- Vi planter et flag pĂĄ Wembley

Det danske landshold har været igennem meget siden EM-premieren mod Finland. I denne uge kan det hele kulminere.

- Historien er vanvittig. Jeg går stadig rundt med en klump i halsen og et stort sort hul i maven… når jeg snakker om det. Men jeg har en god fornemmelse i kroppen. Vi tager først hjem efter søndag. Vi planter det danske flag på Wembley.

Fodboldens direktør, Peter Møller, er manden bag ansættelsen af Kasper Hjulmand. Selvfølgelig skal den slags konfirmeres af DBU-toppen, og det blev det. Ifølge Møller er det en af årsagerne til, at fodbold-Danmark er til mere fest.

Peter Møller har det, som hele Danmark har det. Han har svært ved at fatte den rutsjetur, der først lagde Christian Eriksen ned, og som fik landsholdsledelsen og spillerne til at overveje at stemple ud af EM i utide. Derpå fulgte en tilkendegivelse fra det levende tapet i Parken, hvor lydniveauet havde tsunamigener. Så kom resultaterne. Og nu en semifinale på Wembley.

- Det er for vildt. Personligt havnede jeg et sted, jeg aldrig før havde været – følelsesmæssigt smadret, da vores største individualist og et dejligt menneske kæmpede for livet for øjnene af os. Vi var ligeglade med fodbold. Og i dagene efter var jeg mest opsat på, at vi skulle forlade EM. Jeg kunne slet ikke se, hvordan vi skulle kunne spille mod Belgien, fortæller Peter Møller til TV 2 SPORT.

Det gik efter omstændighederne den rigtige vej for Christian Eriksen. Men hele EM-lejren var i chok og bekymring, og alle var knuste. Fodbold var aldrig et tema i dagene efter.

- Så skete der noget, som jeg heller aldrig har oplevet eller vil glemme. Spillerne viste deres ærlige ansigt med store følelser. De kom på en tragisk baggrund meget stærkt og smukt frem – og spillerne præsterede, selvom vi tabte til Belgien, siger Peter Møller.

- Det var en særlig stærk oplevelse. Det styrkede hele gruppen. Derfor har jeg en tro på, at Danmark kommer i en finale, som vi var det 1992.

- Vi skal samle fodbold-Danmark

Peter Møller checkede i sin tid ind til en stilling, som var uden fortid. Fodbolddirektør, med ret til meninger og udspil. Det kom fra den tidligere “bomber”. Blot nogle måneder efter sin tiltrædelse i efteråret 2018.

- Kasper Hjulmand stoppede i FC Nordsjælland i marts 2019, samtidig med, at vi spillede landskamp i Schweiz (3-3). Jeg ringede ham straks op og inviterede på kaffe, siger Peter Møller.

Den første snak var uden benspænd – de var enige, Hjulmand og Møller. Om fodboldens fremtid på dansk: “Vi skal samle fodbold-Danmark, det gør vi ikke lige nu, selvom vi vinder kampe”.

Landsholdet havde på lige nøjagtig det tidspunkt ikke tabt i 26 kampe i streg under Åge Hareide.

- Åge skabte grundlaget for et hold, der sjældent tabte, og han skabte et godt sammenhold. Men vi havde brug for mere. En træner der kunne skabe en sammenhæng for alle landsholdene og kunne samle Danmark.

Hele Danmarks landstræner

Peter Møller var forhåndsbegejstret, og han fik hvad han ønskede, da han mødtes med Hjulmand.

- Han er en personlighed. Han har værdier. Han har store fodboldfaglige kvalifikationer.

De to blev hurtigt enige om, at landsholdet skulle være hele Danmarks landshold. De udvekslede nedslag, der havde gjort særlige indtryk på dem hver især. Det blev 1984, 1986 og 1992.

- Det var den slags oplevelser, Danmark skulle have igen. Det var Kaspers hjerteblod.

Hvad faldt du ellers for ved Kasper Hjulmand?

- Han ville være hele Danmarks landstræner. Han ville være brobygger i DBU med involvering af alle landstrænere. Han ville pointere, at vi alle bør huske, hvor landsholdsspillerne kommer fra. Altså en særlig anerkendelse til barndomsklubberne, de mindre klubber, og til det frivillige arbejde, siger Peter Møller.

Stærkere sammenhold end nogensinde

Så blev Hjulmand ansat, mens Hareide var i job. Der var dog kun en landstræner – nordmanden. Men han tog det som en personlig deroute, skuffet og faktisk lidt gal i skralden.

Hareide fik ikke forlænget sin kontrakt, der udløb i 2020, og så overtog Hjulmand landsholdet et år inden slutrunden i 2021.

Eller rettere Euro 2020, som turneringen officielt hedder. Det vildeste også for Peter Møller.

- Ovenpå alt det her, vi alle har været igennem, så sidder jeg med en næsten uovervindelig følelse. Den styrke, det mod, det ansvar, som spillerne har vist, er enestående. Hele truppen og hele staben står stærkere sammen end nogensinde. Vi har en fleksibilitet, som gør, at vi tror på det. Vi har mange strenge at spille på. Vi sætter et dansk flag på Wembley onsdag aften.

Peter Møller er naturligt nok opstemt. Måske fordi han er manden bag den succesrige træners ansættelse.

Det var godt, du kom til som fodbolddirektør?

- Jeg er fra Nordjylland, så det vil jeg ikke kommentere…

Og sĂĄledes sluttede denne snak med et smil, inden Danmark spiller EM-semifinale onsdag aften.