EM fodbold

Farvel til manden, der i 15 år ikke formåede at vinde hjerterne i Tyskland

EM-nederlaget til England blev Joachim Löws sidste kamp for Tyskland. Hans tidligere assistent Hansi Flick skal fremover være tysk landstræner.

Han sidder i sin bil på vej mod Sydtyskland. Ved siden af ham sidder direktøren for det tyske fodboldforbund, Oliver Bierhoff.

De er på vej til landets største fodboldklub med en nedslående nyhed. En nyhed, der er rettet mod tre af de absolut største helte.

Besøget er uanmeldt, men for Joachim Löw er der ingen vej udenom. Der skal nye boller på suppen, som det siges. For den netop overståede VM-slutrunde var en gedigen fiasko.

Hvad Joachim Löw skulle i München, vender vi tilbage til.

Et manifest for tysk fodbold

15 år. 7 slutrunder. 5 semifinaler. 1 EM-finale. Og VM-guldvinder.

Joachim Löw kan se tilbage på en glorværdig karriere som tysk landsholdstræner, der nu er nået til vejs ende. Den udskudte EM-slutrunde var sidste gang, at 61-årige Löw stod i spidsen for Die Mannschaft.

Tjansen som tysk landstræner sluttede på en halvkedelig note, da tyskerne tirsdag aften sagde farvel til EM i 1/8-finalen efter et 2-0-nederlag til England.

Han har aldrig været rigtig populær. Han har aldrig vundet hjerterne hos det tyske folk

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft om Joachim Löw

Löw startede som assistent på det tyske landshold under Jürgen Klinsmann i 2004. Et job, der blev en realitet, fordi Klinsmann helt specifikt pegede på Löw som sine højre hånd.

To år senere - efter VM-slutrunden på hjemmebane i 2006 - blev Löw ansat som cheftræner, da Klinsmann ikke yndede at forlænge sin kontrakt.

Det blev startskuddet på en historisk periode, hvor Löw sluttede med at kunne bryste sig af at være den længst siddende landstræner i verden. En titel, han har haft siden marts 2020, hvor Uruguay sagde farvel til 73-årige Oscar Tabarez.

De 15 år i spidsen for tyskerne har ført store øjeblikke med sig, hvor VM-guldet i 2014 står som det helt store højdepunkt. Confederation Cup i 2017 var også et trofæ, der blev vundet, men Löw står tilbage som meget mere end frontmanden på de to guldpokaler. På både godt og ondt.

Det mener TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft.

- Löw har været et manifest for tysk fodbold. Han har haft stor betydning - på både godt og ondt. Han har haft en stor betydning, fordi tyskerne indtil VM-fiaskoen i 2018 spillede sig i semifinalen ved samtlige EM- og VM-slutrunder under Löws vinger. Og så er man altså blandt de fire bedste hele tiden, hvilket må siges at være virkelig flot.

- På den anden side burde han nok have været stoppet efter VM-fiaskoen i 2018. Tyskland tabte den første VM-kamp i 2018 til Mexico. Og det gav jo et ramaskrig i Tyskland, for de ikke en gang kom videre fra gruppespillet. Kæmpe fiasko. Han burde været stoppet der, og det kan man jo godt være stærk nok til selv at gøre - men ellers skulle forbundet helt klart have stoppet samarbejdet.

Tyskland sagde farvel til VM-slutrunden i 2018 som forsvarende verdensmester efter gruppespillet, da man led nederlag til både Mexico og Sydkorea.

Har aldrig vundet hjerter

Dengang blev Löw indkaldt til skæbnesamtale, hvor medierne i Tyskland rettede skarp kritik mod landstræneren. Mange troede nok, det ville blive et farvel til Löw. Men sådan gik det ikke. Tværtimod fik han mulighed for at sætte et endnu større præg på holdets fremtid.

På bagkant af fiaskoen i 2018 kørte han til München for at fortælle de tre Bayern-profiler, Thomas Müller, Jerome Boateng og Mats Hummels, at de ikke længere var en del af det tyske landshold. Til stor frustration i Bayern München.

På daværende tidspunkt sagde passet hos de tre profiler henholdsvis 29, 30 og 30 år gammel, men beslutningen om et generationsskifte fik opbakning fra forbundet.

For VM-fiaskoen i 2018 var ikke det eneste negative, der var sket det år. I løbet af kalenderåret 2018 tabte Tyskland således hele seks landskampe, hvilket aldrig var sket før.

Ved EM i 2021 fik Müller og Hummels så comeback, og det vil Löws eftermæle også bære præg af, mener Flemming Toft.

