EM fodbold

Fem grunde til Tjekkiet ikke er en ønskemodstander

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker giver fem nedslagspunkter, hvor Tjekkiet kan gøre livet svært for Danmark i kvartfinalen.

Fodboldfeberen sitrer i Danmark.

Det danske landshold har spillet sig i en EM-kvartfinale, hvor modstanderen hedder Tjekkiet. Det skaber selvsagt optimisme i befolkningen, da man rent objektivt nok ikke kunne forlange en bedre modstander på nuværende tidspunkt af en slutrunde.

Samme gør sig dog gældende i modstanderens lejr. I Tjekkiet brokker man sig nok heller ikke over at møde Danmark i en kvartfinale.

På papiret og hos bookmakerne er det da også en relativt lige kamp, mens Kasper Hjulmand flere gange har pointeret, at tjekkerne langt fra er en nem modstander.

Men hvad er det, der gør Tjekkiet til en svær duellant? Vi har bedt TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker pege på de områder, hvor Tjekkiet kan gøre ondt på Danmark.

De følger i tilfældig rækkefølge herunder:

1) Et homogent og afbalanceret mandskab

- Der er ikke det umiddelbare topniveau hos tjekkerne, men bundniveauet er til gengæld utrolig stabilt. Af de sidste seks nederlag er fem af dem blot tabt med et enkelt mål, og kun ltalien har formået at skyde komplet hul i tjekkernes mur med en 4-0-sejr. I marts var Tjekkiet endda uheldige med blot at få uafgjort i hjemmekampen mod Belgien i deres første indbyrdes VM-kvalifikationskamp.

2) En målscorer i topform

- Patrick Schick er ved at træde i fodsporene på tidligere topnavne fra Tjekkiet som Jan Koller og Milan Baros. I spillestil er det primært sidstnævnte han minder om, og Baros var bagmanden for det smertefulde 3-0-nederlag, som Tjekkiet påførte Danmark i EM-kvartfinalen i 2004. Schick har endnu ikke overbevist på klubplan, men han har længe ligget på randen af et gennembrud på den store scene. Det gennembrud er kommet under EM, og topscorere med selvtillid og mål i støvlerne er aldrig rare at rende ind i.

3) Dødbolde

- Tjekkerne har et anseeligt og stærkt luftvåben, hvor Tomas Soucek, Tomas Kalas, Patrik Schick og Alex Kral rager godt op. Deres åbningsscoring mod Holland kom efter en dødboldssituation, hvor Kalas vandt en afgørende duel, og deres første scoring ved EM var et hovedstød af Schick efter en andenfase af et hjørnespark.

4) Alt at vinde

- Modsat Holland, som Danmark ellers skulle have mødt, så har tjekkerne allerede indfriet deres forventninger for dette EM. Og mere til. Ligesom vi ser Tjekkiet som en "god" modstander, så gør det samme sig gældende hos modstanderholdet, og Jaroslav Silhavys mandskab vil ikke være tynget af et forventningspres.

5) Historisk svært

- Af de seneste syv opgør mod tjekkerne har vi blot vundet et enkelt, om end fem uafgjorte resultater vidner om en vis jævnbyrdighed. Men en enkelt sejr de seneste 17 år er ikke en historik, vi skal være alt for begejstret for.

Danmark og Tjekkiet spiller EM-kvartfinale lørdag aften klokken 18.

Sejrsherren møder vinderen af kvartfinalen mellem Ukraine og England, der spilles umiddelbart efter Danmarks lørdag aften.