Fodbold

Hjulmand jubler over dansk klubsucces i Europa

Betydningen af at have fire danske hold i europæiske gruppespil kan ikke overvurderes. Det mener landstræner Kasper Hjulmand og TV 2 SPORTs ekspert.

For første gang nogensinde er fire danske hold kvalificeret til et europæisk gruppespil.

Det faldt på plads torsdag aften, da FC København og Randers FC kvalificerede sig til Conference League.

  • FC Midtjylland i Europa League
  • Brøndby IF i Europa League
  • Randers FC i Conference League
  • FC København i Conference League

Og at der til efteråret venter et rekordstort antal europæiske gruppekampe for de danske klubber, skaber glæde i dansk fodbold. Også helt i toppen hos den danske landstræner.

- Det betyder rigtig meget, siger Kasper Hjulmand til TV 2 SPORT og fortsætter:

- De europæiske kampe er enormt vigtige for spillerne og enormt vigtige for klubberne. Og for de spillere, der gerne vil tage skridtet fra danske Superliga-klubber til landsholdet og komme videre i deres karriere og prøve sig af og blive matchet, der er europæiske kampe ekstremt vigtige.

- Så jeg håber alt det bedste for de danske klubber.

Danmark har aldrig haft flere end to hold med i europæiske gruppespil i samme sæson, men i år kommer hele fire danske hold altså til at prøve sig af i Europa.

I den forbindelse er det dog væsentligt at nævne, at den nye Conference League er indført op til denne sæson, hvilket unægtelig har gjort chancerne for et europæiske gruppespil bedre for danske hold.

Nu skal der hentes point

I denne sæson havde Danmark hele fem pladser i europæisk fodbold, men AGF formåede som den femte deltager ikke at gå hele vejen til et gruppespil.

Men hvis dansk fodbold skal bevare de mange billetter til europæisk fodbold, så kræver det mange gode resultater fra de fire hold, der nu skal spille gruppespil. For Danmark har brug for mange point til den koefficientrangliste, der bestemmer, hvor mange billetter et land får til europæisk fodbold.

Og her er den historisk gode 2016/17-sæson på vej ud af det femårs-regnskab, der bruges til at uddele europæiske pladser.

- Først og fremmest skal vi håbe på, de samler point sammen, når de er med. Vi har brug for, at de samler nogle point for dermed at kunne opretholde den her enormt gode status, vi har i udlandet. Så vi kan hente gode spillere til, og så vi kan få skaffet penge ind til vores økosystem, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker og tilføjer:

- Det er så vigtigt, at vi kommer ud i Europa. For udover de penge det giver fra UEFA, så får man også bare vist sine spillere frem og sat dem op på en bedre hylde i udstillingsvinduet.

Ny normal?

Mads Junker tror på, at danske fodboldfans i fremtiden godt kan vænne sig til at se flere danske hold i europæiske gruppespil. Men det kræver resultater.

- Forhåbentlig kan det blive mere normalt. Men vi kan nok ikke regne med det, hvis vi ikke i denne sæson opretholder det høje snit. For vi er ved at tabe den bedste sæson i dansk klubfodbold nogensinde i det her koefficientregnskab. Det skal vi jo opveje med denne her sæson.

- Kan vi gøre det i år, så tror jeg godt vi kan begynde at se minimum tre eller fire hold med i gruppespillet. Der hjælper det jo, at vi får Conference League ind, så vi har en ekstra turnering. Og en turnering, der endda niveaumæssigt måske passer bedre til den danske Superliga, siger Mads Junker.

Fredag middag trækkes der lod til gruppespillet i både Europa- og Conference League. Lodtrækningen kan ses direkte på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY fredag kl. 12.00.

Gruppekampene i begge turneringer spilles på følgende datoer:

  • 16. September
  • 30. september
  • 21. Oktober
  • 4. November
  • 25. November
  • 9. December

Alle kampene kan følges på TV 2 SPORTs kanaler og på TV 2 PLAY.