Fodbold

Derfor bør du holde med FCK og AGF i dag

Det vil gavne dansk fodbold, hvis FCK og AGF vinder torsdagens kampe. Faktisk bør man som fan af dansk fodbold holde med alle de danske hold i Europa.

Uanset hvem du er fan af, bør du holde med FCK og AGF, når de to hold indleder deres europæiske kampagne torsdag.

Ja, du bør holde med alle de danske hold, der spiller europæisk fodbold.

- Hvis man går rundt og gerne vil se sit eget hold i Europa, så skal man også holde med de danske konkurrenter, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

På UEFA's koefficientliste, der tildeler hvert land et bestemt antal europæiske pladser, har Danmark taget et dyk fra 14.- til 21.-pladsen.

Koefficientlisten har et lettere kompliceret pointsystem, men meningen med koefficientlisten er nu engang klar: Jo højere et land ligger på listen, jo flere klubber fra det pågældende land kommer ud og spiller i de europæiske klubturneringer.

Her spiller klubberne for at tjene point til deres land, og det er så resultaterne for de seneste fem sæsoner, der tæller.

Sæsonen 2016/17 sikrede Danmark rigtig mange point, da især FCK præsterede flot, men de resultater tæller ikke længere med. Derfor er der ekstra pres på de danske hold for at gøre det godt.

- Den her sæson er ekstremt vigtig, fordi den skal afløse den bedste, vi har haft i mange, mange år, siger Mads Junker.

Du kan se FCK's første kvalifikationskamp mod Torpedo Zhodino på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Danmark skal jagte 15.-pladsen

For dansk fodbold vil det have stor betydning, hvis klubberne kan sikre Danmark en 15. plads på koefficientlisten.

Nummer 16 på ranglisten sender sit mesterhold i Champions League-kvalifikationen, mens pokalvinder samt nummer to og tre i Superligaen skal spille kvalifikation til Europa Conference League.

Ligger man derimod nummer 15 på ranglisten, ryger to klubber i Champions League-kvalifikation, mens et enkelt hold skal spille kvalifikation til Europa League og to hold skal forsøge at kvalificere sig til Europa Conference League.

- Kan man komme i top-15, så har vi gode muligheder for at få danske hold i Europa. Så kan klubberne tiltrække spillere. Hele økosystemet bliver vandet, kan man sige. Kommer du først ned i næstbedste lag, så kræver det meget at komme tilbage, siger Mads Junker.

Afstemning

Holder du med de danske hold, når de spiller europæisk?

TV 2 SPORTs fodboldredaktør Carsten Werge understreger også vigtigheden af gode resultater for dansk fodbold i forhold til talentudvikling og selvforståelsen.

- Det er vigtigt for udviklingen af unge spillere. Det er vigtigt for klubbernes forretningsmodeller, hvor det europæiske selvfølgelig bliver mere og mere vigtigt. Det er meget, meget vigtigt i forhold til vores selvrespekt. Og andres respekt. De resultater, FCK har leveret de seneste år, er noget, der har givet respekt rundt om i Europa, siger han.

Ligger efter Norge

Kigger man på de tørre facts, er Danmark altså i øjeblikket overhalet af lande som Norge, Grækenland, Tjekkiet, Tyrkiet, Kroatien og Schweiz på pladserne foran os.

Det kræver en række gode europæiske resultater, hvis vi skal overhale de lande og komme op på den eftertragtede 15.-plads. Selvom det ser svært ud, er der dog grund til optimisme.

- Indtil videre ser det da meget fornuftigt ud. I Europa League og i Europa Conference League kan vi sagtens være heldige, at der kan være fire danske hold med, siger Carsten Werge.

På forhånd er Brøndby som dansk mester og Randers som pokalmester sikret at komme i et europæisk gruppespil. Men det er FC Midtjylland og FC København, der skal trække læsset på grund af deres erfaring og deres trupper, mener Mads Junker:

- FCK har det internationale koncept, som har båret dem igennem. Det vil være en skuffelse, hvis de ikke kommer i Conference League, når de er seedet. Jeg har også en klar forventning om, at FC Midtjylland rammer et gruppespil, siger han.

Men selvom dansk fodbold skulle få flere hold med, er lykken ikke gjort. Det kræver stadig, at de alle leverer resultater.

- Det kan også blive dyrt at have flere hold med, hvis Randers og Brøndby eksempelvis ikke præsterer. Så trækker de jo gennemsnittet meget ned for de danske hold, siger han.

Du kan se FC Københavns kamp mod hviderussiske Torpedo-BelAz Zhodino på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY torsdag fra klokken 18.45.