EM fodbold

Derfor greb VAR-dommer ikke ind, da Sterling fik straffespark

En uge efter semifinalen mellem Danmark og England står VAR-dommeren frem.

Der blev ikke begået fejl, da det hollandske dommerteam tildelte Englands Raheem Sterling et straffespark i EM-semifinalen mod Danmark.

Det mener manden i VAR-rummet, Pol van Boekel, der en uge efter slutfløjtet i semifinalen forklarer, hvorfor han valgte ikke at blande sig i kampdommer Danny Makkelies beslutning.

- Når det ikke var en klar fejl af Makkelie, kunne jeg ikke gøre noget. Fra den ene kameravinkel kunne jeg se, at der var kontakt mellem forsvarsspiller og angriber.

- Jeg mener, at straffesparket var hårdt dømt, men jeg er nødt til at støtte dommeren i situationen. Sådan er den globale VAR-protokol, siger han til Algemeen Dagblad.

Kritik gik ham på

Han er ikke den eneste, der mener, at straffesparket var hårdt dømt. Faktisk blev det kampafgørende straffespark det helt store samtaleemne i dagene efter semifinalen, der endte 2-1 til England efter forlænget spilletid.

- Jeg har spurgt mig selv mange gange, hvad der var sket, hvis jeg havde blandet mig.

- Jeg forstår kritikken, men det gik mig på. Særligt fra folk, der snakkede nonsens og sagde, at VAR-rummet var faldet i søvn. Det har jeg problemer med, siger Pol van Boekel.

Hjulmand uenig i straffespark

Den danske landstræner, Kasper Hjulmand, var slet ikke enig med det hollandske dommerteams beslutning.

- Selve straffesparket kan jeg simpelthen ikke se. Jeg kan ikke se det. Det er helt tydeligt, at han (Raheem Sterling, red.) lader benet hænge og falder ned. Men jeg ved godt, at det lyder sådan lidt nu her, men jeg kan ikke lade være at have den her følelse. Jeg synes, at det er hårdt, sagde Hjulmand.

Og den danske landstræner fik opbakning fra mange kanter. I udlandet skabte kendelsen også røre.

Flere tidligere topdommere var kritiske over for kendelsen. Blandt andre svenske Jonas Eriksson.

- Er det nok til at dømme straffespark ved et europamesterskab i en semifinale? Dette er et billigt straffe for mig. Jeg er mest overrasket - og sur - over, at VAR ikke fortæller noget til dommeren. Det bestemte nærmest, hvilket hold der ville gå videre, så hvorfor gik de ikke ind? Sagde Eriksson til Aftonbladet.

Harry Kane brændte straffesparket på Kasper Schmeichel, men fulgte op på returbolden og scorede det afgørende mål.

Englænderne tabte finalen til Italien.