Fodbold

Dannebrog er udsolgt i Japan på grund af dansker, der ikke kan gå i fred

Solen skinner på en dansk angriber i Japan. En angriber, der har scoret flest mål af alle, siden han kom til ligaen i maj.

Selvom han kun har spillet ti kampe, ved alle fodboldglade fans i Japan, hvem Kasper Junker er.

Det gør de, fordi han siden maj har været leveringsdygtig i mål og betragtes som ligaens bedste spiller.

Det er ikke noget, vi finder på eller gætter på; det har J1 League selv udråbt ham som på sin hjemmeside søndag.

- Det har været en rigtig god start, og jeg kunne næsten ikke have skrevet det bedre. Det er jo sindssygt. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige til det. Jeg nyder det bare og er så taknemmelig for, at det er gået denne vej, siger Kasper Junker til TV 2 SPORT.

Den tidligere Randers-, AGF-, Horsens- og Bodø/Glimt-spiller har scoret ti mål i sine første ti kampe for Urawa Red Diamonds og scorer i gennemsnit hvert 69. minut.

Søndag tangerede han en 26 år gammel ligarekord, da han igen scorede og dermed har scoret i sine seks første ligakampe.

- Det er gået over alle mine og klubbens forventninger. De sagde til mig, at jeg skulle have noget tid til at falde på plads og vænne sig til det hele. Men det er gået lidt stærkt, og jeg er kommet hurtigt i gang, siger den 27-årige vejlenser.

Bliver stoppet på gaden

Hvis ikke Kasper Junker var klar over det i forvejen, har han i hvert fald fundet ud af, at fodbold er stort i Japan, selvom landets nationalsport er sumobrydning.

Hans fremragende start i klubben har nemlig fået indvirkning på den eneste dansker i japansk fodbolds dagligdag.

Det er helt sindssygt, så mange danske flag der er på stadion

Kasper Junker

Urawa Red Diamonds hører til i Saitama, og hvis man kører 30 kilometer sydpå, er man i Tokyo. Fælles for byerne er, at folk på gaden genkender den danske målmager.

- De gange, jeg har været inde i Tokyo, er jeg også blevet stoppet. Det er lidt vildt i en by med så mange millioner indbyggere, siger han og tilføjer:

- Folk stopper mig på en respektfuld måde. De sørger for, at de ikke bliver for påtrængende, og det er en god måde at gøre det på, i stedet for at man bliver irriteret over, at de kommer for tæt på. De er meget forsigtige, og jeg kan godt se, at de lige kigger på én et par gange, før de tør at spørge. Det er sødt, at de er lidt generte.

Danske flag i høj kurs

Han mærker også opbakningen på stadion. Selvom Urawa Red Diamonds’ farver er rød og hvid, ser flere fans’ flag anderledes ud, end da klubben ikke havde en målfarlig, dansk angriber på holdet.

Flere og flere fans medbringer nemlig danske flag, og den gestus sætter Kasper Junker pris på.

- Fansene har taget rigtig godt imod mig. Helt outstanding faktisk. Det er helt sindssygt, så mange danske flag der er på stadion. Jeg har hørt, at de danske flag er udsolgt i både Saitama og Tokyo.

- Det er megafedt, og jeg prøver at give lidt mere opmærksomhed til dem med danske flag. Det fortjener de, siger Junker.

En anden kultur

Det er ikke kun på banen, at Kasper Junker er faldet godt til.

De forventer meget mere af udlændinge

Kasper Junker

Han er kommet til et land, hvor kulturen er noget anderledes i forhold til den, han kender fra Skandinavien.

- Det er en meget respektfuld kultur. Jeg skal virkelig tænke over, hvordan man opfører sig, for alt, man gør, bliver observeret, vendt og vejet. Jeg skal sørge for at have mine ting i orden og opføre mig meget respektfuldt over for alle.

Det er dog ikke noget problem for Kasper Junker.

- Man skal gå ydmygt til sagen herovre, og man skal vise, at man gerne vil tage denne kultur til sig. Det er også derfor, at jeg prøvede at lære lidt japansk, inden jeg kom herover.

Sprogbarrieren overraskede Junker

Netop sprogbarrieren har vist sig at være mere udtalt, end han havde forventet, da han satte sig i flyet med kurs mod Tokyo.

I Japan er det nemlig langt fra alle, der er ferme i engelsk.

- Det var en af de største overraskelser for mig, at der ikke er flere, der kan engelsk. For det er faktisk de færreste, der kan det.

Det skaber udfordringer til daglig.

- Man skal lære de japanske udtryk, bruge sine hænder og være lidt kreativ for at vise, hvad man mener. Det er en del af det, og det er en fed ting at prøve. Det er en af de største udfordringer, man kan stå over for, at man ikke kan kommunikere ordentligt.

Det kan sammenlignes lidt med, da jeg spillede for AGF

Kasper Junker

Mens han forsøger at tilegne sig de vigtigste begreber, har klubben sørget for en stor hjælp i form af en tolk, der også fungerer som en medhjælper. Han er til rådighed i alle 24 timer på dagen.

Store forventninger til udlændinge

27-årige Junker er sammen med en australier de eneste ikke-japanere i Urawa Red Diamonds-truppen, og det forpligter, mærker han tydeligt.

- De forventer meget mere af udlændinge, og de forventer, at vi er meget bedre til træning og meget bedre i kampene. For ellers er det ikke værd at bruge penge på løn og på at købe dem. Det er lidt specielt, men noget, der passer mig fint.

Siden hans skifte fra dansk til norsk fodbold er der sket noget i Kasper Junkers mentalitet. Noget, der har betydet langt højere scoringsfrekvens.

- Jeg føler, at jeg skal score, når jeg går ind til kampene – at jeg er nødsaget til at score, fordi det er den mentalitet, jeg har fået nu. Uden scoring er det ikke en godkendt præstation.

Nyder livet i Japan

Skiftet væk fra den danske liga har vist sig at være en god beslutning. Først i norsk fodbold og nu i japansk.

- Lige nu kan jeg sagtens se mig være herovre i lang tid, fordi livet er bare godt herovre. Jeg har det sindssygt godt, og jeg bliver behandlet godt. Alt spiller bare. Så jeg kan godt se mig her lang tid, men det bliver ikke for enhver pris.

Personlig succes er nemlig ikke nok. Effekten af de mange danske mål skal kunne ses i pokalskabet.

- Jeg vil vinde noget med Urawa. Jeg vil være en del af den asiatiske Champions League. Jeg er kommet herover med en ambition om, at vi skal have denne klub tilbage på toppen, og det skal jeg bidrage til.

Sammenligner klubben med AGF

Urawa Red Diamonds har store armbevægelser, men har ikke kunnet leve op til det på banen i ligaen de seneste år.

Deres seneste sæt medaljer er sølv i 2016. Siden har de ikke været i nærheden af toppen. I 2019 endte de som nummer 14, og seneste år blev de nummer 10. Det er ikke placeringer, der afspejler deres eget syn på sig selv.

- Det kan sammenlignes lidt med, da jeg spillede for AGF. Vi skal op, hvor det er sjovt, for det fortjener klubben, siger Kasper Junker.

Den danske angribers ankomst har også kunnet ses på klubbens resultater. Junkers første ni kampe for klubben endte med fem sejre og fire uafgjorte kampe.

Kamp nummer ti blev Junkers første nederlag i Urawa-trøjen, da de søndag tabte 2-3 til Shonan. Her stod Junker ellers bag begge Urawas scoringer.

Til den kommende sæson får Junker dansk selskab i form af Alexander Scholz, der skifter FC Midtjylland ud med et japansk eventyr.