Den danske landsholdsspiller får en vigtig rolle i en sund og veldrevet topklub. Men i første omgang starter Thomas Delaney nok fra baghjul i Sevilla.

Onsdag aften blev det endelig bekræftet, at Thomas Delaney fremover skal spille sin fodbold i Sevilla FC. Fra nyheden om de igangværende forhandlinger nåede offentligheden, til den endelige aftale var på plads, gik der halvanden uges tid. Derfor når det kun at få karakter af en forpremiere, når Delaney lørdag i Elche kan blive historiens 37. dansker i LaLiga. Herefter sætter han kursen mod Danmark og tre vigtige VM-kvalifikationskampe.

En hektisk indledning på et nyt kapitel i en flot karriere. Men heldigvis er den sene transfer ikke et udslag af panik. Tværtimod. Forlydenderne går på, at Sevilla længe har haft kig på Delaney og blandt andet bemærkede hans kvaliteter, da Sevilla mødte hans nu tidligere klub Borussia Dortmund i ottendedelsfinalen i Champions League i marts.

Alt andet end et velovervejet køb ville da også være ulig Sevilla, der er en af de mest velfungerende klubber i spansk topfodbold. Her er der ingen udenlandsk ejer med uklare motiver, og her har den sportslige succes i de sidste 15 år været så stor, at den gensidige tillid er stor mellem spillere, ledelse og tilhængere.

Det giver grund til at tro på, at Delaney-skiftet vil vise sig frugtbart for begge parter. Sevilla ved, hvad de får. Og Delaneys kvaliteter og personlighed giver ganske fin mening på træner Julen Lopeteguis aktuelle Sevilla-hold, selvom den spanske liga måske ikke har forekommet som den mest oplagte destination for ham.

Fra galehus til succes

Hvis Thomas Delaney havde spurgt de to første danske spillere i Sevillas historie til råds, havde han givetvis fået visse forbehold ved at vælge Sevilla. For da Thomas Rytter og Miklos Molnar spillede for klubben i slutningen af 1990’erne, var Sevilla noget af et galehus.

Sevillas danskere

  • Thomas Rytter (1996-98)
  • Miklos Molnar (1997-99)
  • Christian Poulsen (2006-08)
  • Michael Krohn-Dehli (2015-18)
  • Simon Kjær (2017-20)

Men når Delaney har talt med den næste dansker i rækken, hans egen tidligere holdkammerat i FC København, Christian Poulsen, har han fået et helt andet indtryk. Poulsen har talt med varme om atmosfæren i klubben, hvor han i 2006/07 spillede den nok bedste sæson i karrieren.

Sevillas fremgang blev dengang og nu personificeret ved sportsdirektøren Monchi, der dels har vist sig som en af europæisk fodbolds fremmeste købmænd og dels har skabt en stærk og familiær kultur, som selv ikke en løbende udskiftning i spillertruppen har kunnet rokke ved.

Da ledestjernen Monchi forlod Sevilla i 2017, smuldrede det hele hurtigt, men heldigvis vendte han tilbage to år senere, og hurtigt kom Sevilla til at ligne sig selv igen. I 2020 vandt klubben Europa League, og i de to seneste sæsoner har Sevilla kvalificeret sig til Champions League og genvundet positionen som Spaniens fjerdebedste hold. I sidste sæson holdt Sevilla sig tilmed inde i mesterskabskampen til de sidste runder, og i en tid, hvor både Barcelona og Real Madrid har deres udfordringer, virker det nu rimeligt at anse Sevilla som en reel mesterskabskandidat i denne sæson. Det har en sæsonstart med to sejre kun underbygget.

Delaneys rolle

For Thomas Delaney er det gode spørgsmål nu, hvor stor en rolle han kan komme til at spille på Sevillas hold. I forhold til klubbernes størrelse fremstår et skifte fra Dortmund til Sevilla som et skridt til siden, og i Tyskland har Delaney ikke været sikker mand i startopstillingen hele vejen igennem, hvilket også er en del af årsagen til skiftet et år inden kontraktudløbet.

Delaney starter fra baghjul, men han skal nok få arbejdet sig ind som en væsentlig brik på Sevilla-holdet

Morten Glinvad

I de to år med Julen Lopetegui som cheftræner har 4-3-3 været Sevillas foretrukne spilsystem. I sidste sæson blev midtbanen som regel udgjort af den erfarne brasilianer Fernando som den mest defensive og med Joan Jordán og Ivan Rakitić ved siden af ham som to 8’ere.

I sæsonstarten har Rakitić på grund af en skade ikke været i startopstillingen, og i premieren mod Rayo valgte Lopetegui noget nyt: Han stillede holdet i en 3-4-2-1, hvor Fernando og Jordán udgjorde den centrale midtbane.

