EM fodbold

Danskerfest i Baku: - En fuldstændig ufattelig kærlighed til dansk fodbold

Med knap 35 grader og billige fadøl er fodboldfesten i Baku begyndt.

Det er ikke så tit, Rasmus Seebach, Kim Larsen og Minds of 99 får lov at tone ud af højttalerne i den aserbajdsjanske hovedstad Baku på en og samme formiddag.

Ikke desto mindre er det præcis, hvad der sker på baren QonaQ i Baku lørdag forud for aftenens kvartfinale mellem Danmark og Tjekkiet.

Ejerne har forberedt sig til dagen med danske flag, en DJ, der gladeligt spiller Malaga og Himmelhunden – og et udendørs fadølsanlæg med billige og iskolde øl.

Baku koger, og danskerne er for alvor kommet hertil forud for kampen lørdag aften - og selvom der er betydeligt færre fans til stede end i Amsterdam for en uge siden, er opbakningen og festen bestemt til at få øje på.

- I år er det blevet okay at være roligan

Klædt i dannebrogsflag og landsholdstrøjer er de fleste danske fodboldfans landet i Aserbajdsjan i løbet af lørdagen, lige i tide til at få stablet en fest på benene inden afgang mod stadion.

Det har fået en helt anden værdi at støtte landsholdet i år

Jens Jessing, fodboldfan i Baku

Temperaturen har sneget sig et godt stykke op mod de 35 grader, og solen bager ned på pladsen, hvor danskerne har indfundet sig.

Derfor gælder det om at huske at supplere fadøllene med vand og planlægge sin fest, så man ikke går glip af det vigtigste. Sådan lyder det fra en af de fans, TV 2 møder i Baku, Jørgen Riber:

- Stemningen er rolig, men det er også tidligt endnu. Jeg tror, mange tænker, at det er surt at have rejst 4000 kilometer og så ikke være klar til at se kampen, fordi man har drukket for meget i varmen.

Den danske fodboldfan besluttede sig for at rejse til Baku, da han så ottendedelsfinalen mellem Danmark og Wales hjemmefra.

- Faktisk skulle min kone og jeg have været på Cypern nu, men jeg måtte vække hende og sige, at hun skulle tage en veninde med i stedet. Jeg skulle bare til Aserbajdsjan, griner han.

Ifølge Jørgen Riber er der under dette års EM opstået en "fuldstændig ufattelig" kærlighed i dansk fodbold, som får hårene på hans arme til at rejse sig.

Vennen Jens Jessing giver ham helt ret:

- Det har fået en helt anden værdi at støtte landsholdet i år, blandt andet på grund af vores hårde start på EM (Christian Eriksens hjertestop, red.). Pludselig er det blevet helt okay at sige, at man er roligan, siger han til TV 2.

Ifølge de to fans er der en spirende folkebevægelse omkring fodbold i gang - og de oplever blandt andet, at også flere kvindelige fans end tidligere følger landsholdets kampe rundt i verden.

Varm modtagelse af danske fans

En af de kvinder er Emma Seebach, der er rejst til varmen i Baku med sin kæreste.

For et års tid siden var fodbold ikke noget, der interesserede hende, men i år har tingene ændret sig:

- Jeg begyndte selv at spille fodbold for et år siden, og langsomt er interessen vokset. Og så er min kæreste fodboldfan, og jeg synes, det er hyggeligt at have noget at samles om, siger hun.

På pladsen foran QonaQ har selv de aserbajdsjanske tjenere iklædt sig landsholdstørklæder og dannebrogsbriller, mens de løber rundt for at betjene de tørstige danskere.

Og selvom nogle danskere oplevede lidt bøvl med indrejsen, er den overordnede modtagelse af de danske fans i Baku varm.

- De lokale her er virkelig søde og velkommende. Flere af dem vil have taget billeder af mig med deres børn, siger Søren Drexel for eksempel, der er iklædt en Apachehat fra Bali og rød og hvid maling i ansigtet.

Sammen med veninde Sabine Tordrup kom han til Baku allerede fredag, og de var nogle af de første danskere, der ankom til pladsen lørdag formiddag. Til at begynde med skulle folk lige "varme langsomt op på grund af varmen", fortæller de, men ikke langt over middag er stemningen flyvende og den danske musik høj.

Timerne kan lige nu tælles, til danskerne skal afsted mod Baku Olympic Stadium. Her fløjtes kvartfinalen mod Tjekkiet i gang klokken 20 på en aften, der forventes at blive både varm og festlig.