EM fodbold

En målscorers værksted

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker sætter i sin ugentlige EM-klumme fokus på de mange arbejdstimer, der gemmer sig bag en god angriberscoring.

Enhver elitesportsudøver vil kende fortællingen om 10.000 timer-reglen. Hypotesen bygger på, at man som minimum skal træne 10.000 timer, inden man fylder 20 år, hvis man skal nå verdenstoppen inden for en sportsgren.

For Kasper Dolberg, eller enhver anden af de danske landsholdsstjerner, betyder det altså næsten 13 timers træning ugentligt helt fra 5-års alderen.

Men hvad er det så, de tusindvis af træningstimer i sidste ende betyder?

Det svar fandt man blandt andet i de spandevis af små - men afgørende - detaljer som kampene i 1/8-finalerne bød på.

Som tidligere angriber er det særligt målscorernes bidrag og bevægelser, jeg bider mærke i, og allerede i knockout-kampenes første opgør, fik vi et par fremragende beviser på, hvad de utallige træningstimer kan føre med sig. Nemlig forskellen på succes og fiasko, sejr eller nederlag.

Helstøbte Dolberg-mål

Sætter vi den store lup på Kasper Dolbergs to mål imod Wales, så springer der mere end bare et par simple scoringer frem. Begge mål er på hver sin måde helstøbte - men også instinktive - aktioner, og de udspringer af den læring, som den unge knægt fra Voel har banket ind i hjernebarken om og om igen på træningsbanen.

Fra det øjeblik, han modtog afleveringen fra Mikkel Damsgaard, gik Dolbergs krop og hovedet på autopilot. En tæmning, et træk og en afslutning senere havde han sendt Danmark i front på forrygende manér, og hans ungdomstrænere må have siddet med det største smil på læben over de få sekunders verdensklasse, der udfoldede sig i Amsterdam.

Selve afslutningen er en, som landsholdets angrebstræner, Ebbe Sand, vil have øvet igen og igen med de danske angribere, og derfor var begejstringen hos den tidligere landsholdsbomber også endnu større end normalt ved en dansk scoring.

Ved Dolbergs - og Danmarks - anden scoring gentog scenariet omkring autopiloten sig, da den blonde skarpretter på et splitsekund lagde bolden perfekt til rette med sin venstrefod, inden højrebenet fuldførte endnu klassisk repetition fra træningsbanen og sendte Dolberg på himmelflugt over det græstæppe, som han kender bedre end sin egen dagligstue.

Det er i fasen hvor instinktet - eller rettere træningens slaviske gentagelser - tager over fra den frit tænkende hjerne, at de her notoriske målscorer adskiller sig fra resten af banens aktører. For nok kan talent bringe en sportsudøver langt, men det er gennem træning og øvelse, at talentet bliver plejet og slebet til.

Selv Lionel Messi måtte runde de 10.000 timer, førend stabiliteten sneg sig i hans præstationer, for der er ingen genvej til toppen.

Angribere i 'Dolberg-land'

Allerede et par timer efter Danmarks meriterende sejr, kunne vi så nyde Federico Chiesa i 'Kasper Dolberg-land', da han med utrolig tæmning med hovedet, efterfulgt af en hurtig kontrol med sin højre fod gjorde sig klar til knastørt at brage Italien i front mod Østrig i den forlængede spilletid med sit venstreben.

En samlet aktion på 2.6 sekunder, men med rødder i timer og atter timer på diverse italienske træningsbaner.

De afgørende aktioner fortsatte i søndagens kampe og frem til tirsdag aften, hvor særligt Morata, Benzema og Seferovic inviterede os med indenfor i et lille - men unikt - værksted, hvor kun målscorere huserer.

Så når du, kære læser, inden lørdag klokken 18:00 endnu engang skråler med på Dodo’s strofer om “danske drenge, der knalder bolden ud til verdens skue”, så send Kasper Dolberg og de øvrige danske angribere en anderkendende tanke for al den træning, der er gået forud.