EM fodbold

Langt værre end Qatar - hvordan endte EM-værtskab i Aserbajdsjan?

Når kvartfinalen mellem Danmark og Tjekkiet afvikles i Baku, har hovedstaden i Aserbajdsjan været vært for i alt fire kampe ved EM-slutrunden.

Italien, Tyskland, Rusland og Aserbajdsjan.

Det er de fire værtsnationer, der skal afvikle kvartfinalerne under EM.

I Aserbajdsjan tørner Danmark og Tjekkiet sammen på Olympic Stadium i hovedstaden Baku - 3191 kilometer fra København.

Kampen sætter punktum for Aserbajdsjans værtskab, der har skabt undren og frustration hos både spillere, trænere, fans og ikke mindst menneskerettighedsorganisationer.

For hvordan kan det ske, at en autoritærstat, der end ikke er kvalificeret til turneringen, får lov til at afvikle fire kampe til en historisk slutrunde, der skulle en hylde europæisk sammenhold og Europas værdier?

Det korte svar er, at det handler om penge og PR.

Aserbajdsjan er et af de værste lande, når det gælder seksuelle minoriteters rettigheder

Jens Sejer Andersen, direktør i Play The Game

Sådan lyder den kontante melding fra Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- De her megaevents er med til at hjælpe styret med at fremstille sig selv positivt både internationalt og over for sin egen befolkning. Korruption og sponsorater spiller en stor rolle i det her, siger han.

Langt værre end Qatar

Der ikke blev løftet øjenbryn, da Baku tilbage i 2014 blev udnævnt til værtsby for UEFA EURO 2020.

Sådan erindrer direktør i Play The Game, der arbejder for større gennemsigtighed i sport, Jens Sejer Andersen episoden.

- Det skyldes dels, at der ikke var den samme opmærksomhed om de autoritære staters rolle, som vi har nu, hvor Qatar har været løftestang for den debat, siger han.

Her påpeger direktøren ironien i, at Aserbajdsjan klarer sig langt dårligere i diverse undersøgelser om menneskerettigheder på tværs af lande.

- Aserbajdsjan er endda et af de værste lande, når det gælder seksuelle minoriteters rettigheder, som UEFA ellers markant fører frem, at de vil bruge det her mesterskab på at fremme, siger han.

Han fremhæver blandt andet en undersøgelse foretaget af Freedomhouse, der placerer Aserbajdsjan blandt de ringeste 10 procent i et globalt indeks over generelle frihedsrettigheder.

Også 'Reporter without Borders’ rangerer Aserbajdsjan på en position som nummer 167 ud af 180 nationer i 2021 på internationale presseforhold.

Det dårligst rangerede europæiske land på listen og hele 39 pladser under Qatar.

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis), Flemming Splidsboel Hansen, slår det helt fast: Det er et diktatur.

- Man hører ofte, at Belarus’ præsident, Alexander Lukasjenko, er Europas sidste diktator. Det er han desværre ikke. Vi har også Vladimir Putin i Rusland og Ilham Aliyev i Aserbajdsjan, siger han

En autoritærstat i krig

Aserbajdsjan er placeret lige ved grænsen mellem Asien og Europa, og kun en lille del af landet ligger på den europæiske side nord for Kaukasusbjergene.

I spidsen for oliestaten står præsident Ilham Aliyev, der har siddet på magten siden 2003.

Han møder stor kritik af blandt andre Human Rights Watch, der anklager styret for at undertrykke oppositionen og knægtelse af ytringsfriheden.

Siden 2001 har Aserbajdsjan været en del Europarådet og altså en del af det europæiske fællesskab.

Året før værtskabet blev givet til Aserbajdsjan skete der noget, der ifølge Jens Sejer Andersen er en meget plausibel årsag til, at den danske landsholdstrup er ved at forberede den lange rejse til Baku.

- Det statslige aserbajdsjanske oliefirma SOCAR blev storsponsor for UEFA fra 2013 og indtil februar i år, hvorefter de er forsvundet, uden at nogen rigtig ved hvorfor, siger han.

Ved UEFA EURO 2016 tilførte olievirksomheden midler for 92 millioner euro, og det er ifølge seniorforskeren et oplagt motiv.

- Man godt forestille sig, at UEFA har villet kvittere for det økonomiske tilskud, det statslige oliefirma bidrog med, siger han.

Strategisk charmeoffensiv

Værtskabet ved EM-slutrunden er ikke første gang, Aserbajdsjan har afviklet store, internationale sport- og underholdningsevents.

Det er der en grund til, lyder det fra Jens Sejer Andersen.

Tidligere har Aserbajdsjan været vært for Formel1, Eurovision Song Contest, European Olympic Games samt ageret hovedsponsor for UEFA EURO 2016.

- Problemet er, at UEFA og andre store idrætsorganisationer beskriver idrætten som en formidler af en række menneskelige værdier, som de autoritære stater aktivt modarbejder.

- Det ser ud til, at værdierne er til salg, og det ser ud til, at man er villig til at give afkald på dem, når autoritære stater med dybe lommer tilbyder sig, siger han.

Perspektiv

Et land i krig: Nargorno-Karabakh-konflikten

Arkiv.

Nagorno-Karabakh er en selvstændig enklave midt inde i Aserbajdsjan. Regionen hører formelt til Aserbajdsjan, men befolkningen, der kontrollerer Nagorno-Karabakh, er etniske armeniere.

Begge nationer mener, regionen er deres. Konflikten om området startede i slutningen af 1980'erne, og der har været periodiske, væbnede kampe i området siden. 

Senest i efteråret 2020, hvor kampe brød ud 27. september og sluttede 9. november med en fredsaftale mellem de to lande.

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) ser ingen grund til bekymring blandt danske fans, der har kurs mod Baku. 

- Aktuelt i de her dage og uger kommer der ikke til at ske noget, det føler jeg mig helt overbevist om. Hvis jeg selv skulle afsted på lørdag, ville jeg slet ikke være nervøs, siger han.

Braithwaite opfordrer danskere til at tage afsted

De danske fans mødte talstærkt op i Amsterdam til ottendedelsfinalen mod Wales, som Danmark besejrede 4-0.

Nu venter Tjekkiet i kvartfinalen, men selvom begejstringen er til at føle på både fans og landsholdet, så er der bred enighed om, at destinationen kunne have været langt bedre.

- Det er i hvert fald ikke for spillernes bedste og for det sportslige, lød det fra landstræner Kasper Hjulmand på mandagens pressemøde.

Som restriktionerne er nu, kan de danske fans, der tager til Baku for at se landsholdet, ikke tage til London i tilfælde af en dansk semifinale på Wembley.

- Selvfølgelig vil jeg have fansene til at komme til Baku. Jeg tænker på kvartfinalen, og hvis de kan komme til Baku, vil vi sætte stor pris på det. Men hvis ikke, ved jeg, at vi har stor opbakning herhjemme, siger Martin Braithwaite.