Fodbold

Danske fans' budskab blev bemærket i Israel

Fans forklarer, at de medbragte flag for at vise solidaritet for det palæstinensiske folk.

Det var ikke kun dannebrog, der dannede den visuelle ramme om en dansk fodboldfest i Parken tirsdag aften.

Under 5-0-sejren over Israel havde flere danske fans nemlig medbragt det palæstinensiske flag og andre budskaber.

En af dem, der medbragte det politiske budskab i Parken, er Marie Vester Koch. Hun forklarer, hvorfor hun efter grundige overvejelser besluttede sig for at finde et palæstinensisk flag frem samt iføre sig en trøje med teksten "Boykot Israel" påtrykt.

- Jeg tænkte meget på, om sport er politisk. Det kom jeg frem til, at det er. Mine overvejelser var, at lige så snart man bringer et nationalt symbol som et flag i spil og dermed spiller for et land, så bliver det bare politisk. Og for mig står Israel for undertrykkelse af det palæstinensiske folk.

- Det var en form for solidaritet for det palæstinensiske folk. De ser det måske ikke. Men måske de israelske seere kan se, at det, der sker i landet, ikke er noget, der bliver overset i verden, siger Marie Vester Koch, der var i Parken tirsdag aften, til TV 2 SPORT.

Ikke rettet mod spillerne

Cecilie Djursaa Fabrin og hendes kæreste havde medbragt et palæstinensisk flag. Og de mener også, at det var det rette at gøre.

- Det gjorde vi for at gøre opmærksom på konflikten dernede og i solidaritet med palæstinenserne, siger og tilføjer:

- Det er ikke rettet mod spillere, for de har ikke noget med det at gøre. Men sport er politik; det har man også set i diskussionen om VM i Qatar.

Stort israelsk medie bemærkede flag

Der viste sig at være mange, der gjorde som hende, og de danske fans' markering blev også bemærket i Israel, hvor det store sportsmedie One har bragt en artikel om det.

- De danske fans gik på stadion med ølkrus og røde trøjer, og nogle af dem ankom med det palæstinensiske flag og viftede med det mod det israelske hold, skriver det israelske medie.

Marie Vester Koch blev hurtigt overbevist om, at hun havde truffet det rette valg. Hun fortæller, at hendes veninde blev konfronteret af nogle danske fans, der spurgte, hvorfor hun havde en politisk trøje på. Det havde hun det helt fint med.

- Hvis det kan sætte en debat i gang, er det godt, siger Marie Vester Koch.

Demonstration inden kampen

Inden tirsdag aftens landskamp var det ikke kun sange som "Vi er danskerne" og "Vi er røde, vi er hvide", der blev sunget.

Klokken 19.00 var der demonstration mod Israel ved Vibenshus Runddel Metrostation, hvor blandt andre Internationalt Forum København, Boykot Israel Kampagnen og Stop Annekteringen af Palæstina var gået sammen med budskabet "drop fodboldkampen".

- Israel er en besættelsesmagt, der koloniserer palæstinensernes jord. Israel udsætter palæstinenserne for daglig racisme og apartheid, der minder om den sydafrikanske apartheid. At spille kamp imod det israelske fodboldlandshold i Parken vil være at legitimere Israels besættelses- og apartheidpolitik, lød det blandt andet fra arrangørerne af demonstrationen.

Kampen blev afviklet, og Danmark vandt 5-0 over Israel.

Se målene fra Danmarks storsejr over Israel i VM-kvalifikationen. Video: TV 2 SPORT