Fodbold

Kulturen i FC København har overrasket Jess Thorup

Tilstanden og kulturen i FC København overraskede cheftræner Jess Thorup, da han overtog trænerjobbet i efteråret 2020.

Se FC København mod Zhodino på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY torsdag fra kl. 18.30.

Torsdag aften træder Jess Thorup ind i Parken i København til sin første europæiske kamp i spidsen for FC København.

Det sker, når københavnerne møder Torpedo-Belaz Zhodino fra Hviderusland i anden kvalifikationsrunde til den nye UEFA Conference League.

Og på dagen for Thorups første europæiske FCK-kamp fortæller den 51-årige fodboldtræner nu, at han har været overrasket over den tilstand, som han fandt FC København i, da han overtog trænerjobbet i november sidste år.

- Sådan er det nok, når der kommer nye folk ind i så stor en organisation, som har kørt på samme måde over en årrække. Jamen, så bliver der jo en tendens til, at man gør det samme og kører i samme retning.

- Jeg kritiserer ikke dét, der har været tidligere. Overhovedet. Men jeg blev ansat til at komme ind og bringe noget af det, som jeg står for. Og der så jeg bare klubben, holdet og spillerne et andet sted, end jeg havde forventet eller troet af en klub som FCK, siger Jess Thorup til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Vi skal træne hårdere, vi skal træne mere, vi skal udfordre hinanden. Det er der, vi skal tilbage. Vi skal have sulten tilbage i spillerne og organisationen.

Men så siger du jo også, at sulten har manglet tidligere?

- Det var det, jeg fornemmede, da jeg kom ind i organisationen. Og der kan man vel bare kigge på det sidste års resultater. De har jo ikke været, som de skulle være.

Kultur-ændring tager tid

Jess Thorup blev præsenteret som ny FC København-træner den 2. november 2020, efter klubben måneden før havde fyret den mangeårige FCK-manager Ståle Solbakken. Og nu fortæller Thorup altså, at klubbens kultur var værre tilredt, end han havde regnet med, da han takkede ja til jobbet.

En udfordring, som Jess Thorup har arbejdet på og med lige siden.

- Man kan ikke bare gøre det ved et fingerknips. Det er noget, der kræver længere tids arbejde at ændre den kultur. Vi skal huske på, at FCK historisk set har vundet en hulens masse. Men man har måske sovet lidt i timen gennem de sidste to-tre-fire sæsoner. Og det skal vi have lavet om. Vi skal tilbage som magtfaktor i dansk, europæisk og skandinavisk fodbold. Og det er ikke noget, vi bare lige gør hen over en aften eller over et transfervindue, siger Jess Thorup og fortsætter:

- Det kommer til at tage tid, men det er det fundament, vi gerne vil bygge op. Det er det, der gerne skulle starte i denne sæson, hvor vi starter fra scratch.

Siden Thorups ansættelse den 2. november 2020 er det blevet til 28 kampe i Superligaen og pokalturneringen - med 14 sejre til følge. I denne sæson er det erklærede mål for FC København og Jess Thorup at vinde det danske mesterskab. Men den europæiske kampagne, der altså begynder torsdag aften, fylder også meget i københavner-klubben.

Der er kampstart mellem FC København og Zhodino kl. 19.00, men vi åbner optakten fra vores studie i Parken kl. 18.30. Se det hele på TV 2 SPORT X eller TV 2 PLAY.