Fodbold

Har du også EM-blues i dag? Her er tre tips til, hvordan du kommer oven på igen

Undgå for Guds skyld at se sammendrag fra onsdagens semifinale, hvis du I dag lider af sløvsind og EM-blues, siger en psykolog.

Dannebrogsflag fra altaner, landsholdstrøjer i rød-hvide farver og fællessang til "Re-Sepp-Ten", Gulddreng og Big Fat Snake.

Den seneste lille måneds tid har det for en sjælden gangs skyld ikke været coronavirus, men god gammeldags fodboldfeber, der for alvor har smittet danskerne.

I går klokken 23.36 sluttede det hele brat, da EM-semifinalen blev fløjtet af med et dansk 2-1-nederlag til England.

Torsdag er med andre ord en rigtig øv-dag, hvor nej-hat og negativt humør trænger sig på.

Men hvorfor er vi ramt af EM-blues? Og hvordan kommer vi videre med hverdagen uden Damsgaard, Dolberg og ham, der er en mur?

Psykolog Eivind Johansen rådgiver og vejleder patienter med tungsind og kommer sidst i artiklen med sine bud på, hvordan vi kommer ovenpå efter gårsdagens kollektive nedtur.

Han kalder det ganske logisk, hvis det for nogen har været lidt sværere at stå op i dag.

Den sidste måneds tid har danskerne nemlig haft et fælles mål, som pludselig er blevet taget fra os.

- Hele den her EM-begejstring bliver holdt sammen af en turnering, der jo er en konstruktion. Men en konstruktion, hvor vi kommer væk fra hverdagen. Så længe Danmark har været med, har vi haft et fælles mål, vi pludselig ikke kan stå sammen om længere, siger Eivind Andersen.

Med oddsene imod os

I udgangspunktet var det England, der var klare favoritter, så med et køligt overblik kunne man have rationaliseret sig frem til, at den danske fodboldfest nok stoppede i semifinalen.

Og dermed forberedt sig på, hvordan man skulle reagere på et eventuelt nederlag.

- Men vores følelser er ligeglade med det rationelle. Begejstringen var bygget op omkring håbet og den hovedløse optimisme. Mekanismer, der er med til at gøre det sjovt. Det er også grunden til, vi spiller lotto, siger Eivind Johansen.

Han henviser til de mange talemåder som "Vi skal ikke hjem, vi skal videre" og Gulddrengs sang "Vi vinder EM, den er helt sikker".

En anden faktor, der øgede følelsen af sammenhold, var Christian Eriksens chokerende kollaps i første kamp.

Det påvirkede de danske seere i en helt særlig grad, lyder det.

Eivind Johansen peger på den kollektive bekymring og tristesse, der opstod.

Hændelsen forstærkede fællesskabet og understregede, at vi var i gang med noget meningsfuldt og vigtigt, siger han.

- Det fik fodbolden til at handle om noget langt større. Om medmenneskelighed og at støtte op om hinanden.

Bedste resultat gør ikke skuffelsen mindre

Danmark nåede for første gang en semifinale siden 1992. Med den præstation er det danske landshold blandt Europas fire bedste lande. Det gør dog ikke skuffelsen mindre, at vi nåede langt.

- En semifinaleplads er i det store perspektiv flot, men relativt set et tab i forhold til det, England har.

- Det, der afgør vores glæde, er ikke, hvad vi har, men vores forventninger til, hvad vi burde have. Når vi ser, hvad England opnår, bliver vi ærgerlige, siger han.

Hvordan kommer du over EM-blues? Psykolog giver tre råd

 1. Undgå at se sammendrag

  Undgå at se for mange genudsendelser og analyser fra kampen i går, og find i stedet noget andet at gå op i. Det handler om at få tankerne væk og engagere sig i andre ting.

  Se for Guds skyld ikke det tvivlsomme straffespark igen. Det er en tabsoplevelse, der gør, at man hænger fast i oplevelsen af uretfærdighed, og man bekræftes i noget forkert, der er sket.

 2. Gå op i en anden sport

  Find en anden sport at gå op i, hvor Danmark gør det godt eller kan gøre det godt. Lige om lidt er der OL, så se frem mod det ,eller nyd de danske rytteres præstationer i Tour de France.

  Fodboldfans vil typisk være mere tilbøjelige til også at gå op i andre sportsgrene. De kan udfylde det vakuum, der er opstået.

 3. Find nye fælles oplevelser sammen

  Kom ud og lav noget andet lystbetonet med dine venner eller familie, som du har set fodbold med. Tag på en skovtur, bytur, på stranden eller i biografen. Eller en tur i parken - men ikke Parken.

  Vi er sociale væsener, og når vi ikke har EM at gå op i, skal vi finde andet, der giver mening i tilværelsen. Vi skal skabe fælles oplevelser, hvor vi bekræfter hinanden og selv bliver bekræftet.