Fodbold

Brøndbys krise er nu officiel

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser tilbage på de seneste dages fodboldkampe fra hele Europa.

Weekendens højdepunkt(er)

Uovervindelige Real Madrid

Med et forrygende comeback i kampens døende minutter overtog Real Madrid førstepladsen i LaLiga søndag aften.

Topkampen på Mestalla levede i den grad op til forventningerne, selvom vi måtte vente længe på scoringerne. I en tempofyldt, men chancefattig første halvleg var det to mulige udvisninger, som blev nedslagspunkterne i pausesnakken af topopgøret. Såvel David Alaba som Casemiro kunne være sendt tidligt i bad, og særligt østrigeren kan prise sig lykkelig for, at han kunne spille kampen til ende.

Med en scoring midtvejs i anden halvleg så det længe ud til at blive Carlo Ancelottis første nederlag - i denne omgang - i spidsen for Real Madrid, men Valencia gjorde regning uden vært. Europas farligste angrebsduo havde nemlig gemt krudtet til sidst på aftenen denne gang. På skift satte Vinicius Jr. og Benzema hinanden op til scoringer, og dermed udbyggede Los Blancos en imponerende statistik.

For selvom 2021 begyndte rædselsfuldt for de hvidblusede - først med et skandaløst pokalnederlag til Alcoyano og 10 dage senere et hjemmebanenederlag til Levante, der reelt sendte Zidanes tropper ud af mesterskabskampen - er Real Madrid nemlig ubesejret siden slutningen af januar på spansk grund.

Faktisk er det blot blevet til ét nederlag de seneste 30 kampe. Det var i returopgøret på Stamford Bridge mod de senere Champions League-vindere fra Chelsea.

Real Madrid blev med sine to sene scoringer kampens vinder. Video: TV 2 SPORT

Sådan en stime ville oftest have kastet sølvtøj af sig i en sæson, men desværre for Real Madrid følger fodboldkalenderen jo ikke den gregorianske kalender, som resten af samfundet retter sig efter.

Det vidner dog om en fremragende stabilitet, og med FC Barcelona i økonomisk og spillemæssig krise samt bysbørnene fra Atléticos store problemer med at finde vej til netmaskerne, så ligner Spaniens mest vindende klub lige nu det bedste bud på en kommende spansk mester.

Weekendens skuffelse(er)

Storklubber i frit fald

Torsdag aften var en festaften på den Københavnske Vestegn.

Brøndby IF var igen at finde blandt den europæiske (sub)top, og efter 16 års venten var det en fantastisk kulisse, der mødte spillerne, da de trådte ind på Brøndby Stadion. Forventningerne og glæden endte dog med at være større end underholdningsværdien, men den blå/gule mur på Sydsiden hyldede fortjent deres helte for en forbilledlig indsats efter kampen mod Sparta Prag.

Målmand Mads Hermansen fik en hovedrolle, da han i slutfasen af kampen mod Sparta Prag stod for en stor redning. Se højdepunkter her. Video: TV 2 SPORT

Der er dog lang vej fra store europæiske aftener i midtugen til Sydbank Park i Haderslev en søndag eftermiddag. Det måtte også Brøndby sande, og med et sent nederlag i bagagen måtte Niels Frederiksen efterfølgende erkende det åbenlyse: Brøndby IF er i krise.

Stoltheden og glæden ved igen at konkurrere i Europa lyste ud af alle involveret torsdag aften på Brøndby Stadion, og den europæiske kampagne må og skal prioriteres på vestegnen. Det kan dog ende med at blive en skjult tumor, der æder truppens energi op indefra og fjerner fokus fra “hverdagskampene” i Superligaen.

Forklaringerne på de svigtende resultater er ikke svære at finde, eftersom halvdelen af startopstillingen forsvandt henover sommeren - og på trods af Niels Frederiksens dygtige mandskabspleje har det trods alt været for stor en udfordring at få et halvt nyt hold spillet sammen i løbet af nogle få måneder.

Mesterskabet i sidste sæson faldt som et skybrud på det goldeste sted i Sahara for Brøndby IF og deres tilhængere, og derfor er den tidligere U21-landstræner langt fra presset i sit job, men efteråret byder på store udfordringer forude.

