EM fodbold

Stjerne fra historisk sejr over England i 83: - De undervurderede os dengang og gør det nok igen

Det bliver en stor udfordring for Danmark at vinde på Wembley onsdag, men det er ikke umuligt, siger landsholdskoryfæer.

Englænderne følte sig ret sikre på at gå videre, da kvalifikationsgrupperne til europamesterskabet blev trukket i 1982.

Modstanderne i kvalifikationen var Grækenland, Ungarn, Luxembourg og Danmark.

Overskueligt, mente man. Det var ikke store fodboldnationer.

Daily Express skrev dengang: "England on easy street" på forsiden. Oversat til dansk betyder det noget i retning af, at det ville blive nemt at gå videre.

Men det blev det ikke for englænderne. Og det skyldtes blandt andet et dansk landshold, der overraskede alt og alle ved at vinde kvalifikationsgruppen.

Et af de stærkeste hold i verden

En af overraskelserne udfoldede sig 21. september 1983. For mange danske fodboldnørder er det en i sandhed historisk dag, hvor Danmark slog mægtige England på hjemmebane på Wembley Stadion.

- I vores tid var Wembley jo stadionet i hele verden, for vi voksede op med at se engelsk tipsfodbold, og der var Wembley det største, siger tidligere fodboldspiller Klaus Berggreen, der dengang var med til at styre Danmark mod nye højder på midtbanen. Han fortsætter:

- At komme over og spille dér var enestående, og at vi så oplevede det med så mange danske fans i ryggen med en fantomkamp, hvor vi bankede England. Det gjorde ikke oplevelsen mindre.

Onsdag møder Danmark igen England på Wembley i semifinalen ved EM, og det er stadig et stadion, der har en nærmest mytologisk status, forklarer Flemming Toft, der i mange år har været kommentator på TV 2.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er Wembley monumentet for fodbold. Det er det største at spille på Wembley. De har flottere, nyere og større stadions i Europa, men Wembley har en særlig klang, og det vil det altid have, siger han.

Dengang undervurderede de os, og det tror jeg også, de gør denne gang.

Klaus Berggreen, tidl. landsholdsspiller

Piontek: - Nogle siger, vi var heldige

Træneren for det danske landshold under fodboldfeberen i 1983 var Sepp Piontek. Han fortæller til TV 2, at sejren på Wembley indirekte førte til de gode resultater i de følgende år. Placeringen som nummer ét i gruppen betød blandt andet, at Danmark lå bedre i svinget i de kommende kvalifikationer.

Holdet nåede blandt andet semifinalen ved europamesterskaberne i Frankrig året efter, og i 1986 nåede holdet til ottendedelsfinalen ved VM i Mexico.

- Nogle siger, at vi var heldige (i 1983 red.), men vi havde en stor chance fra Michael Laudrup i de første minutter, hvor han ramte lige forbi, så helt ufortjent var det ikke, siger Sepp Piontek om kampen mod England.

Allerede fra første fløjt var Danmark nemlig ved at tage pusten fra fansene på lægterne.

Stjernespilleren Allan Simonsen sendte en lang, høj bold i dybden til en purung Michael Laudrup, der på det tidspunkt ikke engang havde spillet 10 kampe for det danske landshold.

Laudrup driblede mod mål, trak forbi den engelske stjernemålmand Peter Shilton, men bankede bolden i sidenettet.

Hvilken forløsning det kunne have været for de omkring 15.000 danskere, der var rejst med til England 1983. Det var et særsyn og meget usædvanligt.

Roligans blev født den dag

Ifølge Flemming Toft, som dengang arbejdede som sportsjournalist på Politiken, var kampen begyndelsen på den danske roligan-bevægelse.

- Det var dér, det startede, at fansene rejste med holdet, siger han i dag.

I slutningen af kampen mod England kunne man også høre det i fjernsynet.

- Denmark! Denmark! Denmark, blev der råbt.

Det skyldtes ikke mindst det straffespark, som Allan Simonsen sparkede i kassen i 38. minut, som sikrede Danmark en sejr på et enkelt mål. Danmark var på vej mod noget stort.

Stemningen er kolossal

Ifølge Klaus Berggreen er der mange ligheder til den kamp, som det danske landshold onsdag skal spille på det nyere Wembley, der dog ligger på samme matrikel som det gamle stadion.

- Dengang undervurderede de os, og det tror jeg også, de gør denne gang, siger han.

Selvom de seneste år har været præget af en lidt lunken stemning omkring landsholdet, mener både Flemming Toft og Klaus Berggreen, at der nu blæser helt nye vinde omkring landsholdet. Ikke mindst er befolkningens hyldest nu altomfavnende.

- Den stemning, der nu er omkring landsholdet, har der ikke været siden EM i 1992 og i 80'erne, siger Klaus Berggreen.

Derfor håber han også, at opbakningen hjemmefra kan give spillerne ti til 20 procent ekstra kræfter, som de kan bruge i semifinalen mod England onsdag.

- Jeg tror på, at vi kan ende med uafgjort i ordinær spilletid, og så må vi lade miraklerne klare resten. For godt nok er det England på Wembley, men jeg føler ikke, at det engelske hold er nær så gode som Italien, eller som Portugal og andre hold, der er røget ud, siger Klaus Berggreen.

Det bliver altså en hård opgave, forudser Flemming Toft. Men det var det også i 1983, hvor alle regnede med englænderne.

- Jeg må indrømme, at jeg synes, at den bliver svær. For England peaker lige nu. Det gør Danmark også, men vi taler om et England med 50.000 til 55.000 tilhængere på Wembley, der er kommet gang i angriberen Harry Kane og det er et landshold, der ikke er scoret imod, siger han.

Men det er ikke umuligt, lyder det fra den garvede kommentator.

Sepp Piontek: I fodbold er alt muligt

Sepp Piontek mener også, at der er en chance, hvis danskerne ikke dummer sig mod det engelske hold, der spiller klogt og afventende.

Englænderne forsøger ifølge Piontek at skubbe modstanderholdets spillere langt frem, så de kan ramme modstanderne på kontraangreb med de farlige angribere Harry Kane og Raheem Sterling.

- Vi skal være tålmodige og ikke falde i den fælde, at vi sætter for mange spillere med frem. Det er min vurdering, men måske har træneren en anden vurdering. Det skal han jo også, for han er træneren nu. Men chancen er der, siger Sepp Piontek.

Han tilføjer:

- I fodbold er alt muligt. Det har vi set mange gange.