GO'

EM-feberen har affødt nye fodboldfans: - Jeg er simpelthen blevet grebet af stemningen

Hvis Danmark skulle gå hen og vinde EM-finalen på søndag, åbner Karina Andersen en særligt indkøbt flaske.

Pladser proppet med rød/hvide fans, konfetti og lyden af Re-sepp-ten på en soundbox.

Fodboldfeberen har ramt Danmark, og det har fået nye, såvel som gamle, fodboldfans til at feste i gaderne.

Nogle af dem, der har fået øjnene op for fodbold denne sommer, er Karina Andersen og Rosemarie Visby.

- Jeg er simpelthen blevet grebet af stemningen. Nu var vi i Grøften i lørdags, og den var rød og hvid med unge mennesker, som gejlede hinanden op til fællessang. Du kan ikke andet end at blive ramt, lyder det fra Karina Andersen i ‘Go’ morgen Danmark’.

For selvom Karina Andersens mand er stor fodboldfan, har hun ikke før fulgt med i fodboldslutrunder. I år har hun dog set alle de danske kampe, også kampe mellem andre lande, og hun er overbevist om, at Danmark tager guldet med hjem på søndag.

- Ikke hvis, men når vi møder Italien i finalen på søndag, starter vi med to hurtige mål, og så er den hjemme, forklarer hun.

Når der sker noget stort som EM i fodbold, bliver folk bidt af det

Pelle Guldborg Hansen, Adfærdsforsker, RUC

Rosemarie Visby er knapt så optimistisk for kampen i aften, men hun har en plan for, hvordan hun øger sin opbakning, hvis Danmark spiller sig videre til finalen.

- Jeg har faktisk tænkt, at jeg skal have en af de hatte, der har fletninger, hvis vi går videre i dag, fortæller hun.

Fodbold giver et tilhørsforhold

Pelle Guldborg Hansen er adfærdsforsker ved Roskilde Universitetscenter, og han fortæller, at fodboldfesten giver et fællesskab.

Derfor tror han, at mange er blevet fodboldfans under denne EM-slutrunde.

- Når der sker noget stort som EM i fodbold, bliver folk bidt af det, forklarer han.

Fællesskabet omkring fodboldfejringen giver en følelse af at være en del af et fællesskab, hvor man bekræfter hinanden som gruppe. At det så er fodbold, det handler om, er underordnet, lyder det.

Og Rosemarie Visby kan genkende den særlige fællesskabsfølelse:

- Jeg har ikke været på barer eller til storskærmsarrangementer og se fodbold før, men jeg fik sådan en følelse sidste gang, at der var sådan lidt Roskilde- eller Distortion-stemning, fortæller hun.

Pelle Guldborg Hansen tror dog, at de fleste nye fans falder fra igen, når EM er overstået, og han sammenligner fænomenet med en polterarbend.

- Hvis 20 mennesker er ude at sejle kajak, vælter de fleste rundt og er fulde, men når det er overstået, er der måske to, der synes, at det var fedt og vil gøre det igen, forklarer han.

Har indkøbt speciel gin

Når uret i aften runder klokken ni, og kampen fløjtes i gang, skal både Karina Andersen og Rosemarie Visby som udgangspunkt se kampen derhjemme foran fjernsynet.

Rosemarie Visby skal se kampen med sine studiekammerater, mens Karina Andersen håber, at hun kan lokke sin mand med i Tivoli og se kampen, selvom billetterne til ‘Plænen’ er udsolgt.

Karina Andersen tror på en 3-1-sejr til Danmark, og hun er allerede forberedt på at fejre EM-sejren på søndag:

- På nettet kunne jeg se, at man kunne købe en Danmarks-gin. Jeg kan ikke lide gin, men jeg blev grebet af stemningen, for den har guld i, og den bliver åbnet på søndag, når vi vinder, lyder det.

Se interviewet med Rosemarie Visby og Karina Andersen i 'Go' morgen Danmark på TV 2 PLAY