EM fodbold

Store regnbuefarvede protester mod UEFA under EM-kamp i Tyskland

UEFA har afvist, at stadion i München må lyse op i regnbuens farver – men forbundet får svært ved at holde farverne helt væk.

I aften lyser dele af Tyskland op i en regnbuefarvet protest mod UEFA.

Det sker, efter at UEFA sagde nej til at oplyse fodboldstadionet Allianz Arena i München i regnbuefarver til EM-kampen mellem Tyskland og Ungarn onsdag aften.

Men det europæiske fodboldforbunds nej ser ud til at have den modsatte effekt

Regnbuefarver i hele Tyskland

Som en reaktion på UEFA’s afvisning af det tyske ønske er en lang række af landets klubber rykket sammen.

Ifølge avisen Bild vil mindst 46 forskellige fodboldarenaer lyse op i regnbuens farver onsdag aften. Det sker blandt andet i Dortmund, Köln, Frankfurt, Berlin, Wolfsburg, Augsburg, Hannover, Dresden og Düsseldorf.

Derudover forventes det, at flere offentlige bygninger i Tyskland vil blive pyntet med regnbueflag.

Selv inde på stadion er det planen, at regnbuefarverne skal kunne ses på tribunerne. Amnesty International har i hvert fald tænkt sig at dele gratis regnbueflag ud foran stadion.

Det sker som støtte til LGBT+-miljøet i Ungarn, der samler lesbiske, bøsser, biseksuelle, trans- og interkønnede personer.

- Det er et billede på håb for alle i LGBT+-miljøet i Ungarn, når vi deler regnbueflag ud før kampen i München, og når den tyske anfører spiller med et regnbuefarvet anførerbind, siger direktøren for Amnesty International i Ungarn, David Vig, til Amnestys tyske hjemmeside.

Aktionen kommer i kølvandet på en ny lov i Ungarn, der forbyder omtale af ikke-heteroseksuelle i skolebøger og film.

UEFA for to år siden: EM er for alle

Afvisningen af det tyske ønske om regnbuefarver på stadion kan ses som en overraskelse, efter UEFA i august 2019 tweetede netop regnbuefarverne.

- Vi er stolte af, at EM 2020 bliver en turnering for alle, skrev de og tilføjede en regnbue.

Teksten var ledsagede af et billede fra Amsterdam, hvor man kan se en båd med regnbueflag og teksten ”be proud of it” – vær stolt af det.

Og da en bruger protesterede over UEFAs støtte, understregede det europæiske fodboldforbund, hvorfor regnbueflaget netop bør have en plads ved EM.

- Der er stadig mange mennesker, og mange inden for LGBT+-samfundet, der hverken føler sig inkluderede eller velkomne i fodbold. Vi synes, det er vigtigt at minde dem om, at det er de absolut. Dette er en sport for alle, lød det fra UEFA.

Vi er født lige, siger Hjulmand

Tidligere under EM var UEFA ved at indlede en sag mod den tyske spiller Manuel Neuer, der har spillet begge Tysklands kampe med et regnbuefarvet anførerbind.

Sagen blev dog droppet med begrundelsen om, at det regnbuefarvede anførerbind symboliserer, at holdet kæmper for mangfoldighed og dermed en god sag.

Alligevel har UEFA sagt nej til at München kan lyse Allianz Arena op, hvor kampen spilles onsdag. Det forstår den danske landstræner Kasper Hjulmand ikke.

- Fodbold er det største sociale fænomen i verden, og hvis vi bruger det rigtigt, så kan vi skabe nogle sociale forandringer, som er gode, sagde Kasper Hjulmand tirsdag.

- Hvad er politik, og hvad er mere fundamentale menneskerettigheder, som man skrev under på i 1948? Vi er født lige, og vi hylder diversiteten, og vi hylder, at alle har lige ret. For mig har det intet med politik at gøre.

Lyn-analyse

Er det et politisk statement, når et fodboldstadion i München ønskes oplyst i regnbuefarver? Svaret burde give sig selv her. Münchens borgmester henviste i sit brev til UEFA specifikt til Ungarns lovgivning, der gør det ulovligt at "vise og promovere" homoseksualitet blandt unge under 18 år og tydeliggjorde, at oplysningen skulle være en protest mod selvsamme lov. At den tyske regering nu også står i spidsen for et politisk pres mod den ungarske lovgivning på EU-plan understreger yderligere, at diskussionen om farvelægningen er en del af noget større, der i den grad også er politisk motiveret.

Det har det dog, hvis man spørger UEFA.

Det er bare ikke fodboldforbundets beslutning, der er politisk, mener de. Det er i stedet selve anmodningen om at lyse stadion op i protest mod en ungarsk lov, der er politisk.

Det tweetede forbundet onsdag eftermiddag med et "UEFA respekterer regnbuen".

Orbán advarer om at overholde UEFA's forbud

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har taget konsekvensen af den regnbuefarvede protest og rejser ikke til München for at se kampen mod Tyskland på stadion. Det skriver det tyske sportsmagasin Sportschau.

Samtidig advarer han Tyskland mod at blande sig i ungarsk politik og beder dem om at acceptere UEFA's forbud.

- Om stadionet i München eller et andet europæisk stadion skal lyse op med regnbuefarver er ikke en beslutning, der kan tages af en stat, siger Orbán.

Orbán er kommet under voldsom kritik rundt om i Europa for den nye og kontroversielle lov, som af mange ses som et angreb på homoseksuelle.

Loven forbyder indhold, der kan fremme homoseksualitet for unge under 18 år.

Selv siger Orbán, at "regnbuefarverne selvfølgelig hører til i gadebilledet" i den ungarske hovedstad, Budapest.

Det var Münchens borgmester, Dieter Reiter, fra det socialdemokratiske SPD, som ønskede at regnbuefarverne skulle lyse op over byens stadion onsdag aften. Det afviste UEFA med henvisning til, at det ville være en politisk manifestation.