I mandags mod Getafe var Sevilla tilbage i den gennemprøvede 4-3-3, men her var Óscar Rodríguez placeret som den tredje centrale midtbanespiller. Teknikeren Óscar er som type noget mere offensivt indstillet end Rakitić og Jordán, og hans tilstedeværelse gav derfor midtbanen et andet udtryk, hvor Óscar ofte bevægede sig længere frem og vekslede position med Papu Gómez på venstrekanten.

Så hvor efterlader sæsonens tidlige taktiske indtryk Thomas Delaney? De har i hvert fald vist, at fleksibilitet givetvis vil være en væsentlig del af Lopeteguis tilgang til sæsonen, og det kan ændre ved Delaneys position undervejs. Men i første omgang må det handle om at erobre en startplads som den ene af to 8’ere i konkurrence med Jordán, Rakitić og Óscar i den velkendte 4-3-3.

Som type er Joan Jordán den nuværende Sevilla-spiller, der mest minder om Delaney: En fysisk stærk og dynamisk midtbanespiller, som sjældent løber med de store overskrifter, men som har været en god mand for Sevilla, siden han kom fra Eibar i 2019 for omkring 100 millioner kroner.

I første omgang er det næppe sandsynligt, at Thomas Delaney spadserer direkte ind i startopstillingen på bekostning af Jordán. Det bliver ikke til mange minutter på træningsbanen inden den mulige debut i Elche lørdag, og herefter venter tre VM-kvalifikationskampe – med en 30-års fødselsdag i landsholdslejren undervejs – hvilket heller ikke efterlader mange dage i hans nye klub før storkampen mod FC Barcelona hjemme på Sánchez Pizjuán lørdag 11. september.

Så Delaney starter fra baghjul, men han skal nok få arbejdet sig ind som en væsentlig brik på Sevilla-holdet, og i et travlt efterår med gruppespil i Champions League vil der være kampe nok til at vise kvaliteterne.

Et godt match

Som sin chef får Thomas Delaney den tidligere spanske landstræner Julen Lopetegui, der i øjeblikket er en af de mest interessante trænere i LaLiga. Gennem sin karriere har Lopetegui vist sig som en træner med mange ansigter. I tiden i spidsen for forskellige spanske ungdomslandshold lagde han sig i det dengang herskende tiki-taka-spor, men da han i 2016 blev A-landstræner var der lagt en anden dynamik og aggressivitet i det stivnede positionsspil. Samme dyder har han ønsket at fremelske i Sevilla, men da holdet sled med det offensive spil i hans første sæson, sørgede han i stedet for, at den stærke defensiv kunne bære holdet igennem.

Sevilla-holdet består af mange forskellige spillertyper, både de kraftfulde og dynamiske og de letbenede og tekniske, og Lopeteguis store bedrift har været at samle alle brikkerne til et stærkt kollektiv.

I det hele taget er det, hvad der kendetegner Sevilla i Monchi-æraen: Succesen er ikke blevet skabt af en særligt fasttømret spilfilosofi, men der har hele vejen igennem været en kultur og et fællesskab som grundlag, der har været i stand til at samle de sydamerikanske, andalusiske, marokkanske og danske spillere.

Og her passer Thomas Delaney perfekt. Mon ikke også den drevne Monchi har forhørt sig om danskerens personlighed og karakter i forberedelserne af købet. I 2019 beskrev Delaneys mangeårige træner Ståle Solbakken over for mig i et interview i Tipsbladet, hvordan han fem år forinden havde været ved at opgive den da 23-årige Delaney, som i Solbakkens øjne ikke helt havde niveauet til det endelige gennembrud i FC København.

- Til syvende og sidst blev hans fantastiske personlighed nok hans redning. Jeg har aldrig oplevet en person, som er så stærk mentalt, og som har givet mig mere gennem sin personlighed, end han har. Når han sidder rundt om et bord, vil han altid kunne hævde sig. Jeg har aldrig oplevet en spiller have en så smittende effekt på et hold, sagde Solbakken om Delaney.

I samme interview fremhævede han også Ludwig Augustinssons karakter som noget særligt. Netop vennen Augustinsson bliver Delaney nu genforenet med i Sevilla efter deres fælles tid i både FCK og Werder Bremen.

Den karakter vil Sevilla sætte pris på ved de to nye skandinaver, ligesom Delaney givetvis vil værdsætte at blive del af en klub i fremgang, hvor store sportslige ambitioner går hånd i hånd med det nære og det familiære. Derfor er Thomas Delaneys skifte fra Borussia Dortmund til Sevilla en god nyhed – og forhåbentlig kommer den rødgrønne farveblindhed, han selv har berettet om, ikke til at volde ham problemer. For i et Sevilla delt mellem Sevilla FC og Real Betis skal man jo helst kunne kende forskel på rød og grøn.