Fodbold

Sen scoring redder Danmark fra fiasko mod miniput

Det så længe ud til, at Danmark måtte nøjes med ét point, men til sidst sikrede Jonas Wind sejren.

Danmark var få minutter fra at skuffe fælt, da de lørdag aften vandt med bare 1-0 imod Færøerne i VM-kvalifikationen.

De rød-hvide var udråbt som kæmpe favoritter mod miniputnationen, men danskerne havde store problemer med at skabe chancer mod et hårdtkæmpende færøsk landshold.

Jonas Wind fik et mål annulleret for offside kort før pausen - ganske korrekt. Efter en times spil ramte færøske Edmundsson sågar overliggeren, men Danmark slap med skrækken.

Fem minutter før tid fik Jonas Wind sat den forløsende scoring ind med hovedet. Denne gang blev den ikke annulleret.

Færøerne-Danmark 0-1

  • Annulleret mål: 45' Jonas Wind
  • 84' Rødt kort til Rene Joensen
  • 85' 0-1 Jonas Wind (assist: Mathias Jensen)

Stillingen i Gruppe F

  1. Danmark, 5 kampe, 15 point
  2. Israel, 5 kampe, 10 point
  3. Skotland, 5 kampe, 8 point
  4. Østrig, 5 kampe, 7 point
  5. Færøerne, 5 kampe, 1 point
  6. Moldova, 5 kampe, 1 point

Det siger de om kampen

Kasper Hjulmand: - Jeg vidste godt, at det ville blive svært. Jeg havde ikke regnet med, at det ville blive så svært, og jeg blev ti år ældre undervejs.

- Det var en svær atmosfære at spille i. Alle, der har spillet fodbold, kender følelsen af, at underdogs spiller på en svær måde, hvor de trækker tiden, sparker langt og går til den i duellerne. Samtidig medførte atmosfæren, at de færøske spillere gav alt inde på banen. De spillede deres livs kamp, og de gjorde det rigtig svært for os.

Flemming Toft, fodboldkommentator på TV 2 SPORT: - Landsholdet lænede sig op ad den største (og første) fiasko i Kasper Hjulmands tid. Forhindret fire minutter før tid i Thorshavn.

- Ni udskiftninger viste sig at være for mange. Det lød besnærende og interessant på forhånd, men det blev aldrig med sammenhæng, det blev forkrampet og frustrerende. Og de talentfulde kanter faldt fuldstændig sammen.

Jonas Wind, matchvinder med målet til 1-0: - Jeg var lidt nervøs for, at han ville annullere målet igen, og det var derfor, jeg ikke jublede til at starte med. Da dommeren pegede på pletten, hoppede jeg og jublede.

Sådan forløb kampen

/ Ritzau

Opgøret mod Danmark har været imødeset på Færøerne i månedsvis, og de 5000 billetter, der er kapaciteten til internationale kampe på Tórsvøllur var afsat længe før kampen.

Ifølge landets fodboldforbund kunne der være solgt mindst det dobbelte til det danske landsholds første kamp på øerne siden år 2000.

Regler hos Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) forbyder afsnit med udebanefans til kvalifikationskampene i september, men der var tilskuere med danske landsholdstrøjer spredt ud over det meste af stadion, og de to vidt berejste dannebrogsflag med bynavnene Hundested og Videbæk var i vanlig stil på plads.

Under de to nationalsange sang flere af tilskuerne med på begge sange, men da først kampen gik i gang, var det tydeligt, at opbakningen til hjemmeholdet var størst.

Gennem hele opgøret blev de bakket op af trommer, trompeter og sang - særligt fra den inkarnerede fangruppe "Skansin" bag det ene mål. Her fik hits fra blandt andre Boney M og Backstreet Boys en renæssance som fodboldslagsange.

Mange nye

Med ni nye spillere i startopstillingen sammenlignet med kampen mod Skotland i onsdags greb Danmark hurtigt initiativet på kunstgræsset i Thorshavn, men måtte vente længe på forløsningen.

I løbet af de første 18 minutter var det to gange tæt på et dansk føringsmål. Først var stolpen i vejen, og dernæst diskede målmand Teitur Gestsson op med en stærk refleksredning på Jacob Bruun Larsens frie afslutning i feltet.

Derfra var der længere mellem de danske chancer, og i resten af første halvleg var det en kompliceret opgave at åbne det kompakte og arbejdsomme færøske forsvar.

Minuttet før pausen troede Jonas Wind, at han havde bragt Danmark foran 1-0 efter et forrygende spark fra feltkanten, men scoringen blev annulleret af VAR på grund af en dansk offside i opspillet.

På det tidspunkt havde færingerne haft en god periode og gentagne gange skabt uro foran Kasper Schmeichels mål uden dog at blive helt farlige.

Andreas Skov Olsen og Joakim Mæhle blev kastet i aktion fra anden halvlegs start på bekostning af Mohamed Daramy og debuterende Rasmus Nissen Kristensen. Allerede i anden halvlegs første minut var Skov Olsen tæt på at score.

Tæt på chokscoring

Efter knap en times spil var marginalerne i den grad på Danmarks side, da Færøerne var tæt på en chokscoring.

Joan Simun Edmundsson headede på overliggeren, og Hallur Hansson høvlede returbolden langt over mål fra nært hold - de to tidligere superligaspillere burde have været skarpere i den sekvens.

Danmark døjede med de samme problemer som i store dele af første halvleg. Spillet var for langsomt og for gennemskueligt, og færingerne parerede angreb på angreb. Imens steg troen på et point til hjemmeholdet på tribunerne.

Med cirka seks minutter tilbage af den ordinære spilletid kom Danmark i overtal, da det tidligere Brøndby-talent René Shaki Joensen fik sit andet gule kort.

Det frispark, som førte til udvisningen, blev slået ind i panden på Jonas Wind, der for anden gang fik bolden i nettet, og denne gang fik målet lov til at stå til stor dansk jubel.