Barndomstrænere om EM-debutanter og målscorere: - Man bliver stolt

Fodboldtrænerne René Larsen og Brian Maurer vidste fra starten, at landsholdsspillerne Mæhle og Damsgaard havde noget ekstra at byde på.

- Send mig ind, Brian. Send mig ind!

Sådan husker barndomstræner Brian Maurer den kontante besked fra Mikkel Damsgaard, da han under en kamp var overbevist om, at han kunne nå at score to mål på to minutter, hvis han blev sendt tilbage på banen, efter han allerede var blevet skiftet ud.

Og Mikkel Damsgaard fik ret.

Han scorede to mål, og sammen med holdkammeraterne fra barndomsklubben Jyllinge FC vandt han turneringen.

Det var tydeligt, at Mikkel Damsgaard var et talent.

Allerede i fem-seksårsalderen var Mikkel Damsgaard, der i dag spiller for den italienske klub UC Sampdoria, nemlig spilafgørende, forklarer hans barndomstræner Brian Maurer i 'Go' morgen Danmark'.

- Han kunne holde i bolden, han kunne drible, som han gjorde mod Belgien her i torsdags – bare i en lidt mindre målestok selvfølgelig, lyder det.

Han kan også skyde bolden i mål, som han gjorde i slutningen af første halvleg af mandagens kamp mod Rusland. I kampens 37. minut satte Mikkel Damsgaard bolden i russernes netmasker, og så førte Danmark 1-0.

Mål på samlebånd

En anden, der har scoret mål på samlebånd i sin barndom, er Joakim Mæhle, der spiller for den italienske serie A-klub Atalanta BC.

Det fortæller Joakim Mæhles tidligere træner, René Larsen.

Ligesom Mikkel Damsgaard er Joakim Mæhle EM-debutant på det danske herrelandshold i fodbold, og ligesom Mikkel Damsgaard har han været et talent fra dag et, lyder det fra René Larsen.

- Han har bare været unik hele vejen igennem det her. Hans teknik har været fantastisk, og han har scoret mål på samlebånd, siger han.

Og også ligesom Mikkel Damsgaard skød Joakim Mæhle bolden i mål under mandagens kamp mod Rusland. Han satte den ind i kampens 82. minut, og dermed var stillingen 4-1.

Mentalt stærke

Brian Maurer har altid tænkt, at hvis nogen i klubben skulle blive til noget, så ville det være Mikkel Damsgaard.

Og René Larsen genkender følelsen af at opleve et særligt talent fra sin tid som barndomstræner for Joakim Mæhle i Østervrå IF i Nordjylland.

- Han startede jo som tre- eller fireårig. I starten skal man prøve at holde børnene inden for linjerne, begrænse dem i at kigge efter firkløvere og pille dem ned fra træerne, men Joakim havde fokus på bolden hele tiden, forklarer han.

Han husker Joakim Mæhle som en spiller, der altid gik på banen for at vinde.

Og selvom kulissen i dag er anderledes, er han sikker på, at både Joakim Mæhle og Mikkel Damsgaard kan stå for presset trods deres unge aldre.

- Mentalt tror jeg, han er rigtig, rigtig stærk, lyder det fra René Larsen specifikt om Joakim Mæhle.

Barndomstrænerne på lægterne

Når Mikkel Damsgaard og Joakim Mæhle i aften går på banen i Parken på Østerbro i København, er det derfor to stolte barndomstrænere, der ser med.

- Det er kæmpestort, og man bliver da stolt. Med Mikkel har man i mange år kunnet se, at han ville blive til noget, forklarer Brian Maurer.

Han skal se kampen sammen med flere af ungdomsspillerne i Jyllinge IF, og han er overbevist om, at Mikkel Damsgaard er klar.

For Joakim Mæhles vedkommende bliver det med to trænere og god opbakning hjemmefra, når han i aften løber på banen.

- Jeg er så heldig, at jeg skal i Parken sammen med syv andre østervråere, slutter René Larsen.

Se interviewet med René Larsen og Brian Maurer i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.