EM fodbold

EM er slut for Danmark - men nu starter karrieren for alvor hos særligt tre spillere

EM-slutrunden kan have tredoblet en af danskernes værdi.

Hurtige driblinger, sjældne frisparksmål og enestående assists.

Flotte detaljer går ikke sådan ubemærket hen - særligt ikke under en slutrunde som EM - og det har stor betydning for en spillers karriere.

Især Joakim Mæhle, Mikkel Damsgaard og Kasper Dolberg kommer til at få en noget anderledes hverdag på den anden side af EM, vurderer Carsten Werge, der er fodboldredaktør på TV 2.

Fra "nobody til en stjerne"

Opmærksomheden på de tre spillere er under slutrunden eksploderet, og med deres unge alder og store talent er de guf for alverdens fodboldagenter og klubber.

- Mæhle er eksempelvis gået fra at være mister nobody til en stjerne. Folk kommer til at flå i ham den næste tid, og der vil være mange kommercielle muligheder, han skal tage stilling til, lyder det fra Carsten Werge.

Hvad er Damsgaard, Mæhle og Dolberg værd?

Ifølge tyske Transfermarkt var både Joakim Mæhle og Mikkel Damsgaards markedsværdi i maj knap 100 millioner kroner. Kasper Dolberg blev sat til 150 millioner kroner. 

Nuværende og tidligere fodboldagenter vurderer i dag, at priserne på særligt Mæhle og Damsgaard nu er på himmelflugt. 

Tidligere agent Karsten Aabrink anslår Mæhles værdi til at være tredoblet og altså omkring 300 millioner kroner. Nuværende agent Jacob Krüger peger også på en potentiel tredobling hos Mæhle, mens han vurderer Damsgaard til at stige til op mod 175 millioner. 

Jacob Krüger tror derimod, at Kasper Dolbergs markedsværdi forbliver omkring 150 millioner. 

Fodboldredaktør på TV 2 Carsten Werge anslår Dolbergs værdi til 100 millioner, mens Mæhle og Damsgaard ligger omkring 150.

Hele verden ser med

En EM-slutrunde er et godt udstillingsvindue. Én enkelt detalje kan få massiv betydning for spillernes karrieremuligheder og bankkonti, og Carsten Werge nævner Damsgaards frisparksperle i semifinalen som eksempel.

- Sådan et mål bliver set af hele verden. Det er klart noget, der øger hans værdi, siger han.

Og netop sådan en karriereforandrende hændelse vækker genklang hos John Sivebæk. Han er en af landsholdslegenderne, der hev EM-pokalen hjem i 1992. I dag er han fodboldagent.

Han fortæller, at en præstation under EM eller VM har "kæmpe betydning for spillerens fremtid", og han er ikke et sekund i tvivl om, hvornår hans egen karriere fik vokseværk:

Efter hans landsholdsmål mod Irland i en VM-kvalifikationskamp i 1985.

- Der eksploderede det. Jeg spillede en af mine bedste kampe og scorede et flot mål. Efter den kamp kom der mange henvendelser fra klubber og agenter. Det var intenst, siger han.

Valget endte som bekendt på storklubben Manchester United.

Astronomiske beløb

John Sivebæk forudser, at det danske landsholds præstation vil være et stort tema, når spillernes vender tilbage til deres klubber.

- Det vil helt sikkert smitte af. Da jeg kom tilbage til Frankrig i '92, var alle helt oppe at køre over vores præstation. Mange skulderklap, meget fokus, interviews. Der kommer til at ske mange ting for de her spillere, siger han.

Han er overbevist om, at diverse klubber og agenter den kommende tid vil være interesserede i de danske landsholdsprofiler. Også i de tre unge kometer. Men han vil ikke give et bud på, hvad pris de kan løbe op i.

- De beløb, vi hører i denne her verden, er jo helt astronomiske. Det kan det også ende med hos de her tre, men de er allerede i gode klubber, og i sidste ende er det jo klubberne, der afgør, om de vil sælge og til hvilken pris.

Karrieren får "et boost af dimensioner"

Både Joakim Mæhle og Mikkel Damsgaard spiller til daglig i den italienske Serie A. Mæhle i Atalanta og Damsgaard i Sampdoria. Kasper Dolberg løber til gengæld rundt i franske OGC Nice i Ligue 1.

Og når de præsterer, som de gør, kan rygterne hurtigt få frit løb om klubskifte.

Men både Carsten Werge og John Sivebæk ser fordele i ikke at være for forhippet på at skifte klubtrøjen ud. Eksempelvis mener Werge, at Mæhle med fordel kan blive i Atalanta.

For med hans EM-præstation vil han nu kunne få mere ansvar på holdet og højere anseelse hos både klub, trænere og fans, siger han.

- Men hans karriere vil virkelig få et boost af dimensioner, og han vil også have mulighed for at komme andre steder hen, lyder det fra Werge, der vurderer, at venstrebacken kan ende i Premier League.

Lignende anbefaling lyder fra John Sivebæk til Damsgaard:

- Han har vist utrolig høje kvaliteter, og der er ingen tvivl om, at det har skabt fokus på ham. Men hvorfor ikke blive, hvis han er glad og stadig udvikler sig?

Mens både Damsgaard og Mæhle tilsyneladende fint kan drible videre i vante rammer, er sagen en anden for Dolberg. I hvert fald hvis man spørger Carsten Werge.

- Han burde spille et bedre sted. Han skal som minimum… Han skal sgu til England. Jeg kunne godt se ham i Chelsea, siger han.

Lægger man et øjeblik de danske briller fra sig, er det heller ikke svært at finde eksempler på udenlandske spillere, der gennem tiden har taget et massivt skridt op af karrierestigen efter en stor slutrundeindsats.

Efter en pragtpræstation til VM i 2014 skiftede colombianeren James Rodriguez eksempelvis Monaco ud med mægtige Real Madrid. Og selvsamme spanske storklub fik også hurtigt fingrene i den offensive midtbaneband Mesut Özil tilbage i 2010 efter VM i Sydafrika, hvor spilleren forlod Tyskland og Werder Bremen.

Både John Sivebæk og Carsten Werge påpeger vigtigheden i, at de unge stjerner fra Danmark bevarer roen. Husker jordforbindelsen. For fodboldkarrieren går op og ned, som Werge siger.

Og som John Sivebæk formulerer det:

- Spillerne skal lade andre folk om al den virak, der kommer og i stedet koncentrere sig om at spille fodbold. Det er det, de er ansat til, og det der er deres passion.