Fodbold

Landsholdet er historisk godt – men det bliver endnu bedre

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft forudser i sin klumme, at det det danske herrelandshold kun vil blive bedre frem mod VM i 2022.

Bare vent – det bliver endnu bedre.

Om 15 måneder kulminerer landsholdet ved VM-slutrunden i oliestaten Qatar. Sådan er tegningen ud fra det, vi har set med landsholdet de seneste år. Der bliver hele tiden lagt på, og man fornemmer, at hver samling og kamp er et udviklingstrin.

Det, landsholdet under Kasper Hjulmand fremfører lige nu, er historisk. Aldrig tidligere har en kvalifikationsrundrejse været så markant og suveræn. Og vi skal tilbage til jubeldagene i 1980'erne for at finde en lignende euforisk samhørighed mellem holdet og fodboldens fans. Engagementet er historisk.

Ansigt til ansigt mellem spillere og tilskuere

Jeg har ikke glemt 92-tiden, men det var mest folkefesten rundt omkring i Danmark, mens landsholdet spillede sig til guld i Sverige. Dét her er ansigt til ansigt, den direkte forbindelse mellem spillerne og tilskuerne.

Alle klædt i fodboldens nationaldragt. De hører sammen - forbundet af begejstringens navlestreng. De gør hinanden bedre.

Den kritiske røst er blevet hæs, når der snakkes…ja, men hvad med modstanden? Sandheden er den, at Danmark qua sine resultater og ranglisteplacering får en seedning, der gør, at udfordrerne resultatmæssigt ligger under. Sådan er det. De bedste spiller ikke mod de bedste – før til slutrunder.

Med andre ord har Danmark fortjent at spille mod lavere rangerende hold i kvalifikationen.

Det piller ikke ved de nøgne facts, for kampe skal stadig vindes. I VM-kvalifikationen seks ud af seks. En målscore på 22-0 og en ren kolonne i debetsiden.

Mere i Hjulmands værktøjskasse

Et helhedsindtryk, der imponerer i nuet, men Hjulmands værksted har mere i idékassen – både hvad angår spil og spillere. Vi har slet ikke set det her færdigbagt. Der bliver hele tiden implementeret “nyt”, når holdet mødes, og det søsatte forfines og udvikles.

Således også de såkaldte dødbolde, som har været et af landstrænerens fikspunkter. Tre af målene mod Israel blev scoret efter frispark – af tre forskellige spillere efter tre forskellige løb af målscorerne.

Fleksibilitet er et nøgleord, både hvad angår brug af spillere, brug af spilsystem og placering på banen undervejs i kampene. Og den fleksibilitet er understreget i antal af målscorere i VM-kvalifikationen.

16 forskellige navne.

Det gør det frustrerende for modstanderen, at paletten er så indholdsrig i dansk spilletrøje. Og det gør det mere elastisk for Hjulmand, at kollektivet opvejer eventuelle individuelle off-days.

VM-holdet bliver kun bedre og bedre

Fællesskabet rækker ud over det med fodboldens fans og det på banen. Det er grundlæggende for det, Hjulmand vil. De skal have det godt sammen med et respekteret hierarki. De står sammen side om side – også i de mange lejrtimer.

Vi har en samling spillere, der harmonerer særdeles godt indbyrdes og i forhold til landstræneren, staben og omgivelserne. Der er de tydeligere ledere, der er de supplerende hårdt arbejdende, der er kantbacks med offensive kvaliteter og fleksibilitet, og der er nogle superaktuelle talenter (Skov Olsen og Damsgaard). Og så er der en bred bænk, som en for en kan gå ind og bidrage.

Nu vil vi de næste måneder frem mod VM-slutrunden næste år interesseret følge udviklingen i de resterende kampe i 2021 (hvor det bliver VM-definitivt), Nations League i 2022 og den videre proces med 21-årige Damsgaard, 22-årige Skov Olsen, 22-årige Jonas Wind, 19-årige Mohamed Daramy – og flere med dem.

Med kontinuerlig plads på deres respektive klubhold får vi endnu mere ud af disse talenter – og så vil Hjulmands VM-hold blive endnu bedre.

Selvom det allerede nu er historisk godt.