eriksen var blevet udskrevet efter også at have fået indopereret en ICD-enhed, som kan overvåge og støde hjertet i gang, om nødvendigt.

Uvished om Eriksens fremtid

Og selvom 29-årige Eriksens fodboldfremtid stadig ligger hen i det uvisse, er en ICD-hjertestarter ikke nogen hindring for at kunne komme tilbage til at dyrke sport på den hårde måde.

- Jeg mener jo godt, jeg kan cykle et af verdens hårdest cykelløb, selvom jeg har en indopereret pacemaker. Det er ikke en dom for resten af dit liv, siger Henrik Hansen til TV 2.

Jens Brock Johansen, der overlæge på Odense Universitetshospital, arbejder med netop ICD-hjertestartere. Og han kan ikke anbefale professionel sport på topplan eller ud i det ekstreme, som mange supermotionister gør det.

- Det vil generelt være en rigtig dårlig idé at fortsætte med idræt på det plan. For den kan ikke forebygge, men kun helbrede, siger overlægen, som dog ikke vil udtale sig om Christian Eriksens konkrete tilfælde.

Fløjet med helikopter til Skejby Sygehus

Henrik Hansen blev hjertepatient, efter at han i 2013 faldt omkuld under et cykelløb i Skive.

Han blev fløjet til Skejby Sygehus med helikopter og hasteopereret.

11 dage efter, at han var udskrevet, deltog han i et 24-timersløb på Ring Djursland. Under cykeltrøjen var der stadig friske sting fra operationen.

ICD-hjertestarter

  • ICD står for Implanterbar Cardioverter Defibrillator, der betyder, at den er indopereret og kan afgive stød for et genoprette normal hjerterytme. Den kan altså forhindre hjertestop på to måder.
  • En ICD-enhed kan enten stimulere hjertet lidt hurtigere og dermed overtage hjerterytmen, hvis der er rytmeforstyrrelser. Det kan man ikke mærke, at den gør.
  • Den kan også give et stød, der nulstiller strømmen i hjertet og genopretter normal hjerterytme. Er man ved bevidsthed, når det sker, bliver det beskrevet som meget smertefuldt.

Kilde: Hjerteforeningen

Siden operationen i 2013 har Henrik Hansen gradvist forsøgt at teste lægernes advarsler og velmente forbehold overfor så ekstremt et løb som for eksempel Race Across America.

- Det er "no go" fra lægen. For der er forskel på at køre et løb på to timer og så sidde derude i flere dage og mishandle sin krop, sagde Henrik Hansen sidste år til BT, inden coronapandemien med en aflysning stak en kæp i hjulet for drømmen om at træde tværs over Guds og rockens eget land på den tohjulede.

Efterhånden har Henrik Hansen gjort en del lægeskepsis til skamme, og den danske supermotionist kører ikke rundt med frygtens skygge hængende over sig.

- Jeg mener jo bare, at det er en hjælp, for jeg bliver tjekket mere end alle andre, siger Henrik Hansen, som årligt runder 25.000 kilometer på sin racer.

Fredag havde Henrik "Holmeren" Hansen kørt 1500 af de i alt 5000 kilometer, der skal tilbagelægges i Race Across America indenfor 12 døgn.