EM fodbold

England straffet efter semifinalen mod Danmark

Laserlys, pibekoncert under nationalsangen og fyrværkeri koster England en sekscifret bøde.

England har fået en bøde på 223.000 kroner efter EM-semifinalen mod Danmark, oplyser det europæiske fodboldforbund (UEFA).

De bliver straffet for alle de tre forhold, der blev åbnet en disciplinærsag på baggrund af - alle forvoldt af tilskuerne:

  • Brug af laserlys mod danske spillere
  • Pibekoncert og buhråb under den danske nationalmelodi
  • Brug af pyroteknik

Symbolsk handling

At der er tale om en relativt lille bøde overrasker ikke TV 2 SPORTs fodboldredaktør.

- Det er selvfølgelig svært at udmåle en straf for handlinger som disse, men en bøde i den størrelsesorden er bare en symbolsk handling. Det har ingen betydning, og det bliver på en eller anden måde lidt sølle. Men det kommer ikke bag på mig, for det er sådan, det altid er, siger Carsten Werge.

- Nu kan UEFA sige, de har gjort noget og handlet på tingene. I stedet burde de måske melde ud, at hvis det gentager sig i finalen på Wembley, så vil det få konsekvenser fremover i de næste kvalifikationskampe. Det her er omkostningsfrit.

- Alle midler er tydeligvis tilladte

England vandt semifinalen med 2-1 efter forlænget spilletid efter et straffespark. Da Harry Kane skulle til at sparke straffesparket, blev den danske landsholdsmålmand Kasper Schmeichel lyst i ansigtet med laser.

Men allerede i starten af den forlængede spilletid gjorde Pierre-Emile Højbjerg dommeren opmærksom på, at der kom laserlys fra tilskuerpladserne.

- Der var flere ting, som ikke nødvendigvis var fair fra tilskuerne. Når der er meget på spil, er alle midler tydeligvis tilladte, sagde Jannik Vestergaard efter kampen.

Schmeichel reddede faktisk straffesparket, men returbolden røg direkte ud til Kane, der sikrede England en plads i EM-finalen for første gang i nationens historie.

Inden kampen gik i gang, var der både pibekoncert og buhråb under 'Der er et yndigt land'.

Kritik fra Boris Johnson

Den opførsel fik flere prominente engelske personer til at tage afstand til fansenes opførsel.

- Vi vil ikke have, at fans buher ad holdene. Vi vil have, at fans viser opbakning og respekt, sagde den officielle talsperson for Englands premierminister, Boris Johnson, ifølge Sky Sports.

Også landsholdslegende Gary Lineker gik til tasterne på Twitter:

- Hvis du er så heldig at få en billet til finalen, så please, please lad vær med at buhe af den italienske nationalsang.

- A) Det er et pragteksemplar af en sang, som er værd at lytte til. B) Det er utrolig respektløst, uforskammet og fuldstændig klasseløst.

Søndag klokken 21 møder England og Italien hinanden i EM-finalen.

Mens der er gået 15 år siden italienernes seneste trofæ, får England muligheden for at slukke 55 års titeltørst.