Legender forsvarer syndebukke – og peger fingre ad stjernerne

England går nok en gang tomhændet hjem fra en slutrunde efter nederlag i EM-finalen til Italien.

Landstræner Gareth Southgate var hurtig til at tage ansvaret for straffesparkskonkurrencen i finalenederlaget til Italien.

Da den forlængede spilletid var tæt på at udløbe, blev Marcus Rashford (23 år) og Jadon Sancho (21 år) sat på banen med henblik på straffesparkskonkurrencen. Begge brændte, og 19-årige Bukayo Saka stod med det afgørende spark, som blev reddet og sendte trofæet til Italien.

- Man kan på ingen måde bebrejde eller pege fingre. Det er et lotteri. Jeg har set erfarne spillere vende sig og ikke tage et straffespark, siger den mangeårige engelske landsholdsspiller Rio Ferdinand til BBC.

- Man skal være rigtig stolt af de unge spillere, som tager hånden op og tager straffesparket. Desværre skulle det ikke være i dag.

Hvor var de rutinerede?

Kritisk røst er der fra den irske Manchester United-legende Roy Keane, som mener, at de erfarne stjerner svigtede.

- Hvis du er Sterling eller Grealish, kan du ikke sidde der og overlade ansvaret til en ung dreng (Saka, red.). Det kan du bare ikke. Du kan ikke lade en sky, 19-årig gå foran dig. De har meget mere erfaring, Sterling har vundet trofæer. De skulle have gået foran den unge dreng og taget ansvar, siger han ifølge Sky Sports.

Alan Shearer var i sin tid straffesparksskytte for det engelske landshold, og han roser de unge spillere for deres mod.

- Man skal give kredit til de unge spillere, der tør sige ja til at sparke straffespark. Men det bliver hårdt for dem nu. Forhåbentlig kommer de sig over det, siger han til BBC.

Skulle de have sparket?

Shearer stiller dog spørgsmålstegn ved beslutningen om at lade de netop indskiftede spillere sparke, selvom det selvfølgelig var hele idéen med at skifte dem ind.

- Man er i forvejen under enormt pres som spiller, men det er et ekstra stort pres, man lægger på de indskiftede spillere, når de ikke har sparket til bolden, siger Shearer og hentyder til, at de blot fik få minutter på banen, før det hele skulle afgøres.

Bakuyo Saka spiller til daglig i Arsenal, og han får stor støtte fra klublegenden Ian Wright.

- Saka er mere end i stand til at sparke det straffespark. Han er modig nok til at tage det. Jeg er ødelagt på hans vegne, siger Ian Wright til ITV.

England har stadig ikke vundet et trofæ siden 1966, hvor nationen blev verdensmester.

Faktisk var søndagens finale den første siden da.