EM fodbold

Skotsk avis: Red os, Roberto - vi kan ikke klare yderligere 55 år

94 procent af danskerne håber på en EM-sejr til det italienske fodboldlandshold.

OPDATERET: Denne artikel er blevet rettet klokken 19.03. Af artiklen fremgik det fejlagtigt, at mange englændere - 51 procent - forventede opbakning til sejr fra den øvrige del af Europa i aftenens finale. Det korrekte tal er mere beskedne 21 procent. TV 2 beklager.

Det engelske fodboldlandshold skal ikke regne med søsternationen Skotlands opbakning i EM-finalen.

Faktisk håber den skotske avis The National, der kæmper for skotsk selvstændighed, så meget på et nederlag til England, at de rækker ud til italienerne for hjælp.

I avisen fredag pryder den italienske træner Roberto Mancini forsiden klædt ud som den skotske nationalhelt William Wallace, der kæmpede mod England i den skotske uafhængighedskrig i slutningen af 1200-tallet, med teksten:

- Red os Roberto. Du er vores sidste håb. Vi kan ikke klare yderligere 55 år med dem (englænderne, red.) rablende om det.

Forsideordene er en henvisning til det engelske fodboldlandsholds seneste slutrundesejr i 1966, hvor de vandt over Vesttyskland i VM-finalen.

Men noget tyder på, at skotterne har hørt rigelig om den sejr og ikke orker at tage del i naboernes glædesrus, hvis de skulle gå hen og tage EM-guldet hjem.

Lagt for had efter film

Forsiden, der vakte opsigt i det engelske, kom efter en afstemning på avisens hjemmeside, som viste, at 83 procent af dens læsere holder med Italien.

Fodbold er jo følelser, og det viser det med al tydelighed

Carsten Werge, fodboldredaktør på TV 2

I en anden skotsk avis, der en søsteravis til den store engelske avis The Independent, fortæller flere skotter, hvorfor de håber på en sejr til Roberto Mancini og hans mandskab.

- Efter at have set den gruppe af filmende snydere, vil jeg have Italien til at vinde, siger den 51-årige læser David Redburn og referer til Raheem Sterlings fald i det danske straffesparksfelt i EM-semifinalen mellem Danmark og England.

Men ifølge TV 2s fodboldredaktør, Carsten Werge, er det absurd, at folk hidser sig op over Raheem Sterlings eventuelle film.

- Film er jo nærmest opfundet af italienerne. Det er lidt sjovt. Fodbold er jo følelser, og det viser det her med al tydelighed, siger han.

Europæisk støtte til Italien

Men det er ikke kun i Skotland, at man håber på, at Italien henter deres andet EM-trofæ.

Det tyder flere internetafstemninger i hvert fald på.

Muligvis bitre over onsdagens nederlag og de engelske fans opførsel, har 94 procent ud af 47.000 danskere i en TV 2-afstemning oplyst, at de holder med Italien i søndagens kamp.

Og Carsten Werge tror særligt, at den måde flere engelske fans opførte sig på ved blandt andet at buhe af den danske nationalsang og pege en laserpen mod Kasper Schmeichels ansigt, kan have sat sine spor ude i Europa.

- Deres behandling af de danske fans er jo totalt ucharmerende. Det er skingrende skørt. Der er fans derovre, der er ekstremt primitive, og det er synd for det store flertal, der opfører sig godt, siger han.

Også mange franske fodboldfans har tænkt sig at heppe på det italienske mandskab hjemme fra deres stuer.

Ifølge en afstemning lavet af det franske medie L’Équipe hepper 80 procent ud af 80.000 franske respondenter på Italien, mens kun 11 procent angiver, at de håber på en engelsk sejr.

Derudover har både den tyske EU-præsident Ursula von der Leyen og den belgiske formand for Det Europæiske Råd Charles Michel udtalt, at de holder med det italienske landshold.

Italien regner med Europas opbakning

Noget tyder da også på, at det er gået op for englænderne, at de ikke har Europas opbakning.

I hvert fald hvis man skal tro en undersøgelse foretaget af analysevirksomheden YouGov, der viser, at kun 21 procent af englænderne tror på, at fans uden for landets grænser hepper på en sejr til dem.

De italienske fans er derimod mere fortrøstningsfulde, hvor 57 procent tror sig sikker på, at de har de andres landes støtte.

EM-finalen mellem England og Italien bliver sparket i gang søndag aften klokken 21.