EM fodbold

Hele verden jubler over den danske triumf – dog ikke Rusland

Danmarks EM-comeback og sejr over Rusland trækker store overskrifter hos flere udenlandske medier.

Historisk. Et eventyr. Den danske dynamit eksploderede.

Før mandag aften havde intet hold gået videre fra gruppespillet ved et EM efter nederlag i de første to kampe.

Danmarks 4-1-sejr over Rusland og Finlands 0-2-nederlag til Belgien sendte Danmark til ottendedelsfinalen som toer i gruppen.

- Få hold har fortjent det mere

Eventyrfortællingen når verden rundt, hvor flere medier selvsagt bringer Christian Eriksens hjertestop i første EM-kamp mod Finland ind i ligningen. Danmark har haft alt imod sig, men er alligevel gået videre.

- Få hold har nogensinde fortjent det mere end Danmark på en nervepirrende aften i København. Spillerne, som for blot ni dage siden blev traumatiseret af Christian Eriksens hjertestop midt i den første kamp, ydede en stor indsats på selvsamme bane og viste sig som fantastiske vindere, skriver britiske The Guardian.

Under overskriften "Eventyret blev til virkelighed" hylder amerikanske CNN også den danske indsats.

- I en turnering, der blev overskygget af Christian Eriksens helbred, leverede det danske landshold en pulserende indsats mod Rusland og sikrede en usandsynlig plads i ottendedelsfinalen.

Endelig noget at glæde sig over

Christian Eriksen har det efter omstændighederne godt. Han blev hurtigt genoplivet og er siden blevet udskrevet fra Rigshospitalet, hvor han fik indopereret en hjertestarter.

- Fra dramaet og frygten omkring Christian Eriksen til glæden ved at gå videre ved EM. Danskerne smadrede Rusland med 4-1 og fik en hjælpende hånd fra Belgien, skriver det argentinske medie Clarín.

Eriksen fylder også i Italien hos Gazzetta dello Sport og i den store spanske sportsavis Marca, som skriver, at Danmark endelig gav sig selv noget at glæde sig over.

Mod slutningen af kampen mod Rusland begyndte det ellers at se en smule sort ud. Belgien fik underkendt en scoring til 1-0, og stort set samtidig reducerede Rusland til 1-2 på et straffespark.

- De danske fans i Parken var hele følelsesregistret igennem. Danmark startede kampen som nummer fire i gruppen, lå længe på tredjepladsen, men kom endelig op på andenpladsen i kampens slutning, skriver franske L'Equipe.

Tyske sport.de bruger Danmarks kælenavn fra 1980'erne til konstateringen af, at "den danske dynamit eksploderede".

- Med hjerte og lidenskab nåede de danske medværter 1/8-finalen ved EM og stod for et nyt følelsesladet højdepunkt i turneringen.

Koblinger til 1992

Som bekendt er der tale om et historisk comeback – og et eventyr, som leder tankerne tilbage til EM i 1992. I hvert fald hos amerikanske ESPN, der har overskriften: "Danmark får en ny chance ved EM – ligesom i 1992".

- Når man er en nation på Danmarks størrelse, forventer man ikke to eventyr inden for 30 år. Men det er gratis at drømme, og når man allerede har været en del af ét mirakel, sætter danskerne ingen grænser for, hvad skæbnen kan bringe.

Ottendedelsfinalen spilles i Amsterdam, hvor Christian Eriksen gjorde kometkarriere for Ajax.

- Danmark skal møde Wales den 26. juni – præcis samme dag, som de blev europamestre i 1992. De skal spille på Christian Eriksens gamle hjemmebane, og symbolikken vil leve videre: Eriksen er ude, men fortsat med, skriver norske VG's klummeskribent Trond Johannessen under overskriften "En H.C. Andersen-fortælling, som havde alt".

Rusland revset i hjemlandet

Rusland blev den helt store taber i spillet om EM-avancementet, mens Finland som gruppens treer har en teoretisk chance for at gå videre.

Russernes nedtur går ikke ubemærket hen i hjemlandet.

- Frygtelige individuelle fejl, 1-4, sidstepladsen i gruppen. Det lader til, at det positive syn på Ruslands landshold bliver glemt i mange måneder. I folkets syn vil Cherchesovs hold stå som et primitivt, kujonagtigt hold, skriver sports.ru.

Ifølge mediet Sport Express er folkedommen på Twitter også hård. En fan er citeret for at svare følgende på et opslag fra landsholdet:

- Jeg elsker moderlandet, jeg elsker Rusland, men jeg hader det her hold.

Nederlaget har samtidig sat spekulationer i gang om, hvorvidt Stanislav Cherchesov har stået i spidsen for Rusland for sidste gang.

Cherchesov regner selv med at fortsætte, mens assistenttræneren valgte at kommentere på spørgsmålet, om han kunne tænke sig at overtage trænersædet.

- Selvfølgelig. Med glæde, svarede han ifølge Sport Express.

Ottendedelsfinalen mod Wales spilles lørdag klokken 18.