EM fodbold

Dronningen sender særlig besked til Gareth Southgate før EM-finalen

England har med deres sejr over Danmark skrevet historie ved at nå deres første slutrundefinale i 55 år.

Søndag aften tørner England og Italien sammen i kampen om EM-guldet.

Og når det engelske mandskab træder ind på Wembley Stadion i forsøget på at vinde den første finale i 55 år, er det med royal opbakning i ryggen.

Den engelske dronning Elizabeth 2. har lørdag sendt en personlig hilsen til landsholdets træner, Gareth Southgate, hvor hun på vegne af hele den royale familie lykønsker holdet for at nå til finalen.

I brevet roser hun også landstræner Gareth Southgate for hans lederegenskaber og den ånd, han har bragt med ind på holdet.

- Jeg sender mine bedste ønsker til i morgen med håbet om, at historien ikke kun beretter om jeres succes, men også om den ånd, engagement og stolthed, som I har udvist, skriver dronningen.

Genkalder VM-sejren fra 1966

Det engelske fodboldlandshold har allerede skrevet historie ved at sikre sig den første slutrundefinale siden 1966.

Dengang besejrede de Vesttyskland i en VM-finale, og det var en ung dronning Elizabeth 2., som havde æren af at overrække pokalen til den tidligere engelske fodboldspiller Bobby Moore.

I brevet genkalder dronningen sig også oplevelsen fra dengang, hvor hun på tætteste hold oplevede, hvilken betydning sejren havde for hele holdet.

- For 55 år siden var jeg så heldig at præsentere VM-trofæet for Bobby Moore og så, hvad det betød for spillerne, ledelsen og personalet at nå og vinde finalen i en større international fodboldturnering, skriver hun videre i brevet.

Dronning Elizabeth 2. var ikke til stede på Wembley i semifinalen mod Danmark, og det forventes heller ikke, at hun vil møde op på søndag.

I stedet vil hendes barnebarn prins William være at finde på lægterne, ligesom han også var det under kampen i onsdags.

Vil ikke have historien til at gentage sig

Gareth Southgate har på et pressemøde lørdag aften kommenteret på, hvad det betyder for ham og holdet af få en hilsen fra selveste dronningen.

Det har været fantastisk at få et brev fra dronningen

Gareth Southgate, engelsk landstræner

- Det har været fantastisk at få et brev fra dronningen, lød det fra træneren.

Gareth Southgate har selv spillet på det engelske landshold i 1990’erne og kunne i 1996 have sikret England en finaleplads ved EM, da de i sin tid mødte Tyskland i semifinalen.

Men da kampen skulle afgøres ved straffespark, blev Gareth Southgates forsøg reddet af den daværende tyske målmand Oliver Kahn, og England måtte se sig ude af turneringen.

Derfor er der også meget på spil for træneren, som har lovet de engelske fans, at der venter endnu flere minder for nationen i finalen.

Har pustet nyt liv i landsholdet

Det er dog ikke kun royal opbakning, der blusser op. Både det engelske og italienske landshold er vendt tilbage i folkets hjerter med to forskellige, men smertende historier.

Dronning Elizabeth 2’s overrækkelse af Jules Rimet-trofæet var nemlig første og eneste gang, at en engelsk fodboldspiller har modtaget et stort trofæ.

Fodboldens hjemland har både hungret og tørstet efter endnu et, mens lande som Brasilien, Frankrig, Spanien og finalemodstanderen Italien er blæst forbi. Folket har sukket gang på gang. Skuffelse på skuffelse. Tæt på og langt fra et trofæ.

EM-slutrunden i sommeren 2021 har dog bragt landsholdet, Three Lions, helt tilbage i hjerterne hos den engelske befolkning. Landsholdet bliver fulgt og hyldet, hvor end de bevæger sig.

- Da vi startede for tre eller fire år siden, kastede folk papirfly efter os, de var ikke bag holdet, og der var apati, sagde Gareth Southgate på et pressemøde lørdag og tilføjede:

- Nu er energien på stadion fantastisk. Det er så vigtigt.

Første finale for Italien i ni år

Smertefortællingen i Italien tåler ingen sammenligning med Englands, for italienerne har med jævne mellemrum haft noget at juble over. Fire VM-trofæer og et EM-trofæ pryder pokalskabet i støvlelandet.

Vi er stolte over den entusiasme, nationalmandskabet har skabt i den italienske befolkning

Gabriele Gravina, præsident i det italienske fodboldforbund

Men når man netop har oplevet så megen storhed, gør det ondt, når virkeligheden pludselig er så langt fra historien.

Italien har nemlig ikke været i en finale i ni år, og nedturen kulminerede for snart fire år siden, da Italien missede kvalifikationen til VM i 2018. For første gang i 26 år skulle den stolte nation ikke med til en slutrunde.

På fire år har landstræner Roberto Mancini dog fået vendt skuden fra at være helt ude i kulden til at være en af de hotteste fodboldnationer i verden.

- Vi er stolte over den entusiasme, nationalmandskabet har skabt i den italienske befolkning. Og det er et ansvar, som holdet oplever med stor fornøjelse, lød det fra det italienske fodboldforbunds præsident, Gabriele Gravina, i en optakt til finalen.

- Den genfundne kærlighed mellem landsholdet og fansene skal dog opleves med god samvittighed – uden at sætte ens eget eller andres helbred på spil.