EM fodbold

I dag kan Belgien og Finland gøre det, som Danmark gjorde i 2018

Et uafgjort resultat i kampen mellem Belgien og Finland vil være godt for de to nationer, men rigtig skidt for det danske landshold.

Året var 2018, Danmark kunne nøjes med et uafgjort resultat mod Frankrig for at gå videre til knockout-kampene ved VM. Det samme var tilfældet for Frankrig.

De to nationer spillede 0-0 og gik begge videre. Peru og Australien røg ud af VM.

Hvis vi spoler tiden tre år frem og skifter VM ud med EM, kigger vi ind i et lignende scenarie i Danmarks pulje.

Mandag spiller Belgien mod Finland i en kamp, hvor begge mandskaber vil have stor gavn af et uafgjort resultat. Belgien vil således gå sikkert videre på førstepladsen i puljen, mens Finland med stor sandsynlighed vil gå videre som enten toer eller treer.

Et uafgjort resultat mellem de to hold vil for Danmark betyde, at deres chancer for at gå videre fra gruppespillet formindskes markant.

Derfor kan man med danske briller frygte en situation, hvor både Belgien og Finland vil være glade for en uafgjort, hvorfor ingen af holdene tør satse alverden for et føringsmål.

Dermed har Danmark altså hårdt brug for en belgisk sejr. På den måde vil en dansk sejr over Rusland nemlig alt afhængig af sejrens størrelse sikre dansk avancement.

Men er der så slet ingen grund til, at Belgien vil gå efter sejren? Det har vi spurgt TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om.

Tre grunde til, at Belgien vinder

Kvalitet: Kvaliteten er simpelthen større hos Belgien end hos Finland også selvom de sandsynligvis vil spille med reserver. Men vi ved jo, at Witsel, De Bruyne og Hazard starter inde, og det er jo ikke nødvendigvis reservespillere.

Vi så det blandt andet ved VM i 2018, der gik de også ud og vandt den kamp mod England som ingen af holdene i princippet ville vinde for ikke at komme i den dårlige halvdel. Men overordnet synes jeg bare, at kvaliteten er dét større.

Stolthed: Det er et land med en mentalitet, hvor man ikke bare vil gå ud og smide sig. Det er et meget sportsligt folkefærd. Der er måske andre lande i Europa, jeg kunne mistænke mere for at tænke strategisk.

Men de belgiske medier har da også spekuleret meget i det. Og de har de seneste dage lavet scenarier for, hvem de kan møde, hvis de vinder. Men jeg tror, at stoltheden er for stor.

Momentum: For et hold, hvor det kører så godt, som det gør, og som ligger nummer ét i verden, er det næsten umuligt at ødelægge et momentum. Det er decideret svært at gå ud og få noget til at se mærkeligt ud, fordi de heller ikke gider at have UEFA på nakken.

Jeg tror, de har så meget tro på egne evner, at de tager, hvad der kommer deres vej. Den her storhedsfornemmelse af, at man kan slå alle, og at man altså ikke behøver fedte sig en bedre vej igennem, giver en form for stolthed.

Stolthedsfølelsen er, at man ikke er så dårlig, at man prøver at finde den nemme vej igennem labyrinten. Når de ligger nummer ét i verden og har den selvforståelse, at de kan vinde det hele, så er det sådan set lige meget, hvem de møder på deres vej.

To grunde til, at Belgien taber

Nemmere vej: Helt åbenlyst får de en mindre svær modstander, hvis de skulle tabe. De ved, at de skal møde Wales i ottendedelsfinalen, og at de kommer ned i bunden med Holland og Spanien, hvis de vinder. Så deres vej vil være mindre befærdet af store lande. Derfor kunne der være en fordel ved ikke at vinde.

Undgå skader og karantæner: Man kunne godt forestille sig, at spillerne vil undgå skader og karantæner. Derfor spiller man måske ikke 100 procent, fordi man rent faktisk både har en sportslig fordel i at tabe, men samtidig slipper man for at trække en skade eller et rødt kort. Så på den måde kan spillerne på et eller andet plan ikke være fuldstændigt opsatte.

Som en tredje grund kunne man sige, at kvaliteten på holdet er mindre, fordi de spiller med nogle reserver. Men jeg synes egentlig, at deres reservehold er så godt, at det ikke ville give mening. Så jeg har svært ved at finde en grund nummer tre, for jeg kan simpelthen ikke se, at Finland skulle slå dem, siger Junker.

Fodboldredaktør tror på belgisk sejr

Selvom Belgien har flere grunde til ikke at gå benhårdt efter sejren mod Finland, mener TV 2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge, at belgierne er favoritter til at tage de tre point.

Samtidig ser han positivt på mulighederne for en dansk sejr mod Rusland.

Vinder Belgien?

- Det burde ske. Belgien er klasser bedre end Finland. Men Finland har gjort det godt, det må man ikke negligere. De gjorde det godt i Parken og spillede næsten optimalt, og så spillede de en god kamp i Rusland, hvor de kom frem til flere chancer.

- Men jeg tror ikke, der findes spilere i den verden, der ikke vil give den gas, når de spiller landskampe. Selvfølgelig sparer Belgien spillere, men de har også nogle af de bedste spillere ved slutrunden.

Hvad taler for dansk sejr?

- Vi er bedre. Rusland har et andet udgangspunkt og kan spille på en uafgjort. Man skal passe på med at sige, at det her bare er noget, man gør. Det er det ikke. Der er tryk på, og tilfældigheder kan afgøre det. Sidst men ikke mindst kunne det være dejligt ikke at være afhængig af andre. Og det er vi jo, fordi vi tabte de to første kampe. Men vi er vant til at håndtere det her pres, siger Werge.

Danmark og Rusland spiller klokken 21.00 mandag. Puljens to øvrige hold spiller samtidig.