- Han har aldrig været rigtig populær. Han har aldrig vundet hjerterne hos det tyske folk. Löw har været meget indelukket og sig selv - og måske i endnu højere grad efter 2014. Han har været Joachim Löw og ikke landets træner. Han blev også rimelig upopulær, da han sendte de tre profiler ud af truppen efter VM i 2018. Tre profiler, som tyskerne holdt sindssygt meget af.

- Han vil ikke blive husket som populær, men han vil blive husket for VM-guldet i 2014. De kommer ikke til at savne ham. Han har aldrig været det tyske folks mand, og han har aldrig vundet fodboldfolkets gunst.

I 2020 var Löws job atter i fare, da tyskerne tabte med historiske 6-0 til Spanien i Nations League. Her blev Löw dog hurtigt fredet af forbundet.

Har været med til at samle Tyskland i efterkrigstiden

Löw vil dog også blive husket for ting, der ikke blot handler om resultater på fodboldbanen. Og han har også ført rigtig gode ting med sig.

Tyskland havde mildest talt et broget billede i verdenssamfundet efter anden verdenskrig. Muren faldt i 1989, men ved VM-slutrunden i 1990 var det stadig Vesttyskland, der stillede op. Og de vandt VM-guldet, for det var først i oktober 1990, at Vest- og Østtyskland blev forenet.

Han ændrede fuldstændig opfattelsen af den bageste forsvarskæde

Flemming Toft om Joachim Löws taktik ved VM i 2014

Årene efter murens fald var det stadig tydeligt, at Vesttyskland trak store streger gennem tysk fodbold. Da Tyskland vandt EM-guld i 1996, var det kun 3 ud af de 23 spillere, der var født i Østtyskland. Faktisk var det kun Mathias Sammer fra guldholdet i 1996, der tidligere havde repræsenteret Østtyskland.

De efterfølgende år var tyskerne langt fra storhed, men det hele skulle ændre sig, da Jürgen Klinsmann og Joachim Löw tog over i 2004. I 2006 blev VM afholdt i Tyskland, og for første gang i en uendelighed hvilede hele verdens bevågenhed på ét samlet Tyskland.

Det har fortsat siden da, og her har Joachim Löw været en vigtig foregangsmand.

- Han har været med til at samle Tyskland i efterkrigstiden. VM i 2006 blev markeringen af et samlet Tyskland. Et Tyskland, der både godkendte og blev godkendt af hele omverdenen. De arrangerede et fantastisk VM, siger Flemming Toft og uddyber:

- For mange nationer har der altid været et mindre hadforhold til Tyskland på grund af alt det, der skete under anden verdenskrig. Og omvendt har tyskerne også haft et mindreværdskompleks i forhold til krigen. Men det ændrede sig fuldstændigt i 2006 hovedsageligt på grund af fodbolden, og det stod Klinsmann og Löw i spidsen for.

Tyskerne vandt som bekendt ikke VM i 2006, da de tabte til Italien med 0-2 i semifinalen efter forlænget spilletid. I bronzekampen vandt Tyskland 3-1 over Portugal.

Ved EM i 2008 tabte Tyskland 1-0 i finalen til Spanien, mens spanierne også blev Tysklands onde ånd i 2010. Her forlod Tyskland VM-slutrunden i semifinalen efter endnu et 0-1-nederlag til Spanien.

Ved EM-slutrunderne i 2012 og 2016 blev semifinalen ligeledes endestationen, mens VM i Brasilien i 2014 som bekendt endte med guld til Löws tropper.

Ændrede opfattelsen af den bageste forsvarskæde

Guldet kom i hus, fordi Löw eksperimenterede med en ellers utrolig gængs fodboldopfattelse. En fireback-kæde består traditionen tro af to midtstoppere og to backs.

Det var bare ikke tilfældet, da Löw mønstrede de fire midtstoppere Jerome Boateng, Mats Hummels, Benedikt Höwedes og Per Mertesacker i startopstillingen.

- Man husker jo mest markant Löw for VM i 2014. Han ændrede fuldstændig opfattelsen af den bageste forsvarskæde. Han tog fire centrale forsvarsspillere og smed dem ned som de fire bageste, hvor han brugte to af dem som backs. Det var fundamentet for det tyske hold, og det var en tankegang, man senere så blive brugt i højere grad.

- Og så står semifinalen, hvor de fuldstændig pulveriserede de brasilianske værter, meget tydeligt i hukommelsen. Det var en kamp, de blev verdenshyldet for. Så 2014 står jo tilbage som Löws helt store markering, vurderer Flemming Toft.

