EM fodbold

Southgate forklarer, hvorfor unge spillere fik ansvaret

Landstræner Gareth Southgate tager det fulde ansvar for, hvad der skete i straffesparkskonkurrencen mod Italien.

Englands 55 års fodboldsmerte blev ikke bragt til ende, selvom landsholdet var tættere på end nogensinde.

Italien vandt EM-finalen søndag aften efter en straffesparkskonkurrence, hvor flere unge spillere blev sat til at sparke for England.

Da den forlængede spilletid var tæt på at udløbe, satte Gareth Southgate, Englands landstræner, Marcus Rashford (23) og Jadon Sancho (21) på banen med henblik på straffesparkskonkurrencen.

Begge brændte, og 19-årige Bukayo Saka stod med det afgørende spark, som blev reddet og sendte trofæet til Italien.

- Det er min beslutning. Jeg vælger straffesparksskytterne baseret på, hvad vi gør til træning, og ingen står alene. Som hold har vi vundet sammen, og at vi ikke vinder i aften, hviler på alles skuldre, siger Gareth Southgate ifølge Sky Sports til BBC.

- Men i forhold til straffesparkene er det mit kald og fuldstændigt mit ansvar.

Flere engelske legender var efter kampen ude at forsvare Southgates beslutning. Til BBC sagde den mangeårige landsholdsspiller Rio Ferdinand, at man "ikke kan pege fingre" ad nogen, og at "det er et lotteri", når det kommer til en straffesparkskonkurrence.

"De skal være rigtig stolte"

Gareth Southgate var paradoksalt nok også hovedperson, da England for 25 år siden var tæt på.

Dengang fodbolden kom hjem (It's coming home), og England var EM-vært. Dengang det sluttede i semifinalen efter straffesparkskonkurrence mod Tyskland. Dengang Southgate brændte det afgørende straffespark.

Nu står han igen tilbage med skuffelse, men også en kæmpemæssig stolthed over sine spillere, der har fået det krævende fodboldfolks kærlighed til at blusse op igen.

- Vi er alle sammen om det, det de har været fantastiske at arbejde sammen med. De har givet nationen nogle utrolige minder, og denne aften bliver meget svær for os. Man skal føle den skuffelse, for chancerne for at vinde trofæer kommer sjældent i ens levetid, siger Southgate.

- Men når de reflekterer over, hvad de har gjort, skal de være rigtig stolte.

Englands eneste titel i historien ligger tilbage i 1966, hvor landet blev verdensmester.