Fodbold

FIFA's omdiskuterede VM-forslag er en rigtig dårlig idé, siger DBU

DBU-direktør stiller sig meget kritisk over for udsigterne til at afvikle VM hvert andet år, men flere fodboldlegender bifalder forslaget.

I 1930 blev der for første gang afholdt et verdensmesterskab i fodbold.

Fire år senere blev der igen kæmpet om titlen som verdensmester, og sådan har det - kun afbrudt af en verdenskrig - været lige siden. Fire år mellem hvert VM.

Men fremover er det sandsynligt, at ventetiden kun bliver to år, før der igen skal kæmpes om VM-guld. Det Internationale Fodboldforbund, FIFA, undersøger i øjeblikket muligheden for at kunne afholde et verdensmesterskab hvert andet år.

En idé, der på ingen måde får opbakning fra Dansk Boldspil-Union, DBU.

- Vi synes, det er en rigtig dårlig idé. Alle har oplevet, hvor meget man kan udrette med et EM, og alle ved, hvor hårdt belastede spillerne er af det program, der er i forvejen, så vi synes, det er en rigtig dårlig idé at tilføre flere kampe, siger direktør i DBU, Jakob Jensen, til TV 2 SPORT.

Til FIFA's årlige kongres i maj stemte et flertal for et forslag om at undersøge muligheden for at kunne afholde VM hvert andet år i stedet for hvert fjerde år, som det er lige nu. En proces man nu er i gang med.

I DBU står man ikke alene med kritikken. Aleksander Ceferin, der er præsident for Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, har heller ikke lagt skjul på sin kritik.

- VM har værdi, fordi det netop er hvert fjerde år. Man venter på det - ligesom med OL - og det er en kæmpe begivenhed. Jeg kan ikke se, at vores nationale forbund skulle støtte det (VM hvert andet år, red.).

- Jeg tror aldrig, det kommer til at ske, da det strider så meget mod de basale principper i fodbold, siger Aleksander Ceferin til The Times ifølge Ritzau.

Fodboldlegender bakker op om forslag

Mens både DBU og UEFA-præsidenten, Aleksander Ceferin, tydeligt er modstandere af det nye forslag, er der andre, der bifalder muligheden for at afholde VM hvert andet år.

Den mangeårige Arsenal-træner, Arsene Wenger, der lige nu er ansat af FIFA som "chef for global udvikling" har, ifølge Reuters, denne uge samlet omkring 80 tidligere spillere og trænere i Doha i Qatar til at diskutere forslaget. Og her hylder en række prominente fodboldnavne det nye forslag.

Heriblandt den danske landsholdslegende og EM-vinder Peter Schmeichel.

- Jeg er meget positiv omkring at have et VM hvert andet år. Jeg kommer fra et lille land med fem millioner indbyggere, og vi er på ingen måde garanteret at kvalificere os. Jeg spillede for mit landshold i 14 år, men jeg var kun med ved ét VM, så jeg er meget begejstret over muligheden for at afholde VM hvert andet år, siger han ifølge Reuters.

Arsene Wenger, der har indkaldt til mødet, er glad for den modtagelse, forslaget er blevet mødt af.

- Overordnet synes jeg, at jeg har fået rigtig god respons, men det er en demokratisk beslutning. Den skal tages af de 211 lande, der en del af FIFA. Jeg synes, vi skal fortsætte med at forhøre os hos folk, og det er en proces, der vil fortsætte indtil december. Efterfølgende er det op til landene at beslutte, hvad der skal ske.

Tidligere topspillere som Tim Cahill og brasilianske Ronaldo er også blandt dem, der støtter forslaget.

Og selvom flere af historiens største spillere og trænere ser positivt på forslaget om et VM hvert andet år, står DBU-direktør Jakob Jensen fast.

- Vi har ikke brug for et VM oftere end hvert fjerde år. Jeg elsker VM, men det er fint, det er hvert fjerde år.