Fodboldfeberen har ramt Danmark – er vi på vej mod nyt ikonisk hold?
Landsholdet har mulighed for at blive et ikonisk hold, siger tre tidligere spillere.
Dannebrog hænger ud af vinduer i byerne. Det er ikke til at opdrive en landsholdstrøje i butikkerne, og millioner af danskere sidder klar, når fodboldlandsholdet lørdag møder Wales i ottendedelsfinalen ved EM i fodbold.
Fodboldfeberen har ramt Danmark.
Selvom det nuværende landshold stadig er et stykke fra de samme sportslige bedrifter som tidligere hold, så ser tre tidligere landsholdspillere fra tre mindeværdige slutrunder lighedstegn med holdet i 2021.
Klaus Berggren: - Der er et utroligt sammenhold
VM 1986: Fodboldfeberen nåede i 1986 uset høje temperaturer. Verdensmesterskabet foregik i Mexico, og det danske hold brillerede i gruppespillet med sejre i alle kampe. Dog blev Spanien Danmarks overmand i den efterfølgende ottendedelsfinale.
Nu er det 2021-landsholdet, der står over for en ottendedelsfinale i en slutrunde. Og Klaus Berggren, der i 1986 spillede på midtbanen, ser især det suveræne forhold mellem spillerne som en tydelig lighed mellem mandskabet dengang og i dag.
- Vi havde et enormt kammeratskab på holdet i 86, og mange spillere havde fulgtes op gennem forskellige ungdomslandshold. Samtidig var mange af spillerne også på toppen af deres karriere i europæiske klubber, siger Klaus Berggren og tilføjer:
- I dag fornemmer jeg, at der er et utroligt sammenhold og humør, som skal til for at nå langt, og holdets profiler har også succes i store ligaer.
Selvom Berggren ser ligheder mellem truppernes harmoni, så peger han på, at det nuværende landshold stadig har noget at bevise på banen.
- Vi er ikke der, hvor vi kan sammenligne det med gamle dage endnu. Havde vi banket Belgien i Parken, så havde det været noget andet. Men hvis vi kommer langt ved det her EM, vil det stå som noget helt særligt.
Klaus Berggren var en del af den historiske 4-2-sejr over Sovjetunionen i 1985, der dengang var blandt verdens allerbedste landshold. Selvom Danmarks afgørende sejr i mandags var mod Rusland, ser Berggren dog ingen grund til at sammenligne de to kampe.
- Man skal huske på, at Rusland er nummer 38 på verdensrangslisten, mens Sovjet var blandt de bedste. Men de sidste 20 minutter i Parken forleden mindede om stemningen i 1985.
Flemming Povlsen: - Det kan blive helt specielt
EM 1992: Vi var undertippet og med på et afbud. Men europamesterskabet i 1992 endte alligevel som den største triumf i dansk fodboldhistorie, da Danmark slog Tyskland med 2-0 i finalen på Nya Ullevi Stadion.
Flemming Povlsen spillede dengang i alle Danmarks kampe, og selvom der fortsat er lang vej til et EM-trofæ for dagens landshold, ser han konturerne af noget helt særligt:
Coronavirussens aftagen i samfundet. Christian Eriksens hjertestop. Og den efterfølgende genoprejsning mod Rusland.
- Der er så mange tandhjul, der rammer ind i hinanden og får maskineriet til at køre i den rigtige retning lige nu, så det kan blive rigtig specielt, siger Flemming Povlsen.
Han mener, at tiden nu er inde til, at et nyt landshold skal være med til at definere landsholdsfodbolden og give nye generationer et helt særligt fodboldminde.
- Tapetet, vi klistrede op i 92, er ved at falme. Derfor håber jeg, at oplevelsen og stemningen i 2021 bliver et nyt fælles referencepunkt.
Sejren over Rusland gør det ikke alene for nu. Danmark skal langt, siger Povlsen. Og selvom der i skrivende stund er langt til at matche 92-holdets bedrift, oplever han ligesom Klaus Berggren, at sammenholdet har nået samme højde.
- Alt det, der skete omkring Christian Eriksen, er skelsættende for turneringen og vores sammenhold, siger Flemming Povlsen.
Mens vi venter på den store succes, lægger Flemming Povlsen ikke skjul på, at det nuværende hold ser rigtig stærkt ud – også i forhold til hans eget vinderhold fra 1992.
- Vi fra 92 får svært ved at slå dagens landshold med mere end 1-0, lyder det med et kækt grin.
Ebbe Sand: - Vi tror på, at vi kan slå de andre
VM 1998: Efter missede VM-slutrunder i både 1990 og 1994 var de rød-hvide spillerdragter atter repræsenteret ved et verdensmesterskab, da Frankrig lagde grønsvær til i 1998. Og det danske hold overraskede endda og nåede helt til kvartfinalen.
Ebbe Sand spillede dengang i Brøndby og var debuteret på landsholdet kort tid før udtagelsen til VM.
Han fremhæver, at Danmark ved årets EM-slutrunde indtil nu har vist sig som det hold, der har flest afslutninger. I alt 61 afslutninger er det blevet til.
Og den samme angrebsiver er et slående lighedspunkt mellem 98-holdet og det nuværende, lyder det fra Ebbe Sand, der i dag er angrebstræner på landsholdet.
- Spillet har udviklet sig siden 98, men dengang forsøgte vi også at spille offensiv fodbold med et aggressivt udtryk. Det er også det, vi gør nu med dynamisk offensiv fodbold, siger han.
Ligesom Klaus Berggren og Flemming Povlsen peger Ebbe Sand også på, at det nuværende landshold har fået opbygget det helt nødvendige sammenhold.
Dertil kommer, at vi også har flere lovende, unge spillere med. Og endelig har underdog-rollen før smittet positivt af på Danmarks resultater.
- Det, der kendetegner Danmarks landshold, er, at lige meget hvem vi møder, tror vi på, at vi kan slå dem på dagen, hvis vi er godt forberedte.