EM fodbold

Ølkast koster DBU dyrt - landsholdet risikerer at blive straffet

Ølkastende fans risikerer at få karantæne, siger Dansk Boldspil-Union.

De mange danske EM-scoringer har bragt tonsvis af glæde, men nu melder panderynkerne sig.

Når landsholdet har scoret, har de danske fans nemlig kastet med fadøl på tribunerne, og det har kostet Dansk Boldspil-Union (DBU) dyrt. Det siger forbundets kommunikationschef, Jakob Høyer, til TV 2.

- Lige nu har vi fået adskillige bøder fra UEFA for ølkast. Og de bøder bliver ved med at vokse, så vi bliver nødt til at få styr på det og finde en anden måde at fejre forhåbentlig mange sejre og mål for det her landshold, siger han.

Jakob Høyer vil ikke komme med et konkret bødebeløb, men siger, at der er tale om "store tusindbeløb".

Selvom DBU synes, at det er "fantastisk at mærke begejstringen" blandt de danske fans, så opfordrer Jakob Høyer nu til, at man tager hensyn til andre på stadion.

- Der står folk ved siden af, der ikke synes, det er sjovt at få en øl ned ad ryggen. Det kan være en anden fan eller en børnefamilie, som kommer hjem drønvåde og lugter af øl.

Kan blive straffet som hold

Ølvåde børn er dog langt fra den eneste ulempe ved de euforiske ølkast. Faktisk kan det ende med at koste Danmark point i fremtidige kvalifikationsspil, fortæller Jakob Høyer.

- Den værste konsekvens er, at vi kan blive straffet som hold. Vi kan blive frataget point, hvis vi ikke kan finde ud af at overholde de regler, der er. Det går jeg ikke ud fra, at der er nogen fans, der har lyst til. Så vi bliver nødt til at have en dialog med vores fanklub og de fantastiske landsholdsfans, siger han.

Afstemning

Kunne du finde på at kaste en øl under en fodboldkamp?

DBU får bøder, hvad enten ølkastene sker i Parken eller fra danske fans i udlandet, siger DBU til TV 2.

Allerede under EM-kvalifikationen skabte nogle få fans problemer, da de under hjemmekampen mod Gibraltar kastede med øl, brugte pyroteknik og startede slagsmål. Her gik DBU ud og advarede mod, at DBU risikerede bøder på flere hundrede tusinde kroner.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi ønsker fantastisk stemning hos vores fans, men det skal også være trygt for alle at gå til landskamp, sagde DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, i den anledning.

Ølkastere risikerer karantæne

Debatten om ølkast har den seneste tid raset i forskellige fantråde på Facebook. Og her kan man roligt sige, at spørgsmålet splitter de danske fans.

Nogle mener, at det er en naturlig del af at gå til fodboldkamp, mens andre efterlyser, at folk viser mere hensyn.

Spørger man landstræner Kasper Hjulmand, er han glad for "jublen og ekstasen", men han mener, at man bør gøre det på en anden måde.

- Det er i hvert fald lidt problematisk. Og der er nogle - heriblandt børn - der har været ved at få øl og fyldte ølkrus ud over sig, siger Hjulmand.

Hvis ikke man holder op med at kaste øl af hensyn til andre, bør man måske gøre det af hensyn til sig selv. I sidste ende kan det nemlig få konsekvenser for den enkelte ølkaster, siger DBU’s kommunikationschef, Jakob Høyer.

- Vi kan efterhånden spore vores fans fra deres billetkøb, og hvor de sidder henne. I sidste ende kan det være et spørgsmål om, at vi går efter dem og giver dem karantæne fra stadion eller på anden måde, at det får nogle konsekvenser.

- Men alt det her vil vi jo gerne være foruden. Vi vil gerne finde en måde sammen med fansene for, hvordan vi kan lave en fed fejring, som er forløsende, spontan, jublende og begejstrende, uden at det generer nogen og overtræder regler.

Fans fik stor bøde

Det er ikke første gang, at debatten om ølkast har ramt det danske landshold. Efter VM i Rusland i 2018 blev tre danske fans taget i at kaste øl i kampen mellem Danmark og Australien.

De tre fans fik videresendt DBU's bøde fra FIFA på omtrent 65.000 kroner og fik alle karantæne fra alle danske landskampe i to år.

Ølkrusene på de russiske stadions under VM-slutrunden var dog også farligere kasteskyts, end dem vi ser ved det igangværende EM.

Krusene var nemlig tungere end de tynde plastikkrus, der ses på danske stadions, fordi ølkrusene var udstyret med små LED-batterier i bunden, der gav lys i krusene.