EM fodbold

Eksperter: Disse tre ting er afgørende for dansk sejr over Rusland

To eksperter giver deres bud på tre grundingredienser til en dansk sejr over Rusland mandag.

Sidst Danmark mødte Rusland i en kamp af betydning, hed Rusland faktisk Sovjetunionen.

Det var i 1985, da Danmark først vandt 4-2 på hjemmebane i Idrætsparken i København, men tre måneder senere tabte de rød-hvide drenge på udebane i Moskva. Som de fleste kan huske, strøg Danmark dog videre til VM i Mexico, hvor det blev til et smertefuldt exit fra turneringen i ottendedelsfinalen mod et storspillende spansk mandskab med Emilio Butragueño i spidsen.

Men nu handler det om at holde fokus på at nå frem til ottendedelsfinalen ved dette års EM, og det kræver som minimum en sejr mod netop Rusland, når kampen sparkes i gang klokken 21 mandag aften.

Det bliver dog langtfra en nem opgave for det danske landshold, vurderer fodboldredaktør Carsten Werge og fodboldekspert Mads Junker, som TV 2 har fået til at opstille tre betingelser for succes i mandagens kamp.

Carsten Werge

Fodboldredaktør, TV 2 SPORT

Målscoring: - Det er klart, at Danmark skal have scoret på nogle af alle de chancer, de skaber. De skal være skarpere foran mål, og det tror jeg også, at de kommer til at være, for man kan ikke brænde så mange chancer, som spillerne har gjort, tre kampe i træk. Der mangler noget skarphed i afslutningsøjeblikket, og jeg er spændt på, hvem Kasper Hjulmand vælger til 9'er-positionen mandag. Det er ikke til at forudse noget med Kasper Hjulmand.

Publikum: - Det andet bliver stemningen. Kan publikum være oppe på beatet igen som i kampen mod Belgien? For det bliver der brug for. Den kamp er ikke så nem at spille, når man ved, at de andre i gruppen kan fedte en uafgjort hjem. Det handler om at genskabe kulissen fra i torsdags mod Belgien. Hvis Danmark kan det, er de godt på vej. Det er banalt, men sådan er det bare. Mod Belgien var tilskuerne både 12. og 13. mand. Det var voldsomt, og det bar spillerne frem og var med til at hæve præstationen.

Flankerne: - Det er vigtigt, at Danmark kommer igennem ude på siderne, som spillerne også var gode til mod Belgien. De har gode wingbacks, og det er ret vigtigt, hvis du skal åbne et meget kompakt russisk hold, for det vil de være. Landsholdet har mange fine, kreative kræfter inklusive wingbacks, og der skal det spille, hvis de skal åbne for russerne. Rusland kommer ikke for at underholde.

Mads Junker

Fodboldekspert, TV 2 SPORT

Energiniveauet: - Vi så en kæmpe energiudladning mod Belgien, og den går hånd i hånd med tilskuerne. Det kulminerede med et tidligt mål og Eriksen-hyldesten i det 10. minut. Hvis man kan genskabe noget af det ved en marginalt mindre følelsesladet kamp, vil det hjælpe meget. Når jeg læste de belgiske medier på bagkant, var det energiniveauet og den ekstreme energi hos spillere og tilskuere, de hæftede sig ved.

Tempoet: - Med det jeg har set fra Rusland, var det for eksempel ret tydeligt, at når Belgien satte tempo i spillet med hurtige førstegangsafleveringer og spil i trekanter, kunne der skabes mange chancer. Det var tydeligt, at Rusland var udklasseret på tempoet, og det kan Danmark også matche, hvis de spiller med samme tempo, som de gjorde mod Belgien.

Tålmodighed: - Både spillere og tilskuere skal være opmærksomme på, at fodboldkampe sagtens kan vindes i 80. minut. Man skal hele tiden være klar over, at det kan tage lang tid at køre dem trætte og vente på chancen. Og så skal man selvfølgelig give los, hvis det ikke er sket efter 80 minutter. På det tidspunkt ved vi også mere om, hvad der foregår i kampen mellem Belgien og Finland. Men det rare er jo, at spillerne ved, at de skal vinde uanset hvad.