Tyskland spillede sig i VM-finalen i 2014 efter en 7-1-sejr over Brasilien. I finalen sikrede Mario Götze en 1-0-sejr over Argentina efter forlænget spilletid.

VM-guldet blev også et farvel til Hansi Flick, der siden 2006 og frem til triumfen i 2014 var assistent på det tyske landshold under Joachim Löw. Og nu overtager Flick så Löws trænersæde.

Löw og de mærkværdige episoder

Når man siger Joachim Löw, siger man også Jogi Löw. Og når man siger Jogi Löw, kan man nok ikke lade vær med at tænke på en håndfuld helt specifikke episoder.

Löw har været i spidsen for Tyskland undervejs i globaliseringens tid, hvor sociale medier med årene har vundet indpas. Og netop de sociale medier har udsat Löw for pinlige stunder.

Den tyske træner har således haft en uheldig tendens med at pille ved sig selv, mens kameraerne har været tændt. Og det er bestemt ikke gået ubemærket hen.

Senest ved EM i 2016 skete det igen, og her måtte Löw gå ud og undskylde for sit pilleri.

- Jeg har også set billederne, og nogle gange gør du ting ubevidst. Det er fortid nu, men jeg undskylder det.

Den tyske landstræner blev fanget i både at klø sig foran og bagi.

- Det var adrenalinen og koncentrationen. Jeg vil prøve at styre mig og opføre mig anderledes i fremtiden, sagde han i 2016.

Symbolsk for hans personlighed

De mange episoder er ifølge Flemming Toft et godt eksempel på, hvem Joachim Löw er i tyskernes opfattelse.

- Han er jo den her introverte type, der ikke er særlig udadvendt. Han står der i sit sorte tøj og piller sig i skridtet. Han er aldrig rigtig trådt ind i den her verden, hvor det er populært at vise sit menneskelige ansigt.

- Jeg synes virkelig, de her episoder er meget symbolske for hans personlighed.

Herunder kan du genopleve en række af Löws mærkværdige episoder:

Joachim Löws uheldige episoder

 1. Klør sig i armhulen og lugter til hånden

  For anden gang under EM i Frankrig blev Joachim Löw fanget i at lugte til sin hånd efter at have haft den et besynderligt sted. Handlingen under kampen mod Slovakiet minder meget om den, han foretog sig under EM i 2008.

 2. Klør sig bagi og finder interessante ting

  Under kampen mod Ukraine var Joachim Löw på spil to gange - og anden gang fandt han noget interessant bagi.

 3. Klør sig i bukserne og lugter derefter til det

  Joachim Löw skød EM-slutrunden i Frankrig i gang på sin helt egen måde, da han under gruppekampen mod Ukraine stak hånden ned i bukserne og efterfølgende lugtede til fingrene.

 4. Piller næse og giver Ronaldo hånden

  Efter Tysklands 4-0-sejr over Portugal ved VM i 2014 ville Löw give Cristiano Ronaldo hånden og sige tak for kampen. Ronaldo gengældte håndtrykket, men det ville han formentlig ikke have gjort, hvis han havde set, at Löw lige forinden havde haft fingeren oppe i næsen.

 5. Piller næse og putter det efterfølgende i munden

  Endnu en gang var det under en kamp mod Portugal, hvor Joachim Löw gjorde sig uheldigt bemærket. Ved EM i 2012 kæmpede tyskerne mod Cristiano Ronaldos tropper på banen, mens Löw ude på bænken kæmpede med noget i næsen, som det efterfølgende unægteligt lignede, at han puttede i munden. Se klippet her. Lignende hændelse fandt også sted ved VM i 2010.

 6. Klør sig i armhulen og lugter til hånden

  I sin første slutrunde som tysk landstræner (EM 2008) begyndte Löws kavalkade af besynderlige handlinger. I forhold til senere startede det mere sobert, da han her nøjedes med at klø sig i armhulen og derefter lugtede til sin hånd. Se klippet her.

Joachim Löw og det tyske fodboldforbund havde allerede inden EM proklameret, at den tidligere succestræner i Bayern München Hansi Flick skulle overtage trænersædet efter slutrunden.

Flick har skrevet under på en kontrakt, der løber frem til 2024.

Hvad fremtiden indebærer for Joachim Löw er stadig uvist. Hvad der ikke er uvist, er, at Löw har sat et markant indtryk på tysk og international landholdsfodbold. På både godt og ondt.