Fodbold

Mourinho glemmer aldrig legendens ord under hver frokost

José Mourinho runder kamp nummer 1000 som træner, når AS Roma søndag eftermiddag møder Sassuolo.

Det er slut.

En ung José Mourinho må sande, han ikke er dygtig nok. Som 24-årig er karrieren som professionel fodboldspiller ovre.

Han har ikke farten til at være med. Han er ikke kraftfuld nok.

Straks ser hans mor en mulighed og melder ham ind på en business school. Mourinho deler ikke begejstringen; han melder sig ud efter første dag.

Han har sin egen plan og begynder at læse idrætsvidenskab på et universitet i Lissabon. Samtidig deltager Mourinho på trænerkurser, hvor der især bliver lagt mærke til hans grundighed.

Efter flere mindre trænerjobs sker der noget. Han får en helt unik mulighed, der skal vise sig at definere resten af hans liv. Det vender vi tilbage til.

En vild milepæl

José Mourinho har aldrig været bange for at gå sine egne veje.

Han var lidt arrogant og respekterede ikke altid folks status

Louis van Gaal, tidl. chef for Mourinho

Og hans egne veje har bragt ham langt. Meget langt. Når AS Roma søndag eftermiddag møder Sassuolo, står manden med øgenavnet 'The Special One' på sidelinjen som cheftræner i sin kamp nummer 1000.

- Det indikerer, han har været dygtig nok til at blive på allerøverste hylde i mange år. Han hører til blandt de allerstørste. Det er en milepæl – særligt når vi snakker topplan. Det må man anerkende og respektere, siger fodboldekspert på TV 2 SPORT Mads Junker og tilføjer:

- Han har haft et enormt aftryk på de sidste 20 år.

Til sammenligning nåede den legendariske Manchester United-træner Sir Alex Ferguson 1343 kampe. Men i modsætning til Ferguson har Mourinho repræsenteret et hav af topklubber:

 • Porto
 • Chelsea
 • Inter Milan
 • Real Madrid
 • Manchester United
 • Tottenham
 • AS Roma

- Klubberne har været store. Han leverede i virkeligheden nok den største præstation i Porto, da han vandt Champions League med et hold, som reelt ikke var til det, siger Mads Junker.

Den karismatiske portugiser har bestemt ikke spildt tiden, og han må efterhånden have et af de største trofæskabe stående derhjemme.

Listen af pokaler er alenlang og tæller blandt andet to Champions League-titler, tre engelske mesterskaber og fire kåringer som verdens bedste klubtræner.

"Jeg har flere penge end dig"

Spørgsmålet er, om alle triumferne nogensinde havde fundet sted uden den unikke mulighed, der opstod i 1992.

Mourinho er da 29 år. Den engelske legende Sir Bobby Robson er landet i Portugal, hvor han skal være cheftræner i Sporting CP. Men han har brug for hjælp.

Englænderen taler ikke portugisisk og har brug for en tolk. Det skal vise sig at blive Mourinhos vej ind i trænerverdenen.

Den portugisiske lærling får formelt titlen som tolk, men han begynder hurtigt at diskutere fodbold med den 30 år ældre englænder.

Mr. Robson, som Mourinho kommer til at kalde ham, bliver fyret året efter. I stedet rykker han til rivalerne Porto. Mourinho tager med, og de to udvikler et specielt bånd. De ses privat, og når de spiser frokost sammen, er det altid Robson, der betaler:

- Jeg har flere penge end dig, og jeg har mindre tid tilbage at leve i, yndede englænderen at sige. Mourinho husker det endnu.

I Porto får de stor succes, og det engelsk-portugisiske makkerpar dominerer den nationale liga og når helt til semifinalen i Champions League.

Et kendt ansigt

Den store succes ender med et skifte til en af verdens største adresser, da mægtige Barcelona banker på døren i Porto i 1996, og bedyrer, at de vil have Sir Bobby Robson som træner. Sådan bliver det, og endnu en gang rykker José Mourinho med.

I en alder af bare 33 år er han en del af trænerteamet hos FC Barcelona.

Folk begynder at lægge mærke til manden fra Setúbal med det kulsorte hår - altid friseret mod højre - som afslappet og i kontrol indtager pressemøderne i sin rolle som tolk. Gerne tilbagelænet, hvis han kan slippe afsted med det.

Mourinho får også mere ansvar. Efterhånden er han mere assistent end tolk, og han begynder at planlægge flere træningspas. Igen skraber makkerparret titler sammen.

Englænderens indflydelse på Mourinho er enorm. Portugiseren har fortalt Sky Sports, at Robsons betydning ikke kan beskrives med ord. Det er i virkeligheden meget godt symboliseret ved Bobby Robsons død i 2009.

