Fodbold

Vi har ikke fået hele sandheden om Messis farvel

FC Barcelona har meldt ud, at Lionel Messi ikke forlænger sin kontrakt. TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på den store nyhed.

Vi fik at vide, at en af de største klubber i verden læner sig op ad et minus på fire milliarder kroner. Vi fik at vide, at den catalanske storhed under ingen omstændigheder ville pantsætte dele af forretningen for at få råd. Vi fik at vide, at ingen er større end klubben – heller ikke verdensstjernen. Vi fik at vide, at skilsmissen mellem FC Barcelona og Lionel Messi er definitiv.

Halvanden times pressemøde fredag middag med præsidenten Joan Laporta blev leveret ovenpå den korte melding torsdag aften – at Messi og FC Barcelona var færdige med hinanden.

Han havde mange gode pointer, Laporta, der hele vejen understregede, at alt var gjort i bestræbelserne på at fastholde Messi i klubben, og at det var en historisk dårlig økonomi og nogle strukturelle regler i LaLiga, der spændte ben.

Sæbeoperaen fik dermed sit sidste vers - og dog. For tilbage i den globale spekulation står spørgsmålet, om det er hele sandheden, at den finansielle FairPlay – i dette tilfælde formet af den spanske liga – var hele årsagen til den historiske chokmelding. Vi har indtil videre kun fået FC Barcelonas version.

Tæt på forlig

Selvfølgelig kan en samlet lønsum på 110 procent i forhold til indtægtssiden ikke holde klubben oven vande. Og selvfølgelig er det umuligt at slette kontraktlige forpligtelser med andre løntunge spillere. Og selvfølgelig kan man som ansvarlig ikke sidde og forhandle i milliardklassen, mens kreditorerne hamrer på døren.

Men det lignede et “forlig” blot 48 timer før det endelige brud. En femårig aftale, hvor Lionel Messi eftersigende havde nedskrevet sit lønkrav med 50 procent til en halv milliard årligt og en særlig bonus, der skulle falde, når kontrakten var underskrevet, og når hans kontrakt udløb. Messi skulle spille to år mere i “Barca” og så være ambassadør for klubben, mens han kunne slutte sin karriere i for eksempel USA.

Ifølge Laporta havde LaLiga sagt god for den aftale, men to døgn senere kom andet i vejen, som gjorde at præsidenten måtte gøre “det bedste for klubben”. Og det var at sige farvel til Messi.

Milliardunderskud

Det er kommet frem, at revisorerne fandt tallene endnu dårligere i FC Barcelona end først antaget, og derfor ville LaLiga og præsidenten Javier Tebas ikke uden videre tænde for det grønne lys.

I stedet havde han spillet ud med et milliardtilbud til samtlige klubber i de to bedste spanske fodboldrækker, præsenteret af investorfonden CVC. 20 milliarder kroner – angivet som 10 procent af LaLigas værdiansættelse – skulle fordeles, og det beløb kunne give FC Barcelona råd til Messi.

Men milliardinvesteringen havde den klausul, at dele af for eksempel TV-indtægterne skulle håndteres af CVC de kommende 50 år. Og det er her, der for alvor er penge til de store klubber.

De har seriøst mærket de reducerede TV- og tilskuerindtægter under pandemien, og derfor har klubberne milliardunderskud.

Real Madrid og FC Barcelona har sagt nej til CVC's “smigrende” tilbud til LaLiga. Det fik Laporta til at sige: “Vi skulle have pantsat en del af klubben i et halvt århundrede – og det kunne der ikke blive tale om”.

Nyt liv i Super League-ideen?

Nu skal FC Barcelona så skaffe sig andre indtægter i høj hastighed og samtidig nedsætte lønudgifterne, så de kommer ned på 65 procent i forhold til indtægterne. Det åbner for nyt liv i snakken om Super League-projektet, som Juventus, Real Madrid og FC Barcelona som de eneste har holdt fast i.

Er det også en del af årsagen til bruddet mellem Messi og FC Barcelona? At LaLiga på den ene side sagde nej til at slække i Financial FairPlay-regulativet for samtidig at pådutte klubben et ja til investeringsfonden. Er det Laportas afvisning af Tebas?

Spekulationerne kan også køre på, om Messis far og agent Jorge i sidste øjeblik har krævet mere i kontrakten? At det blev for meget for Laporta og Barcas forhandlere?

Messis syn på truppen

El Mundo Deportivo, den catalanske sportavis, spekulerer i, at verdensnavnet Messi ikke har kunnet se de sportslige perspektiver i klubben og slet ikke omkring klubbens fravalg af spillende Messi-favoritter. Han var bestemt ikke tilfreds, da Neymar og FC Barcelona skilte deres veje og heller ikke, da Luis Suarez ikke fik forlænget. To, han er tæt på. Og Messi skulle have “krævet” Cristian Romero til klubben i dette transfervindue – men den argentinske forsvarsspiller ser ud til at havne i Tottenham. Er det den utilfredshed, som han også har haft over for store dele af ledelsen, der har været medvirkende?

Spekulationer, ja. Men vi mangler ligesom noget efter Laportas enetale. Vi mangler nogle flere udmeldinger. Messi er en mand af få ord. I det aktuelle en mand af ingen ord. I skrivende stund har vi intet – absolut intet – hørt fra ham.

Brølet torsdag nat sendte en hel verdens forsider i chok. Store transfers har tidligere skabt opmærksomhed – Cristiano Ronaldo, Mbappé, Neymar var alle med særlig interesse. Men det her var bomben. Efter 20 års familiesammenføring. Lionel Messi er et produkt af FC Barcelona – og omvendt.

Nu er Messi ikke længere nummer 10 i “blaugrana”. Han blev fjernet i samme håndbevægelse, som meldingen fra FC Barcelonas hjemmeside. Nummer 9 Braithwaite, nummer 11 Dembelé – ingen nummer 10. Hvem tør mon tage den trøje på fremover?

Tabet er smerteligt for FC Barcelona, den spanske liga og alle os fodboldelskere. Dårlig ledelse er hæftet på den tidligere præsident Bartomeu, der måtte gå af, da sæbeoperaen startede sidste år. Han efterlod en usædvanlig dårlig økonomi. Laporta blev valgt på at love kontraktforlængelse med Messi.

Nu styrer han en klub, der læner sig op ad en sportslig, økonomisk og moralsk konkurs. Selvom han fastholdt i sin tale: “Det her er en 122-årig klub, der er over alle – selv verdens bedste fodboldspiller”.