EM fodbold

Englands opførsel ved medaljeoverrækkelse deler vandene

Det er ikke, fordi medaljen havde en fæl lugt, eller at de engelske spillere var solskoldede i nakken, at de ikke ville have sølvmedaljerne på.

Medaljeceremonien efter søndagens EM-finale er blevet et heftigt debatteret emne på sociale medier, og mange af TV 2s brugere har også spurgt til det.

De undrer sig over, hvorfor størstedelen af de engelske spillere ikke ville have EM-sølvmedaljen om halsen efter nederlaget mod Italien. De er skuffede, sure eller sågar forargede over det og mener, at det er et tegn på manglende respekt.

Det kan jo ikke nytte noget, at det kun er vinderne, der skal opføre sig ordentligt

Morten Bruun, fodboldekspert på Discovery

Hvis man spørger Morten Bruun, fodboldekspert hos Discovery, kunne de engelske stjerner have handlet mere klædeligt.

- Der er jo ingen, der kan vinde hver eneste gang. Så jeg synes, det er den rigtige mentalitet at anerkende, når man taber og gøre det med stil. Jeg synes, det er meget lidt stilfuldt af fodboldspillere, som har oplevet noget, som rigtig, rigtig mange af deres fans jo kun kan drømme om at kunne opleve, siger Morten Bruun til TV 2 SPORT.

Stort set alle engelske finalister flåede medaljen af halsen, så snart de fik den tildelt. Det var nærmest et kapløb om, hvem der hurtigst kunne komme af med den, efter at UEFA-præsident Alexander Ceferin havde overrakt den til dem.

Og ifølge Morten Bruun er det ikke urimeligt at forlange af den skuffede flok finalister at bede dem om at beholde medaljen om halsen.

- Jeg anerkender fuldt ud, at meget handler om simpel skuffelse. Det er ikke, fordi - tror jeg - at de vil sende et hånligt eller bevidst signal. Men for mig at se kommer det til at virke barnligt og forkælet, at man ikke lige kan reagere stilfuldt i nederlagets stund. Og jeg synes ikke, det er for meget at forlange. Jeg forlanger ikke, at de skal gå rundt og give krammere til hver eneste af de italienske spillere. Men det havde bare set godt ud, hvis de havde beholdt medaljerne på.

Junker kan ikke hidse sig op over det

Spørger man TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker om det, der skete til medaljeceremonien, får man et andet svar.

Han kan nemlig hverken ærgre sig over eller se noget kriminelt i det, de engelske spillere gjorde.

- Jeg så ikke noget, jeg ikke har set før fra topsportsfolk, der er skuffede. Og jeg kan også godt følge det til nøds. Når du har misset noget, du har arbejdet hen mod, er der ikke plads til ret mange andre følelser end skuffelse.

- Jeg ser rendyrket skuffelse. Jeg synes ikke, det er respektløst over for A, B eller C. Jeg synes, det er et udtryk for, hvor stort et vindergen man har. Så jeg kan ikke rigtig blive ophidset over det. Nærmest tværtimod. Jeg kan sagtens forstå, hvor de kommer fra, og hvorfor de gør det. Så længe de ikke kaster medaljen væk.

Jeg tror, at danskerne ville have reageret lidt anderledes

Mads Junker, fodboldekspert på TV 2 SPORT

Kun Liverpool-anfører Jordan Henderson så ud til at beholde sin medalje om halsen i forbindelse med ceremonien, mens Calvin Phillips kyssede sit overgangsmetal, efter at han havde fjernen den fra sin hals.

Afstemning

Hvad synes I? Er det okay ikke at beholde sølvmedaljerne om halsen?

Bruun efterlyser ordentlighed

Efterfølgende er der også blevet taget billeder af John Stones og Declan Rice, som står med sølvmedaljer om deres halse, hvilket Morten Bruun sætter pris på.

- Der ligger også noget ordentlighed i det. Den her medalje er en anerkendelse af, at man er blevet nummer 2 i Europa. Man er altså blevet næstbedst af 55 lande. Jeg tror også, at de fleste af de engelske spillere ville have gjort som Henderson og Phillips, hvis de lige have fået lov til at tænke sig om endnu en gang, siger Bruun og tilføjer:

- Jeg er udmærket klar over, at de her hold deltager for at vinde, men det kan jo ikke nytte noget, at det kun er vinderne, der skal opføre sig ordentligt.

Det er dog ifølge Mads Junker ikke fair at forvente, at de engelske spillere i situationen skal tænke over, hvordan de tager sig ud foran de mange millioner seere, der ser med verden over.

- Skuffelsen sidder stadigvæk så klart i kroppen. Ceremonien finder sted kort tid efter, og der har du ikke ret meget andet i hovedet end skuffelse og ærgrelse.

- Når man har tabt en EM-finale, har man ikke som førsteprioritet at agere respektfuldt og være et godt forbillede. Jeg tror, man skal være topatlet for at kunne forstå, hvad det er for nogle følelser. Det er ikke de rationelle følelser, de sidder med, som vi andre gør. Lige dér står de som den første taber af EM, siger Mads Junker.

Stemningen på Twitter er imod de engelske spillere. Flertallet mener, at det havde været mere respektfuldt, hvis de havde beholdt medaljen om halsen. Blandt andre mediet SportBible har samlet en håndfuld reaktioner fra Twitter-brugere, som kan læses her.

Hvad med Danmark?

Havde Joakim Mæhle, Simon Kjær, Kasper Schmeichel og resten af de danske EM-semifinalister gjort det samme som de engelske spillere, hvis det var dem, der havde tabt finalen?

Det kan vi naturligvis kun gisne om, så lad os da gøre det.

- Jeg håber da, Danmark havde beholdt sine medaljer på. Det er det eneste, jeg kan sige om det. For jeg ville da hellere have, at Danmark var blevet nummer to end nummer tre eller fire, siger Morten Bruun.

- Jeg tror, at danskerne ville have reageret lidt anderledes. Men det har nok også noget at gøre med den forventningsafstemning, man har. Englænderne gik ind til turneringen med forventning om at vinde. Det gjorde danskerne ikke i samme grad, så de ville godt kunne nyde medaljen en smule mere - lad os sige 20 procent mere, siger Mads Junker.

Danmarks herrefodboldlandshold har aldrig vundet andet end guld ved en slutrunde, hvorfor vi ikke har noget sammenligningsgrundlag. Og der bliver desværre ikke spillet om bronzemedalje ved EM, hvor Danmark ellers skulle have mødt Spanien.

Derfor må vi søge over mod en anden boldsport og tilsætte en klat harpiks. Det danske herrelandshold i håndbold vinder ofte medaljer, og af og til er de desværre ikke af den fornemmeste karat.

Da Danmark tabte VM-finalen til Spanien med de knusende cifre 35-19 i 2013, beholdt alle spillere undtagen Mikkel Hansen medaljen om halsen.

Skuffelsen var til at få øje på, da den danske stjerne fik overrakt sølvmedaljen. Video: TV 2 SPORT

Året efter, 2014, hvor Danmark igen vandt sølv, beholdt selvsamme Hansen denne gang sin medalje på.