Fodbold

Hjulmand har Eriksen som sit evige tema

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft skriver en klumme om Kasper Hjulmand og Christian Eriksen i anledningen af landsholdsudtagelsen.

Kasper Hjulmand er nødt til at erkende, at han har et landshold uden Christian Eriksen. Men han har svært ved det. For Eriksen er hele tiden et tema for landstræneren.

Og her tænker jeg ikke kun fodboldmæssigt. For godt nok er det første gang i Hjulmand-tiden, ja i umindelige tider, at en bruttotrup er udtaget uden Eriksen. Men for Hjulmand er indholdet meget mere end fodbolden.

- Christian er hele tiden i mine tanker. Og jeg - vi alle - savner ham. Han er meget mere end fodboldspilleren, han er en stor del af det sociale liv i og omkring landsholdet, sagde Hjulmand, mens EM-gutterne igen gav restriktionsfrie krammere til hinanden og til de nye i klassen.

Kasper Hjulmand har (næsten) daglig kontakt til Christian Eriksen, der lige nu er i Italien, hvor landstræneren også har besøgt ham. Mere for at vise den tillid og omsorg han har for Eriksen - for træner-Hjulmand kan selvfølgelig ikke gøre hverken fra eller til i en eventuel tilbagevenden til fodbolden for den store spiller. Men han afleverer sit menneskelige visitkort i en form, der har større betydning end en snapchat.

Alle landsholdsspillerne har tanke for Christian Eriksen, men de er også så professionelt fokuserede, at de har blikket mod et landsholden uden Eriksen. Selvom det er svært - som Thomas Delaney siger det:

- Man erstatter ikke Christian en til en. Men vi fandt andre veje under EM, og det er det, vi skal bruge fremadrettet.

Selvfølgelig tænker Delaney - og Hjulmand - fremadrettet, og det er seks hektiske døgn, der venter, selvom en mundfuld med Skotland, Færøerne og Israel synes til at sluge. Men indpakningen dækker over et register, hvor forventninger, eufori, en afstikker til Nordatlanten og nye støvler skal passes ind.

Forventningerne er selvfølgelige hos spillerne selv og de øjne, der følger med ude fra. EM-sommeren bød på succes og sejre, der let omskriveligt kan føde et krav om fortsættelse.

Det vil koge

Euforien er tilbage i landsholdslejren og ikke mindst Parken, hvor portene kan lukke, når sidste mand er presset ind. Der kan ikke være flere. Det er en uhørt situation, som er så velkommen. Udsolgt - undtagen af stemning.

Det vil koge over langt mere end Østerbro, når de røde trøjer dukker op, og vi alle stemmer i. Og sådan vil det også være fra sofapladserne, for det er folkets landshold, der træder op. Skabt af en åbenhed under EM, hvor fodboldens aktører og fans kom i øjenhøjde og talte til og med hinanden.

Som mellemlægspapir med Skotland og Israel over og under kommer så en smuttur til selvstyrende Færøerne - tre kampe, som bør og skal give fuld plade. Og så er landsholdet så tæt på VM-slutrunden 2022.

Det er tre opgaver med flere forhindringer. Heldigvis har vi vristet os stort set fri af pandemi-omklamringen, men skader har givet afbud fra EM-navne som Martin Braithwaite, Kasper Dolberg, Jannik Vestergaard, Andreas Cornelius, Nicolai Boilesen samt Rasmus Falck og Philip Billing.

De to førstnævnte kan i bedste fald støde til, hvis klublægerne siger ok (tvivlsomt). Men det giver plads til ny make-up, som nok kan pynte i denne lille intense “slutrunde”, men som også er investeringer frem mod VM og senere EM 2024.

Vi kan forvente debut

Vi kan forvente debut til det hotteste navn i dansk fodbold dette efterår, Mohamed Daramy, der lige har haft en enkelt træning i Ajax Amsterdam efter skiftet fra FC København. Og et gensyn med Jacob Bruun Larsen, der er kommet godt afsted i Hoffenheim (13 minutters landskamp mod Kosovo 2019) og Jesper Lindstrøm (fire minutters landskamp mod Sverige sidste år), der er faldet hurtigt ind i Eintracht Frankfurt.

Tre spændende navne blandt det vi “kender”.

En rutineret og grundmuret bageste kæde, hvor Joachim Andersen (nu Crystal Palace) kan erstatte Vestergaard, hvor Pierre-Emile Højbjerg og Delaney er midtbanens balancepunkter, og hvor Hjulmand så skal blande resten i forhold til de tre modstandere - og i forhold til de ressourcer, spillerne kommer med. Sæsonen er klubmæssigt ny, der er forskellige fysiske udfordringer.

Vi vil se mange nye i spil - og vi vil i det hele taget se mange ændringer over de seks dage. Men det vigtigste er, at vi får landsholdet at se. For det er blevet et særligt tilløbsstykke.

En attraktion, som fodbold-Danmark går op i. Det er igen blevet et landshold for folket.