EM fodbold

Det syder og bobler i Italien – forventningerne er helt oppe i himlen, siger korrespondent

Den stolte fodboldstormagt har meget at rette op på i EM-finalen mod England. Både sportsmæssigt og efter et år i coronavirussens skygge.

Neglene er bidt korte, og nerverne er uden på det trikolorefarvede tøj i Italien før EM-finalen mod England søndag aften.

Det fortæller TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl fra hovedstaden Rom.

- Ah men, forventningerne er jo helt oppe i himlen, siger hun.

Der er en slumrende stilhed før stormen i Roms gader søndag formiddag.

- Det er en sommersøndag, og det er meget varmt, så de fleste italienere er på stranden og har måske en masse sportsaviser med sig. Men der er flag på balkonerne, og i aften er de klar til at hævne Danmark, som de mener blev behandlet så uretfærdigt i semifinalen, siger Eva Ravnbøl med henvisning til det omdiskuterede straffespark, der sikrede engelsk sejr og sendte danskerne ud af EM.

Det store traume

Men selvom det som dansker varmer, at støvlelandet vil gøre deres for at rette op på straffesparket, er der meget mere på spil end det.

Italien er en fodboldstormagt, som har et stort traume over, at de ikke kvalificerede sig til VM i 2018, siger Eva Ravnbøl. Det var første gang i 60 år, at italienerne ikke skulle kæmpe med om verdensmesterskabet.

- Men efter det store nederlag blev Roberto Mancini landstræner, og han sagde: "Jeg skal nok sørge for, at italiensk fodbold bliver stort igen, og vi skal nok vinde EM og VM næste gang".

Og nu er italienerne så gået ubesejret i finalen. Med masser af mål og imponerende spil.

Coronavirussens skygge

EM i fodbold er ifølge Eva Ravnbøl blevet en befriende og forløsende oplevelse efter halvandet år i coronavirussens stramme greb, der har haft ekstra godt fat i Italien.

- Der har været død og tragedie i dette land i halvandet år. Derfor er det en befrielse for italienerne at komme ud på pladserne og sammen heppe på deres drenge, som er blevet et symbol på, hvordan Italien gerne vil rejse sig igen: som et hold. De er venner, de har det sjovt sammen, og de spiller smuk fodbold som i gamle dage.

Som et vink med en voldsom vognstang om, at pandemien langtfra er ovre, er mange storskærmsarrangementer dog blevet aflyst på grund af Delta-variantens fremmarch.

I stedet mødes mange italienere hjemme hos hinanden for at se kampen.

- De var glade nok for at vinde de første kampe, men det var ikke nogen gadefest. Men det begyndte at syde og boble fra semifinalen og frem, siger Eva Ravnbøl.

"Splittervanvittige af glæde"

Og selvom gaderne ligger øde hen en solrig formiddag, kan vi godt forvente at se dem gynge af begejstrede italienere, hvis de bliver europamestre søndag aften.

- Vinder de i aften, vil de bade i fontænerne og drøne rundt i gaderne med flag ud af bilerne. Det gjorde de efter semifinalen, hvor de dyttede og sad oppe på biltagene og festede. De blev splittervanvittige af glæde, siger Eva Ravnbøl.

EM-finalen begynder klokken 21 søndag aften, hvor englænderne har hjemmebane på Wembley i London. Og landstræner Roberto Mancini er fuld af fokus.

- Lad os håbe, vi kan høre vores fans ved slutfløjtet. I løbet af kampen skal vi fokusere på andre ting. Vi skal fokusere på at skabe chancer, score mål og spille godt i forsvaret, sagde han på pressemødet lørdag.

Hvis Italien vinder EM, er det første gang siden 1968. Derudover har Italien vundet VM 4 gange og stået i sammenlagt 10 finaler og 12 semifinaler.

England vandt VM i 1966, men har aldrig vundet EM.