TV 2 SPORTs fodboldkommentator giver sit syn på Lionel Messis afsked med FC Barcelona.

100.000 på Camp Nou, konfetti og fyrværkeri, hans navn bøjet i neon på de fuldvoksne lystavler, en præsentation af de 35 trofæer, han har været mere end med til at vinde, en palet på storskærmen af de bedste af sine 778 mål for klubben, et øredøvende fællesråb med hans navn og en farverig vinken farvel og tak… mange tak. Begge veje.

Sådan burde det have været, når nu dette fodboldikon – Lionel Messi – skulle forlade FC Barcelona efter godt 20 år. Klubben blev hans “plejeforældre”, da han kom som 13-årig. Nu kan man vende det til, at FC Barcelona i en tid er forældreløs – det var Messi, der var herre i huset.

Men dog ikke længere end at et slagsmål i kulissen, en regulær styrkeprøve i en økonomisk og fodboldpolitisk magtkamp, er blevet så åbenlys, at Messi og millioner af “Barca”-fans må erkende, at selv en verdensstjerne ikke er større end klubben. Eller rettere: Klubbens hensigter.

Spekulationerne har været mange om årsagen til det endelige brud mellem FC Barcelona og Messi. Og de vil fortsætte. For selvom præsidenten Laporta forleden på sit pressemøde, og Messi søndag på sit sidste møde med medierne, fastslog, at “alt er blevet gjort” for en fortsættelse, så virker det udefra set mere, som om det her er den ultimative magtkamp mellem LaLiga (og præsidenten Javier Tebas) og FC Barcelona (og Laporta) – stærkt presset af Real Madrid (og præsident Florentino Perez).

LaLiga har smidt en investeringsfond, CVC, på bordet med et kapitalindskud på ca. 20 milliarder kroner – 10 procent af den anslåede LaLiga-værdi – til fordeling mellem klubberne i de to bedste spanske rækker. Men der var klausuler involveret, blandt andet omkring tv-kontrakterne, og det kaldte Laporta, at dele af FC Barcelona dermed skulle pantsættes.

Laporta talte med versaler forleden på sit pressemøde og angav, at Tebas skulle have nikket OK til en ny aftale med Messi, selvom FC Barcelonas økonomi har vist sig milliards-kræntende. Men det krævede et "ja" til investeringsfondens tiltag. “Vrøvl”, svarede Tebas så inden Messi-pressemødet. “Allerede den 14. juli havde FC Barcelona og Messi underskrevet en aftale”. Med andre ord sendte han ansvaret videre til Laporta.

Alt så altså ud til at have været i orden, da den chokerende kolbøtte så dagens lys: Messi kunne ikke fortsætte i FC Barcelona. Af “økonomiske og strukturelle grunde fremsat af LaLiga”…sagde Laporta, der blev præsident for klubben med løftet om at beholde Messi.

Nu slås Tebas og Laporta åbenlyst, og spanske medier mere end antyder, at det her handler om, at FC Barcelona vil styrke Super League-planerne, der blev skudt ned af nogle, men sparket til hjørne af andre tidligere i år. FC Barcelona, Real Madrid og Juventus er de eneste tre klubber, der har fastholdt og arbejdet videre med konceptet, der kan blive en økonomisk (og sportslig?) voldsom konkurrent til UEFAs turneringer og de nationale ligaer.

De tre klubpræsidenter for de tre nævnte klubber mødtes angiveligt i Barcelona i timerne rundt om Messis afskedspressemøde. Opfattet af mange som en tydelig provokation, men også som, at de mener det alvorligt, det dér med en ny Super League for kun de allerbedste og allerstørste. Fodboldens celebre guldkæder.

Lionel Messi understregede før og efter, at øjnene blev dækket af tårer, at han for alt i verden ville blive i FC Barcelona. Men at det ikke var muligt. Han pointerede ikke præcist, hvorfor det ikke var muligt, men hentydede til “LaLiga-bestemmelser”.

Messi har udfordret mange spillere på banen og har fodboldmæssigt sat sig igennem, men han har aldrig lagt sig ud med nogen. Derfor blev denne presseseance uden at pege fingre, uden uddeling af skyld, uden bitre kommentarer. Vi fik med andre ord ikke rigtigt hans version.

Nu stod den lille mand i det fineste jakkesæt med et slips, der syntes at holde ham oppe, da den minutter lange applaus fra de fremmødte var ved at mandsopdække ham.

Den afsked var ikke værdig. For selvom han ikke er færdig som en af verdens absolut bedste spillere, så var det her et særligt, følsomt punktum, for Messi og FC Barcelona har været bundet så tæt.

“Ordene kommer ikke til mig”, sagde han. Men han burde ikke have haft det sidste Messi-Barcelona-ord i et auditorium på Camp Nou. Forvist til et lille lokale i en del af sin egen stue.

Og igen uden de fans, der er fundamentet i enhver fodboldsammenhæng. De får aldrig sagt farvel til denne lille ener. Hvor er det bare ikke i orden.