Fodbold

Det kræver både PlayStation og broccoli, før Randers' stjerne funkler

Vito Hammershøy-Mistrati er flyvende for Randers FC. Flyvende på en sky af sjov, mål og drømmen om at rykke videre til udlandet.

Den her artikel handler om at have det sjovt.

For sjov avler sjov, og det er nøglen til Vito Hammershøy-Mistratis nuværende succes i Randers FC.

- Med årene har jeg fundet ud af, at hvis jeg ikke kan have det sjovt, dør det rimelig hurtigt for mig, slår han fast.

I de seneste to kampe er kreatøren fra Østerbro blevet matchvinder i Superligaen, og torsdag venter mægtige Galatasaray i kvalifikationen til Europa League.

- Det er den største kamp i min karriere, og jeg tror, det er den største i 95 procent af vores spilleres karriere. Det bliver rigtig stort.

Ingen PlayStation uden broccoli

På Vito Hammershøy-Mistratis fodboldrejse gennem Næstved, HB Køge, Lyngby, Helsingør, Hobro og Randers har han afsøgt begge poler på professionalismens spekter.

- Jeg har både prøvet at være topprofessionel ved at spise kylling og broccoli hver dag til aftensmad, og det var ikke mig.

Nogle gange glemmer man som fodboldspiller, at det ikke er liv eller død, det handler om

Vito Hammershøy-Mistrati

- Og så har jeg prøvet at være fuldstændig ligeglad med, hvad jeg proppede i mig, og jeg spillede PlayStation til langt ud på natten. Det har heller ikke altid lige fungeret, fortæller Vito Hammershøy-Mistrati.

Den nuværende superligaprofil er vel nok, hvad man kan kalde en "late bloomer".

Men selvom vejen har været lang fra første division til førsteplads, har den efterhånden 29-årige spiller fundet en balance, der endegyldigt trækker stregerne op mellem sjov og useriøs.

- Det er vigtigt for mig at kunne tænke på andet end fodbold. Jeg nyder at gå ned og drikke en kaffe og bare nyde livet.

- Jeg er måske ikke den mest professionelle i verden, men jeg er heller ikke den, der tager det mest afslappet. Nu har jeg fundet en vej, hvor jeg gør det hele med måde, og det fungerer.

Fodbold er ikke liv eller død

I sine første 80 kampe for Randers FC har holdets 20'er scoret 21 mål og lavet 10 oplæg.

Det første mål for kronjyderne kom først i kamp nummer 19 efter en svær start, hvor glæden blev overtrumfet af nervøsitet og pres.

Med hjælp fra en mentaltræner fandt Vito Hammershøy-Mistrati tilbage til det, der gør en fodboldkarriere allermest værd.

- Nogle gange glemmer man som fodboldspiller, at det ikke er liv eller død, det handler om. Man er et sted, hvor tusindvis af børn gerne vil være. Det handler om at nyde det. Det er jeg blevet god til at huske på; at gå ud og have det sjovt.

- Hvis jeg føler, det bliver for seriøst, plejer jeg ikke at skabe det produkt, jeg gerne vil, så det er rigtig vigtigt for mig at have det sjovt – både i omklædningsrummet og til træning – når jeg spiller fodbold, siger han.

Europa, USA eller Australien?

Engang var drømmen at spille i førstedivision. Så i Superligaen. Og så for en etableret superligaklub.

- Og her er vi, lyder det med et smil i loungen på stadionet i Randers.

- Så nu drømmer jeg om måske at prøve mig af i udlandet et eller andet sted.

- Det behøver ikke nødvendigvis være et europæisk hold. Det kan sagtens være i USA, Australien eller noget lignende. Lige nu har jeg bare en kæmpe sult efter at komme til udlandet.

Og springet ud af Danmark kan – som det naturligvis er tilfældet for alle – gå begge veje.

Især når det gode humør i høj grad er styret af omgivelserne.

- Jeg er jo et socialt anlagt menneske, der skal have det sjovt med mine holdkammerater. Derfor er jeg også er spændt på, hvis jeg en dag kommer til udlandet og ender i et omklædningsrum, der er fuldstændig opdelt, og hvor jeg ikke har nogen at snakke med, siger Vito Hammershøy-Mistrati.

- Men det ville være en sjov udfordring.

Se Vito Hammershøy-Mistrati og Randers' Europa League-playoffkamp mod Galatasaray på TV 2 SPORT X fra klokken 18.30.