Selv de største mirakelmagere kan blive offer for egen succes

Mads Junker om Brøndby

Truppen lider af den store åreladning

Forrige uge fremlagde Brøndby IF A/s deres halvårsregnskab, og selvom det viste et forventet underskud på 10 millioner kroner, blev det samtidig bekræftet, at forventningerne går på et samlet plus for året på omkring 80 millioner kroner. De mange spillersalg, titlen som danske mestre og det europæiske gruppespil er baggrunden for den positive udmelding, og mens det luner gevaldigt i klubkassen, lider spillertruppen pt. på banen af den åreladning, der skete i skyggen af den store mesterskabsfest.

Særligt Jesper Lindstrøm er en savnet brik i puslespillet hos Brøndby, hvor ingen spiller tilnærmelsesvis har lukket hullet efter den kreative fanyndling. Et hul, som sidste sæsons topscorer Mikael Uhre i den grad mærker, for han bliver i bekymrende grad mere og mere usynlig i spillet uden Lindstrøm.

Forude venter kærkommen afveksling i kampprogrammet, når Brøndby træder ind i pokalturneringen på torsdag, men derefter venter højtflyvende AaB og Randers i den hjemlige turnering med et visit hos Lyon som mellemlægningspapir.

Mesterskabet var et lille mirakel i sidste sæson, men selv de største mirakelmagere kan blive offer for egen succes. Niels Frederiksen er naturligt nok landet på øretævernes holdeplads lige nu, og spørg bare Claudio Ranieri om et historisk mesterskab giver garantier. Han holdt blot ni måneder i trænersædet, efter han førte Leicester til en af fodboldhistoriens største overraskelser.

Giganter i problemer

Hvis Brøndby kigger udover de danske grænser, kan de dog finde en ringe trøst i, at andre nationale storklubber også slider alvorligt med præstationerne fra starten af sæsonen.

FC Barcelona afsluttede seks frygtelige dage med et hårdt tilkæmpet uafgjort resultat n mod Granada mandag aften, efter at Bayern München for en uge siden kørte Blaugrana så voldsomt rundt i manegen, at alle alarmklokker ringede i Catalonien.

Den spanske storklub måtte skuffende nøjes med 1-1 imod Granada i LaLiga. Video: Jonas Kjærsgaard

Kampen mod Granada udstillede igen de udfordringer, Barca står over for lige. Den klassiske spillestil - 4-3-3 - er ikke længere hellig under Ronald Koemans ledelse, ligesom den heller ikke var det hos hans forgængere Quique Setien og Ernesto Valverde.

I lange perioder var det eneste forsøg på at åbne Granadas forsvar at sparke lange bolde frem til Luuk de Jong og indskiftede Pique. Bare at skrive de ord lyder forkert på alle tænkelige måder, men det er der, FC Barcelona befinder sig for tiden, og Araujos scoring kort før tid reddede formentlig den blonde hollænder fra at blive fyret med omgående virkning.

Længere østpå har Juventus fået en dårligere start på sæsonen end de to førnævnte klubber, og inden kampen mod AC Milan søndag aften lå Den Gamle Dame simpelthen under nedrykningsstregen. Præstationen mod ærkerivalerne fra Milano var godkendt for Allegris tropper, men to point efter fire kampe er historisk ringe for Juventus, og forsøget på at generobre tronen som italienske magthavere ligner allerede en mislykket mission, inden den for alvor er startet.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Midtugebold forude

Der venter en bugnende buffet af fodbold fra Sydeuropa allerede fra tirsdag aften.

En fuld runde i såvel LaLiga som Serie A står på programmet de kommende dage, og fokus vil utvivlsomt være stort på opgøret torsdag aften i Andalucien, hvor Jens Jønsson og Cadiz inviterer FC Barcelona indenfor. Cerveras mandskab har intet ændret i deres absurde defensive tilgang til kampene, men pointene ruller også i denne sæson ind på kontoen, så tilgangen er svær at rynke på næsen af.

I Italien spiller Juventus bundbrag (!) mod Spezia tidligt onsdag aften, mens Napoli skal forsøge at udbygge deres perfekte start torsdag aften, når Spalletis tropper gæster Mikkel Damsgaards Sampdoria.

Så læn dig blot tilbage og lad stjernerne fra LaLiga og Serie A underholde dig. For alt kan jo som bekendt ske på en torsdag!