Fodbold

Hvorfor har Superligaen solgt spillere for over en halv milliard?

Superligaen har solgt spillere for over en halv milliard kroner denne sommer. Et resultat af god talentudvikling, mener både klubdirektør og ekspert.

Det er blevet dyrt at handle i Superligaen. Rigtig dyrt.

Og for første gang nogensinde rundede superligaklubberne i sommerens transfervindue en magisk grænse ved at sælge spillere for over en halv milliard danske kroner til udlandet. Det er særligt helt unge spillere som 19-årige Mohamed Daramy, 19-årige Kamaldeen Sulemana og 21-årige Jesper Lindstrøm, der har givet klubberne de største transferbeløb.

Og det skal man ifølge TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker tage som en anerkendelse af dansk talentudvikling.

- Jeg synes, vi kan være stolte af, at vi kan skibe spillere afsted til de her store beløb. At udlandet har fået øjnene op for, at dansk fodbold virkelig kan udvikle talenter. For vi ser jo, at det er relativt unge spillere mange af dem, der skæpper godt i kassen. Det er en blåstempling af dansk talentudvikling og Superligaen, siger Mads Junker.

Salg fra Superligaen til udlandet i sommerens transfervindue:

 • Kamaldeen Sulemana fra FC Nordsjælland til Stade Rennes (112,5 millioner kroner)
 • Mohamed Daramy fra FC København til Ajax (90 millioner kroner)
 • Frank Onyeka fra FC Midtjylland til Brentford FC (75 millioner kroner)
 • Jesper Lindstrøm, fra Brøndby IF til Eintracht Frankfurt (52,5 millioner kroner)
 • Anders Dreyer fra FC Midtjylland til Rubin Kazan (52,5 millioner kroner)
 • Victor Nelsson fra FC København til Galatasaray (52,5 millioner kroner)
 • Wahid Faghir fra Vejle Boldklub til VfB Stuttgart (33,75 millioner kroner)
 • Oliver Christensen fra OB til Hertha Berlin (22,5 millioner kroner)
 • Peter Vindahl fra FC Nordsjælland til AZ (13,5 millioner kroner)
 • Viktor Fischer fra FC København til Royal Antwerp (11,25 millioner kroner)
 • Magnus Mattsson fra Silkeborg IF til NEC Njimegen (7,5 millioner kroner)
 • Guillermo Varela fra FC København til Dynamo Moskva (7 millioner kroner)
 • Casper Højer fra AGF til Sparta Prag (5,25 millioner kroner)
 • Rasmus Nicolaisen fra FC Midtjylland til Toulouse (4 millioner kroner)
 • Alexander Scholz fra FC Midtjylland til FC Urawa Red Diamonds (3,75 millioner kroner)
 • Karlo Bartolec fra FC København til NK Osijek (1,9 millioner kroner)

Salg i alt fra Superligaen = 545 millioner kroner (Kilde: Transfermarkt)

Det er yderst sjældent, at de handlende klubber oplyser den præcise overgangssum i forbindelse med præsentationen af en ny spiller. Derfor kan der være usikkerheder forbundet med ovenstående tal fra Tranfermarkt, der dog er verdens største statistikmedie, når det kommer til fodboldspillere.

Sikkert er det dog, at ovenstående tal sagtens kan blive meget højere i sidste ende, da der ofte er forskellige bonusaftaler forbundet med de store spillerhandler. Således er prisen på for eksempel Kamaldeen Sulemana ifølge flere medier tættere på 150 millioner kroner. Det er en klar rekord for største spillersalg i dansk fodbolds historie.

Stor betydning for klubbernes drift

En af de klubber, der i dette transfervindue har indkasseret en stor transfergevinst, er Vejle Boldklub. VB solgte på transfervinduets sidste dag 18-årige Wahid Faghir til VfB Stuttgart for et beløb på godt 33 millioner kroner ifølge Tranfermarkt. Det beløb kan dog ifølge flere medier være helt oppe omkring 50 millioner kroner i sidste ende.

Og sådan en kapitalindsprøjtning i en af de mindre danske superligaklubber kan for alvor mærkes. Ja, faktisk har den betydning for selve klubbens grundlag.

- For mit vedkommende - og jeg har været med siden 2016 - så har det overordnede mål været at skabe stabilitet i vores økonomi. Det her er ganske enkelt med til at skabe den stabilitet.

Sådan lyder det fra Henrik Tønder, der er direktør i Vejle Boldklub og derfor i sidste ende var med til at godkende salget af Wahid Faghir. Et salg, der nu giver arbejdsro og muligheder.