- Han er udødelig, fordi han efterlader et spor af sin personlighed i alle, der kender ham, siger José Mourinho.

Der går kun én sæson, før Mr. Robson ansættes som fodbolddirektør i den spanske storklub. Men Barcelona er også opsatte på at beholde Mourinho, så i stedet for Robson kommer en hollandsk læremester til, som skal vise sig at blive portugiserens sidste. Mere om ham om lidt.

"Træneren blev stjernen"

Det var formentlig ikke tilfældigt, at makkerskabet med Bobby Robson fungerede så godt. De forstod hinanden, måske mest af alt fordi de delte særligt ét karaktertræk:

- Den vigtigste ting i fodbold er karisma. Hvis du vil have en træner med karisma, popper Mr. Robson hurtigt op, har Mourinho sagt.

Den portugisiske træner har også en god portion karisma selv. Både på godt og ondt.

- Han kom fra starten med et spilkoncept, der var tydeligt. Han troede på sig selv. Træneren blev stjernen. Meget få trænere havde det ego, siger Mads Junker, der særligt vil huske Mourinho for netop det, når han vælger at lægge trænergerningen på hylden.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Tre kuriøse Mourinho-situationer

 • En sprint på Old Trafford

  José Mourinho havde taget sit mandskab Porto videre fra gruppespillet i Champions League-sæsonen 2003/2004. I 1/8-finalen ventede mægtige Manchester United.

  Mourinho og hans tropper var på vej ud af turneringen, men i de døende minutter scorede Costinha det mål, der sendte portugiserne videre. Og så gik José Mourinho amok.

  Han røg op af stolen og spænede hele vejen ned langs sidelinjen på Old Trafford. Han stoppede først, da han nåede klumpen af Porto-spillere. Situationen anses af flere som værende den, der gjorde portugiseren til et kendt ansigt på topplan.

 • Prikker Barca-assistent i øjet

  I 2011 var Mourinho træner i Real Madrid. Under en kamp imod rivalerne FC Barcelona opstod der tumult mellem de to hold.

  Madrid-træneren kunne ikke dy sig, men de fleste vil nok mene, at hans indblanding gik over stregen. Tv-billeder viste nemlig, hvordan José Mourinho prikkede den nu afdøde Barcelona-assistent Tito Vilanova i øjet.

 • "Vis noget respekt"

  I 2018 havde den karismatiske portugiser indtaget trænersædet i Manchester United. Hans hold havde netop tabt 0-3 på hjemmebane til Tottenham.

  På det efterfølgende pressemøde fik Mourinho en lang række kritiske spørgsmål. Til sidst flød bægeret over.

  Træneren rejste sig i protest, mens han forklarede, at han havde flere Premier League-titler end de 19 andre trænere i den engelske liga tilsammen. "Vis noget respekt", lød det flere gange, inden han forlod pressemødet i utide.

Kun én troede på ham

Den hollandske træner, der skulle vise sig at blive Mourinhos sidste læremester, er Louis van Gaal, som overtager trænersædet i Barcelona i 1997.

Selvom Mourinho fik lov at stå for dele af det taktiske under Bobby Robson, er det først med van Gaal ved roret, han for alvor får lov til at udfolde sig. Og det gør han så – med alt hvad det indebærer.

- Han var lidt arrogant og respekterede ikke altid folks status. Jeg tænker nogle gange, jeg var den eneste, der troede på ham, husker Louis van Gaal tilbage ifølge The Guardian.

Det må man sige, at hollænderen gjorde; altså troede på ham.

Van Gaal lader Mourinho udvikle en selvstændig stil, og flere gange får portugiseren lov til at stå i spidsen for Barcelonas andethold. Ved enkelte lejligheder bytter de også roller, når det gælder førsteholdet.

- Hvis jeg skal vælge de vigtige folk i min karriere, er han helt sikkert en af dem, vurderer en noget ældre Mourinho senere i sit fodboldliv.

Van Gaal og Mourinho er ens

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser da også klare ligheder mellem de to trænere:

- Jeg er ikke i tvivl om, at tiden under van Gaal har været ekstremt givende. De har næsten samme fokus på holdets disciplin. Spillerne skal agere, som træneren siger. Jeg kan se rigtig meget van Gaal i Mourinho – både i forhold til ego og ageren uden for banen.

- De er begge ledere, der ikke er bange for konfrontationer med spillerne, siger fodboldeksperten.

Efter tre sæsoner i lære under hollænderen er Mourinho færdiguddannet. Som 37-årig får han tilbudt jobbet som cheftræner i Benfica.

Det er slut med at være assistent.