EM fodbold

Udenrigsministeriet: Ingen udsigt til ændret karantænekrav efter rejse til Baku

Danskere skal gå i ti dages karantæne ved hjemkomst fra Aserbajdsjan. Og de regler bliver næppe ændret, oplyser Udenrigsministeriet.

Danmark er blandt Europas otte bedste ved EM, og interessen for at følge fodboldlandsholdets videre færd ved slutrunden er enorm.

Sådan lyder det fra Nicolai Bryde Nielsen, der er direktør og stifter af Landsholdsrejser.dk.

- Det er strømmet ind med henvendelser, og siden lørdag har vi hørt fra op imod 400 personer, som er klar til at støtte landsholdet, så vi kan komme i semifinalen på Wembley, siger han til TV 2.

Danmarks kvartfinale spilles lørdag 3. juli i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, hvor modstanderen enten hedder Holland eller Tjekkiet. De to nationer spiller ottendedelsfinale søndag aften.

Den officielle rejsepartner for Dansk Boldspil-Union forklarer, at man håber at kunne sende fodboldtossede danskere afsted mod øst.

- Vi har chartrede fly holdende i Københavns Lufthavn, som er klar til at sende en masse danskere afsted til Baku, siger han til TV 2.

Rejsearrangøren regner med, at prisen for at flyve frem og tilbage – vel at mærke uden fodboldbillet til EM-kvartfinalen – vil ligge i omegnen af 4000 kroner.

Smitten er jo i udgangspunktet ret ligeglad med, om der spilles en fodboldkamp

Erik Brøgger Rasmussen, direktør, Udenrigsministeriets Borgerservice

Brug for hurtig afklaring

Men vejen til at følge Kasper Hjulmands tropper i den tidligere Sovjetrepublik er imidlertid brolagt med en række forhindringer.

Aserbajdsjan er for nuværende farvet orange i Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og det betyder, at alle ikke-nødvendige rejser til landet frarådes.

Som reglerne er for nuværende, skal man som dansker der ikke er færdig vaccinerede eller har haft corona indenfor de seneste seks måneder i karantæne i ti dage ved hjemkomst. Karantænen kan dog brydes på femtedagen med en negativ PCR-test.

- Det gør, at mange danskere vil blive hjemme, mener Nicolai Bryde Nielsen.

Karantænekravet gør livet usikkert for rejsearrangøren, og derfor er der brug for snarlig handling.

- Vi har travlt, og der er brug for, at myndighederne hurtigst muligt melder ud, om rejserestriktionerne kan ændres eller ej, siger Nicolai Bryde Nielsen.

Landsholdsrejser.dk vil sende omkring 400 danskere til Aserbajdsjans hovedstad, Baku, hvor Danmarks EM-kvartfinale spilles lørdag 3. juli. Video: Josefine Nygård Hummelmose

Samme udmelding lyder fra rejsebureauet Spies.

Brand manager Maria Byskov siger til TV 2, at man er klar til at sætte et fly på vingerne med roligans til Baku, men rejsebureauet efterlyser information fra myndighederne.

- Der er ikke noget, vi hellere vil, men vi har brug for klarhed. Det er rigtig svært med de restriktioner, som der findes lige nu, siger hun.

Det nuværende karantænekrav vil betyde, at man som dansk fodboldfan ikke kan følge landsholdet i en eventuel semifinale i London på Wembley. Denne kamp spilles onsdag 7. juli.

Det er ligesom fartgrænserne på motorvejen. Bliver man taget, vil det udløse en bøde

Erik Brøgger Rasmussen, direktør, Udenrigsministeriets Borgerservice

Ti dages karantæne

En ændring af rejserestriktionerne ser dog ikke ud til at være lige på trapperne.

Det siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice, til TV 2.

Han fortæller, at der generelt gælder et indrejseforbud i Aserbajdsjan på grund af coronasituationen, men at de deltagende hold ved EM i fodbold er undtaget fra dette forbud.

- Som dansk statsborger vil det være muligt med en billet til EM-kvartfinalen at rejse ind i Aserbajdsjan, siger han til TV 2.

Derudover kræver adgang til landet følgende:

  • Dansk pas, der er gældende tre måneder efter hjemkomst
  • Visum til landet, som kan søges elektronisk. Det koster et par hundrede kroner
  • En negativ PCR-test, der maksimalt er 72 timer gammel

Men danskere skal gå i karantæne i ti dage, når de vender hjem igen, siger Erik Brøgger Rasmussen. Dette kan dog ændres, hvis man kan fremvise en negativ PCR-test efter fem dage.

Kravet kan ændres, hvis enten Aserbajdsjan skifter farve, eller hvis man fra dansk side lavede en undtagelse.

- Men det er ikke bare lige noget, man gør. Smitten er jo i udgangspunktet ret ligeglad med, om der spilles en fodboldkamp, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Det vil være op til folks egen samvittighed at overholde kravet om selvisolation. For de danske myndigheder tjekker ikke alle danskere, der vender hjem fra udlandet, lyder det fra direktøren.

- Det er ligesom fartgrænserne på motorvejen. Bliver man taget, vil det udløse en bøde, siger Erik Brøgger Rasmussen.