- Det gør, at vi kan fortsætte vores langsigtede udviklingspunkter. Vi kan skrue op for talentsektoren. Vi kan skrue op for det kommercielle. Så på den måde er det utroligt vigtigt for os. Og her på ryggen af et coronaår er det ekstra væsentligt, og for mig er det nærmest altoverskyggende, siger Henrik Tønder til TV 2 SPORT.

Et udtryk for god talentudvikling

Men hvorfor er det så, at udlandet i højere og højere grad kigger mod Danmark, når der skal shoppes spillere? Og hvorfor er det, at det er dyrere end nogensinde?

- Der kan altid spille tilfældigheder ind. Men jeg synes jo generelt, at dansk talentudvikling er inde i en rigtig, rigtig fin periode. Vi kan jo også se på præstationerne på U-landsholdene – ikke mindst U21-landsholdet – hvor godt det går. Så dansk fodbold er med oppe i toppen af europæisk talentudvikling. Og det er det her jo et billede på. Når vi kan skabe de her talenter, så begynder fodboldeuropa også at kigge med. Og så skal man også have den store pengepung frem, siger TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

Og den udlægning er Henrik Tønder i Vejle Boldklub enig i. Han kan ganske enkelt mærke en øget interesse omkring spillerne i klubben, og det giver flere talentspejdere fra hele Europa til Vejles hjemmekampe.

- Vi er i stand til i Superligaen at udvikle spillere, der kan begå sig på den helt store scene. Der bliver kigget mod Superligaen fra det store udland. Det er jo glædeligt. Det er glædeligt, at der kommer penge ind i Superligaen. På en måde er det generisk, for de penge, der kommer ind i én klub, kan også komme andre klubber til gode. Det er stærkt for dansk fodbold. Der er signalværdi i det, men også økonomi i det, siger Henrik Tønder og fortsætter:

- Der er mange scouts og stor interesse. Når mange for eksempel kom for at se Faghir, så får de måske også øje på en eller to andre. Så der er en afledt effekt.

Gang i fodboldøkonomien igen

Går man mere videnskabeligt til værks, så er der måske også andre gode forklaringer på, at de danske spillersalg blomstrede netop denne sommer. For selvom han er enig i, at det er et udtryk for god dansk talentudvikling, så har Rasmus Klarskov Storm også en anden mulig forklaring.

Storm er ansvarlig for analyse og forskning på idrættens Analyseinstitut, hvor han analyserer økonomi i professionel sport.

- Det er et udtryk for to ting. Dels at der er gang i fodboldøkonomien igen efter coronaen. Optimismen blomstrer igen. Og så er det et udtryk for, at danske klubber er gode til at videreudvikle og talentudvikle, siger Rasmus Storm, der ser en klar post-corona-tendens:

- Vi har stadig ikke overblik over coronaens betydning for klubbernes økonomi. Vi ved ikke, hvor alvorligt det har været. Men det er jo meget sandsynligt, at der har været indtægtstab, så det kan godt være, at klubberne har prøvet ekstra på at sælge spillere for at få penge i kassen denne sommer. Så klubberne har måske gjort sig ekstra lækre.

- Et rekordstort indtægtsgrundlag for klubberne er altid godt. Hvad de så bruger pengene på er jo så spændende. Om de vil konsolidere sig, eller om de bruger dem på spillere eller infrastruktur.

Henrik Tønder og Vejle Boldklub har i hvert fald i sinde at bruge pengene til at sikre en stabil drift og investere yderligere i talentudviklingen, hvis man skal tro direktøren selv. Og TV 2 SPORTs fodboldekspert håber, at flere klubber vil følge det eksempel.

- Det betyder forhåbentlig, at man kan fortsætte den her gode talentudvikling. Så det er en god ting for økosystemet. Vi skal også bare sørge for, at det bliver ved med at køre rundt. At vi også kommer med i Europa de næste par år, for det er jo også her, spillerne bliver vist frem. Så det er bydende nødvendigt, at de danske klubber bliver ved med at være en del af danske gruppespil, siger Mads Junker.

Selvom mange spillere er røget ud - og mange penge er røget ind - så har der også været trafik den anden vej. En klub som AGF har for eksempel købt spillere for flere penge end nogensinde før, FC Midtjylland har i angriberen Marrony til 30 millioner kroner hentet den dyreste spiller i klubbens historie, mens FC København har betalt over 30 millioner kroner for det islandske talent Isak Bergmann Jóhannesson.

Efter en kort landskampspause begynder Superligaen igen den 10. september.