Canada tager OL-fodboldguld - første transkønnede får metal

Canadiske Quinn er den første transkønnede person til at vinde en medalje ved OL.

Efter straffesparkskonkurrence mod Sverige i finalen kan Canadas kvinder kalde sig olympiske mestre i fodbold.

Den ordinære og forlængede spilletid endte 1-1, og i straffesparkskonkurrencen vandt Canada med 3-2. Julia Grosso scorede det afgørende mål på sjette spark.

Det er første gang, Canada vinder olympisk guld i kvindefodbold. Ved de seneste to olympiske lege har canadierne fået bronze. Sverige får sølv for anden gang i streg. I 2016 endte det med nederlag til Tyskland i finalen.

Hos kvinderne er der ingen begrænsninger på alder, som det er tilfældet hos mændene. Derfor har de to nationer haft alle stjernerne med til Tokyo.

Svenskerne havde udtaget blandt andre danske Pernille Harders kæreste, Magdalena Eriksson, der ligesom Harder spiller i Chelsea.

I OL-finalen gemte sig desuden historien om den canadiske spiller Quinn, som er den første transkønnede atlet til at vinde en medalje ved de olympiske lege.

Den 25-årige midtbanespiller bruger kun ét navn og vil ikke tiltales "han" eller "hun". Derimod tiltales fodboldspilleren på engelsk "they", som på dansk bedst kan oversættes til "de".

Quinn blev født som pige, men fodboldspilleren stod sidste år frem som transkønnet og identificerer sig nu non-binær - altså som hverken mand eller kvinde. Hun har i flere år været en del af det canadiske kvindelandshold.

Afgjort på straffespark

Tidligere under OL blev den newzealandske vægtløfter Laurel Hubbard den første transkønnede atlet til at stille op ved et OL. Hubbard blev født som dreng, men skiftede køn efter at have passeret 30 år.

I fredagens finale var det svenskerne, der kom bedst ud af starthullerne.

Efter 34 minutter lavede Canada en fejl i opspilsfasen, og så stak Sverige kniven ind. En hurtig omstilling førte til indlæg fra højre side, og i feltet dukkede Stina Blackstenius op og sparkede bolden fladt i netmaskerne.

Canada slog tilbage efter 66 minutter, da svenske Amanda Ilestedt nedlagde Christine Sinclair i feltet. Canada fik straffe, og det omsatte Jessie Fleming stensikkert til scoring.

I straffesparkskonkurrencen misbrugte begge hold tre af de fem indledende spark. Derefter misbrugte Sverige sit sjette spark, inden Julia Grosso scorede det forløsende mål.